PAULA ALECU 10 ani de cântec la Montreal-un regal!

316773015_812188276526694_575258715627830842_n

PAULA ALECU 10 ani de cantec la Montreal-un regal!

 

Seara zilei de 26 Noiembrie o așteptam cu nerăbdare de săptămâni bune, mai precis de când talentata și iubita interpretă de muzică populară PAULA  ALECU anunțase oficial organizarea  unui eveniment deosebit, cu ocazia împlinirii a zece ani de când a început frumoasa carieră de interpretă aici pe meleaguri canadiene.

Grație inimosului nostru compatriot Neluțu Suciu, Paula Alecu a  fost invitata să urce pe scena  și să încânte publicul din Montreal.  El a fost cel care a descoperit-o  în urmă cu un deceniu și  cel care a încurajat-o pe  talentata interpreta ce avea un bogat repertoriu  adus de pe minunatele plaiuri argeșene unde a văzut lumina zilei și unde pentru prima oară în satul ei natal a luat contact cu scena ca și interpretă. Acel moment a fost definitoriu în cariera de artist  a Paulei Alecu.

Artista poartă în sufletul sau cântecul popular ca pe un lucru sfânt de mare valoare, iar frumoasele veșminte populare  de pe plaiurile  argeșene sunt un component esențial al prezentei sale scenice, întregindu-i ființa artistica,fiind un liant indestructibil cu locurile natale, o ancoră adânc înfiptă în pământul străbun.

Evenimentul se intitulează foarte sugestiv ”10 Ani de Cântec la Montreal” spectacol Paula Alecu și invitații săi.

Un sentiment emotiv a început să-mi cutreiere întreaga ființă la apropierea de locul unde avea să se desfășoare spectacolul, mai precis ”Auditorium” din cadrul prestigiosului colegiu montrealez George Vanier, la gândul revederii cu oameni dragi și prieteni din frumoasa noastră comunitate din metropola canadiană. Multitudinea de mașini staționate în parcarea colegiului confirmau prezența  în număr mare la spectacol. Cu pași grăbiți ne îndreptăm spre intrarea principală unde întâlnim câțiva prieteni dragi savurând ultima țigară dinaintea spectacolului. Pășim în incinta sălii de spectacol, un superb amfiteatru, fotoliile înveșmântate în roșu purpuriu fiind deja ocupate de minunatul public așteptând nerăbdător ridicarea cortinei, asortată cu mult bun gust și rafinament cu roșul  fotoliilor din sală.

Atmosfera de mare sărbătoare plutea în aer, aproape că era palpabilă. Ropotul puternic  de aplauze semnala începutul spectacolului, iar  ridicarea cortinei ne-a dezvăluit cei șapte muzicieni care formau mini orchestra ce acompania interpreții care urmau să încânte publicul spectator. Voi prezenta cei șapte magnifici,virtuozi și talentați muzicieni arhicunoscuți  publicului montrealez în ordinea așezării lor pe scenă de la dreapta la stânga:  astfel frații Dan și Nicu Capotescu doi artisti minunați de pe plaiuri bănățene cu vechi statute aici pe meleaguri canadiene ambii cu saxofoanele pregătiți pentru melodia instrumentală  ce deschidea seara; alături mai tânărul dar la fel de talentat,  clarinetistul Radu Covaciu, apoi Cristian Cojocaru cu magicul sau  acordeon ,urmat de Călin Apian la clape, cel care poarta un nume predestinat parca ”A-PIAN”  ceea ce inseamna in limba franceza la pian ,  iar cei doi titani ai viorii Valeriu Ichim respectiv Ion Zacon  încheiau formația celor șapte magnifici, cu toții înmbracați în costume populare romanesti.

Doamna Liana Zamfira și domnul Marius Fincă au fost  prezentatorii minunatei seri purtând și ei la rândul lor, două costume populare superbe.Au fost rostite numele celor care au sponsorizat și susținut spectacolul Paulei Alecu apoi a fost invitat în scenă personajul principal al serii, artista omagiata, Paula Alecu, moment ce a declanșat în sală aplauze furtunoase însoțite de ovații puternice!

Purtând un superb costum popular cu inserție de albastru-verde turquoise vibrant pe fond alb -negru,Paula a dat glas primului cântec al serii. Fiecare final de cântec a fost urmat de aplauze frenetice și îndelungate, fiind garnisite de bravo-uri  răsunătoare din mai toate colțurile sălii.

Prima solistă invitată  ce a urmat pe scenă a fost cunoscuta și îndrăgita interpretă Cătălina Mirică cu două melodii superbe apreciate de public și răsplătite cu aplauze îndelungate. Doamna Corina Maria Zosim  soprană renumită atât în cercul românilor cât și în rândul quebechezilor a succedat la microfon și a încântat publicul cu două frumoase melodii. Nu a trecut neobservat nici minunatul costum popular  pe care-l purta cu deosebită  mândrie și eleganță.

Membri ansamblului de dansuri Datina au intrat pe scenă în aplauzele publicului. Optsprezece tineri frumoși cu zâmbete largi și molipsitoare  pe buze, formând nouă perechi de dansatori, au cucerit inima publicului de la primii pași de dans. Au oferit în două etape dansuri din diferite zone ale României, executând  cu precizie  coreografia într-o perfectă sincronizare chiar și la cele mai solicitante dansuri păstrând zâmbetele și entuziasmul până la pasul final al ultimului dans.

Un sentiment nostalgic mi-a răscolit ființa cu  gândul la anii tinereții care au zburat ca o nălucă când aidoma acestor tineri juni am fost de nestăvilit pe ringul de dans. Doar ca o ultimă concluzie ”Tinerețea este frumoasă” și este un păcat enorm să nu fie trăită în toată plenitudinea ei.

După prima repriză de dansuri a urmat din nou Paula pe scenă de această dată fiind îmbrăcată într-o minunată ie țesută din borangic, primită cadou de la bunica ei, având o vechime mai mare de 100 de ani. Cunosc aceste detalii cu precizie fiindcă Paula ni le-a mărturisit purtând cu respectul și demnitatea cuvenită minunata bluză în emisiunea SALUT ROMÂNESC DIN MONTREAL în toamna acestui an.

Pe lângă faptul că cei doi frați Capotescu sunt doi instrumentiști desăvârșiți  carora pe bună dreptate le-a fost atribuită binecunoscuta   expresie din popor ”mănâncă muzica pe pâine” ei sunt si doi talentați cântăreți, fapt demonstrat si pe parcursul serii. Mai intâi domnul Nicu Capotescu a încântat publicul cu o superbă melodie populară din regiunea Banatului cu dialectul specific zonei, urmat  de fratele domniei sale Dan Capotescu, o voce de aur, cu un timbru care cucerește publicul de la primele intonații. Aplauze furtunoase și frenetice au răsplătit pe cei doi interpreți. Apoi au fost invitate în scenă două tinere talente, două frumoase prințese, adolescente încă, dar cu o impresionantă experiență de scenă. Este vorba de Lorena Apian și Alexandra Covaciu două domnișoare care au crescut împreună, fiind bune prietene din copilărie având ca sprijin și mentori pe cei doi tați care au făcut parte din cei șapte magnifici instrumentiști ai serii, mai precis Călin Apian și Radu Covaciu. Pentru frumoasa performanță, și încurajare spre a continua șirul succeselor  și evoluția pe tărâm muzical cele doua interprete  au fost ovaționate și aplaudate cu fervoare.

316697209_3323920141212959_3995487260029192635_n

Talentatul interpret de muzică populară și nu numai, Leonid Șaramet domnia sa fiind și un excelent tenor al teatrului muzical Blesk de aici  din Montreal, a încântat publicul cu două superbe cântece populare de pe meleaguri basarabene, iar aprecierile au fost pe măsura  performanței. Din rândul invitaților Paulei a făcut parte și tânăra interpretă Cristina Andreea Ermilov  aflată  într-o scurtă vizită in Canada, pe perioada sărbătorilor de iarnă, sosită de pe plaiuri dobrogene. Cu o voce și un talent de excepție, aceasta a fost cea care a încheiat  cu două melodii superbe, șirul interpreților  aflati în postura  de invitați ai Paulei!

Finalul spectacolului a fost momentul cel mai emoționant al serii. Toți artistii care au clădit superba seară românească și au performat în timpul spectacolului au inconjurat-o pe Paula în timp ce buchete superbe de flori i-au fost oferite pe scenă din partea publicului, fiind  aplaudată minute în șir,  necontenit la scenă deschisă.

În ropotul aplauzelor frumoasa cortină roșie a coborât grațios marcând finalul unei superbe seri de excepție în compania Paulei Alecu și  a talentaților  ei invitați care ne-au oferit un spectacol ce va rămâne pentru totdeauna un reper și un exemplu de urmat!

Voi încheia aici și voi conchide într-un mesaj ce mi-aș dori să aibă ecoul scontat punând accent pe faptul că ”Sângele apă nu se face” iar unitatea și suportul reciproc indiferent de domeniul de activitate va asigura trăinicia neamului românesc și perpetuarea tradițiilor și dulcelui grai românesc în aceste vremuri babiloniene pe care le trăim. 10 Ani de cântec, si cate un 10 cu steluță, atât celor de pe scenă cât și celor din sală.Felicitări din toată inima, tuturor! Prin asemenea spectacole ne vom evidenția  ca si comunitate etnicași vom câștiga respectul și aprecierea altor națiuni, ce compun diversitatea multietnică a Canadei.

Johnny Ciatloş Deak

membru al Uniunii Jurnaliştilor Independenţi din România

Senior editor Globart Universum Publishing House Canada

realizator al emisiunii  Salut Românesc din Montreal

Mai citește: 

Clubul GOLD- Ambasadorii culturali ai revistei noastre tiparite!

Dumnezeul meu

Paula Alecu, 10 ani de cântec la Montreal-26 noiembrie 2022

Paula Alecu, laureata a Galei Artelor ediția a 3-a Montreal

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Cum pot publica si eu in revista?

Paula Alecu videoclip muzical* lansarea cartii Prin ochii mei

Gheorghe Gheorghiu invitatul emisiunii SALUT ROMÂNESC DIN MONTREAL

De sărbători  FĂ CADOURI  INTELIGENTE! Dăruiește CĂRȚI ADEVĂRATE celor dragi!

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-FORMAT ELECTRONIC(ebook pdf)

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-este o carte bilingva de aforisme, reflecții, versuri și enunțuri motivaționale ce poartă semnătura autoarei Mihaela CD. Imprimata full color conținând imagini extraordinare, cartea te va cuceri pe loc datorită pozitivismului pe care îl degajă. Autoarea va oferă gratuit încă o carte( în format ebook-pdf) pentru toate comenzile făcute înainte de 31 decembrie!Comandă acum cartea care te va ajuta să iți descoperi forțele ascunse! MAI IEFTIN, MAI RAPID, MAI ECOLOGIC!

30,00 CAD

CADOU ABONAMENT REVISTA PERSONALIZAT

Fă-i cadou unui om drag un abonament la revista Poezii pentru sufletul meu în format tipărit   și noi ii vom trimite o felicitare  personalizată în numele dumneavoastră  împreună cu prima revistă. Ofertă valabilă până la 31 decembrie!

75,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.