VERNISAJ ICOANE PE STICLA  ILEANA ANGHEL MEȘTER -CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL

316995524_663114135286783_6651994891674025052_n

VERNISAJ ICOANE PE STICLA  ILEANA ANGHEL MEȘTER -CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL

Într-o atmosfera de mare sărbătoare și eleganță, joi 24.11.2022 a avut loc la Consulatul General al României de la Montreal Vernisajul expoziției ICOANE PE STICLĂ al binecunoscutei artiste și poete ILEANA ANGHEL MEȘTER!

316879322_1014546306605568_7911343187361772270_n

Moața din Abrud cum ii place sa se prezinte, d-na Ileana Anghel Meșter, a fost crescută și educată în strânsă legătură cu divinitatea așa cum țăranul român poartă în ființă și în suflet toate tainele lucrurilor sfinte legate de Dumnezeu de la venirea lui pe acest pământ și până ce ultima suflare îi curmă viața de pământean.

Absolventă a Facultății de Arte Plastice din București, Ileana Anghel Meșter  si-a dedicat 22 de ani din viață, catedrei, fiind profesoară de desen în municipiul Baia Mare unde descoperă ”școala de pictură băimăreană” și desigur ”Colonia de pictură Baia Mare” din secolul IX-XX. În tot acest răstimp participă la diferite expoziții colective unde este remarcată pentru talentul său deosebit și de mare originalitate.

Rostește jurământul căsătoriei în fața Domnului și devine astfel Ileana Meșter  iar din căsătoria binecuvântata în familia Meșter se naște o fiica care la vârsta maturității emigrează în Canada iar în anul 1987 doamna Meșter o urmează și se stabilește la Montreal. Ajunsă pe tărâm canadian trecând printr-o serie de întâmplări demne de acțiunea unui roman polițist, (de notat faptul că ne aflam în apogeul perioadei comuniste când părăsirea țării implica o serie de repercursiuni din partea autorităților vremii), începe să profeseze ca și translator pentru imigranții români și consilier cultural în organismele de emigrație.

Fiind înzestrată de Dumnezeu cu harul scrisului publică articole culturale în presa românească de la acea vreme, urmându-și totodată și vocația de artistă, iată cu ani frumoși de experiență la activ.

Fiind un excelent autodidact aprofundează tehnica icoanei pe sticlă ”țărănești” iar pe parcursul anilor atinge un nivel de exprimare artistică desăvârșită în domeniu. Pe parcursul a două decenii 1990-2021 realizează expoziții personale cifrate la 35 atât în Canada cât și în SUA în diferite metropole de pe continentul American ( Montreal,Ottawa,Toronto,New York) expunând tot în această perioadă și în spații românești cu ar fi biserici,Ambasada și Consulatul României sau Câmpul Românesc de la Hamilton. Făceam referire anterior la talentul de scriitor, iată doamna Meșter dă viață la două carti de poezii intitulate ”Icoane pe sticlă” 2011 iar în 2021 vede lumina tiparului cel de-al doilea volum ce poartă titlul ”Strofe risipite” multe din creațiile domniei sale aduc referire la Abrudul copilăriei sau Apuseni,implicit purtând un enorm respect față de Crăișorul Munților- Avram Iancu căruia ii dedică versuri din profunzimea sufletului sau.

În calitate de președinte al filialei Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu din Montreal organizează o serie de activități cultural-artistice în cadrul comunității românești din regiunea Montrealului iar diplomele, medaliile și diferitele distincții obținute pentru activitate și implicare în viața artistică, stau ca mărturie și dovedesc aprecierea și recunoștința comunității. Și de această dată prezența numeroasă la vernisajul doamnei Meșter confirmă pe deplin acest fapt.

Evenimentul a îmbinat bucuria versului cu celeste sunete de harpă reflectând frumusețea și măreția icoanelor pe sticlă. Treizeci de exponate,lucrări care reprezintă pe Domnul Nostru Iisus Hristos, Maica Sfântă sau Sfinți ai bisericii ortodoxe împodobeau  un intreg perete al consulatului astfel întreaga sală părea învăluită într-o aură strălucitoare revărsată asupra celor prezenți dar mai cu seamă asupra talentatei pictorițe în semn de recunoștință și protecție divină. Aveam sentimentul că icoanele au prins viață și fiecare chip purta un zâmbet cald mistic celest!

Au luat cuvântul Excelența sa d-na Cristina Marinescu Consul Gerant Interimar, domnul Adrian Ardelean, jurnalist și prefațator al cărților poetei, care a recitat o creație a artistei, pr Vasile Trif , artist plastic, pictor de icoane și preot, pr Nicolae Stoleru care a invitat la rugăciune onoratul public rostind o rugăciune în deschiderea discursului domniei sale, precum și artista omagiată d-na ILEANA ANGHEL MEȘTER. Cei prezenți au avut bucuria să asculte și glasul îngeresc al harpei celebrei artiste STANA BUNEA asigurând și fondul muzical în timpul luărilor de cuvânt. La eveniment au mai participat numeroși oaspeți, clerici, jurnaliști, oameni de cultură, artiști, scriitori cât și prieteni ai artistei.

Seara s-a încheiat cu fursecuri și șampanie, flori , felicitări și fotografii ! Expoziția găzduită de Consulatul General al României poate fi admirată de doritori timp de mai multe săptămâni până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Un cuvânt de înaltă apreciere se cuvine adresat personalului de la consulat, implicați în reușita acestui frumos  și deosebit eveniment!

Din partea mea cât și din partea redacției  revistei ”Poezii pentru sufletul meu”  transmit sincere felicitări artistei Ileana Anghel Meșter, ani multi, senini , cu sănătate ca să participe la multe alte evenimente artistice  în care să ne bucurăm inima și sufletul!

A consemnat

Johnny Ciatlos Deak

Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

Senior Editor  Globart Universum Publishing House Montreal

Mai citește: 

Aurelia Rînjea recenzie Galaxy vol 2-UN SPECTACOL LITERAR LA CEAS ANIVERSAR

Scrisoare către Carmen Doreal, ilustră poetă şi artist plastic* Daniel Corbu

O seară de neuitat, super concertul Rock n Violin!

Ce mai e nou prin librărie?

Măsurând clipa,o carte pentru biblioteci!

Ion Anton Datcu -Unde este Ţara Noastră?-epigrame 2

Despre cartea Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someoane (else)

 ÎN POSTUL  CRĂCIUNULUI

Al. Florin Țene și noua apariție editorială: „Întoarcerea poetului – Kthimi i poetit”

De sărbători  FĂ CADOURI  INTELIGENTE! Dăruiește CĂRȚI ADEVĂRATE celor dragi!

 

Card cadou GLOBART UNIVERSUM

Comandă un card cadou GLOBART UNIVERSUM iar cei dragi își vor putea alege singuri cărțile și revistele favorite! Dăruind cărți sau reviste faceți un cadou;inteligent, de suflet și; de durată!;

100,00 CAD

Revista de colecție TIPĂRITĂ nr 9/2022 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 9 al revistei de colecție Poezii pentru sufletul meu, cu numai 20 CAD .De o calitate excepțională imprimata color revista de colecție Poezii pentru sufletul meu este o revista trimestriala de literatura, arta și cultura ce iți aduce frumosul în suflet.

20,00 CAD

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.