Evenimentul Magia Slovelor – Montreal 28 ian 2023

327422783_566453211819179_5576945688123971347_n

Evenimentul Magia Slovelor – Montreal 28 ian 2023

Era o după amiază târzie de final de Ianuarie… câțiva fulgi plictisiți coborau lent din cerul cenușiu, spre a completa cei 30 de cm de zăpadă depusi in  ziua anterioară.

Bulevardul St-Denis din metropola canadiană este o arteră centrală ce despică Montrealul de la sud la nord fiind un punct de atracție datorită multitudinii de restaurante și baruri cu specific diferit, oferind celor dornici să petreacă o seară de neuitat într-o zonă patrimonială a orașului care datează din secolele trecute, purtând amprenta specifică  epocii Victoriene.Pe acest renumit și mereu eferveșcent  bulevard se află și cunoscutul restaurant club Mamaia proprietari fiind  un cuplu de români stabiliți cu mulți ani în urmă aici în Montreal, oferind atât românilor cât și altor naționalități care le pășesc pragul, meniuri tradiționale românești într-o ambianță de lounge.

Aici s-a desfășurat deosebitul și mult așteptatul eveniment cultural artistic MAGIA SLOVELOR, dubla lansare de carte a cunoscutei poete Mihaela CD stabilită la Montreal de mai bine de două decenii. Cele două volume se intitulează NĂSCUT PENTRU A FI (ALT)CINEVA / BORN TO BE SOMEONE(ELSE) volum de reflectii, versuri si enunturi motivationale,  respectiv BLESSING and TORMENT o traducere și adaptare după volumul de debut a autoarei  BINECUVÂNTARE și CHIN, poezii din sufletul autoarei pentru sufletele cititorilor.Ambele volume au fost publicate in luna decembrie a anului  2022   la editura Globart Universum din Montreal, cea care a organizat evenimentul impreuna cu Universum Vip Studios.

Cu un stil propriu restaurantul aduce a cramă, pereții fiind clădiți din pietre de râu cu un design foarte plăcut iar mobilierul alcătuit din colțare de piele formează o multitudine de separeuri cu un aer intim ospitalier care mărește apetitul oaspeților la o degustare de vin din cele mai rafinate soiuri.

Contrar faptului că în această zonă a găsi un loc de parcare este aproape un miracol invitații evenimentului nu au fost înspăimântați de acest impediment și ne-au onorat cu prezența în număr mare. Ca să fiu mai precis restaurantul a fost ocupat la capacitatea lui maximă!

Iată și acest fapt dovedește că arta,cultura,literatura și muzica de bună calitate  sunt savurate în continuare de românii noștri dragi aflați aici pe tărâm canadian.

Programul serii a fost conceput diversificat și clădit în așa fel încât să ofere oaspeților o varietate bogată de momente muzicale și poetice pe întreg parcursul serii.

In fața microfonului s-au perindat în mai multe reprize, oameni de cultura, jurnalisti si  interpreți consacrați ai scenei oferind un spectacol deosebit de frumos și extrem de apreciat de invitații Mihaelei CD. Într-o atmosferă de înaltă ținută,doamnele înveșmântate în rochii lungi de seară și domnii purtand cravată sau papion au adus bucurie în sufletele celor prezenți atât prin superbele melodii cântate  în limba română, precum și prin șlagărele din repertoriul  internațional.

327076121_713618396932384_1476739905559162381_n

Cuvântul de deschidere i-a revenit distinsei doamne Edviga Iordachi deja cunoscută pentru rolul sau de prezentator al evenimentelor organizate de revista Poezii pentru Sufletul Meu si  editura Globart Universum.

După ce a fost rostit cuvântul de bun venit, doamna Edviga Iordachi  a facut o scurta  prezentare a personalitatii autoarei Mihaela CD,amintind date importante din cv ul sau de autor dar si de artist plastic. Distinsa doamna  Edviga Iordachi a pus accent pe descoperirea menirii  poetei Mihaela CD specificand ca ” ţelul sǎu este sǎ aducǎ bucurie in sufletul oamenilor prin scriiturǎ” iar  apoi a subliniat cele spuse recitand poezia autoarei : ”Credinta-n bine”

 Dupa indelungi aplauze, la microfon a fost invitată cunoscuta interpretă de muzică populară Paula Alecu care a încântat auditoriul cu două superbe melodii de pahar, mult apreciate printr-un ropot de aplauze.

În tot acest timp a fost servit aperitivul compus din diferite salate tradiționale și mezeluri gustoase urmând peste puțin timp să fie servit și platoul principal la alegere stropit din belșug cu o varietate bogată de vinuri aromate în funcție de gustul fiecăruia. Berile de fabricație cehească au avut de asemenea o mare trecere în rândul musafirilor.

Apoi doamna Edviga Iordachi a prezentat-o si a invitat-o la microfon pe distinsa jurnalista doamna  Ana Maria Surugiu. Domnia sa a pus  un accent deosebit  pe citirea catorva  impresii  personale cât și impresii ale altor personalități din domeniul literar,recenzori ai celor două volume lansate, respectiv cronicile scrise de doamna Profesor Aurelia Rinjea  si doamna Violeta Butnariu, critic literar diin Germania.

 După intervenția doamnei Surugiu, la microfon  a fost  invitat domnul Leonid Șaramet  tenor la teatrul muzical BLESK din Montreal  care a interpretat două melodii: una fiind  din repertoriul  romanesc iar cealalta fiind  arhicunoscuta opereta napolitană ”O sole mio” spre deliciul publicului care a aplaudat intr-o cascada de entuziasm!

Doamna Edviga Iordachi a invitat-o la microfon pe doamna Otilia Tunaru directoarea și fondatoarea Școlii Junimea Română din Montreal care in discursul sau a tinut sa sublinieze importanta  aforismelor cu valoare  educativa  pe care le scrie Mihaela CD  in cartea sa Nascut pentru a fi (alt)cineva/ Born to be someone(else), discurs ce a conținut și  fragmente de recenzii, cronici literare dar si cateva versuri din poeziile Mihaelei CD.

Desi soprana Corina Maria Zosim nu mai are nevoie de nicio prezentare,fiind cunoscută în comunitatea română din Montreal, a fost invitata la microfon  printr-o frumoasa introducere de catre prezentatoare .Interpreta  Corina Maria Zosim  este cunoscuta si pentru talentul și implicarea sa în diferite proiecte muzicale de mare anvergură. Doamna Corina Maria Zosim  a încântat distinsul auditoriu cu o melodie din repertoriul internațional fiind îndelung aplaudată pentru performanță!

A urmat apoi la microfon nimeni alta decât autoarea celor două volume lansate poeta Mihaela CD recitând superb, cu multa emotie in glas, cele două poezii ce au dat și titlurile celor două volume: Nascut pentru a fi (Alt) cineva si Binecuvantare si chin.Performanta Mihaelei CD a fost  rasplatita cu  indelungi aplauze de catre publicul aflat in sala.In ochii autoarei  se vedeau mici bobite de margaritar care stateau gata gata sa se rostogoleasca de emotie si multumire.

 Acest intens moment poetic a fost urmat de alte două melodii populare  interpretate de doamna  Paula Alecu după care doamna Edviga Iordachi l-a invitat la microfon pe distinsul  jurnalist, domnul Adrian Ardelean, realizatorul emisiunii de radio Ora Românească și al emisiunii Ardelean Show de la radio Prodiaspora care a dat citire câtorva fragmente din recenziile realizate de d-na prof Aurelia Rinjea  si d-nul Vasile Bele cu privire la conținutul celor două volume!

În calitate de editor al celor două volume lansate, am fost  si eu invitat  sa iau cuvântul, discursul meu referindu-se  in principal la punctele comune pe care le au cele doua carti, făcând o scurtă sinteză privind cele două volume si aducând referire la câteva pasaje din recenziile doamnelor Lacrimioara Iva si  prof Aurelia Rinjea,dar si a domnului  prof Victor Manole.   

 ” Ele au in comun acelasi spirit ambitios al autoarei care strabate  dincolo de cuvantul scris si se aseaza pe sufletul cititorului. Este vorba de  aceeasi generozitate de spirit, increderea  in semeni, increderea in Dumnezeu, curajul de a schimba, intelepciunea  scriitorului  care se bucura de viata , credinta  ca lucrurile pot deveni mai bune  si ca noi mai putem sa schimbam lumea. Toate acestea ne sunt transmise prin magia slovelor pe care le manuieste cu iscusinta Mihaela CD si le aseaza in versuri sau aforisme, pentru ca noi cititorii,  sa ne bucuram de ele.”

Pentru finalul primei părți am invitat-o alaturi de mine pe autoarea celor două volume scriitoarea  Mihaela CD,iferindu-i un superb buchet de flori. Mihaela CD  in cuvantul sau , a adus alese mulțumiri celor prezenți în sală, atât oaspeților cât și artiștilor, tuturor celor care au luat cuvantul și desigur într-o listă lungă a cuprins toți colaboratorii, pe toți aceia care și-au adus aportul pentru realizarea și promovarea celor două volume dar și pe cei care au sprijinit-o pe  parcursul carierei  sale de poet și scriitor.Dupa indelungi  aplauze binemeritate scriitoarea Mihaela CD a fost  felicitata de cei prezenti,  apoi s-au facut fotografii cu invitatii  și  autoarea  a oferit autografe tuturor doritorilor!

 A urmat momentul mult așteptat al tortului, într-o superbă ploaie de steluțe,cei prezenți intonând splendidul LA MULȚI ANI al cunoscutului și îndrăgitului  interpret maramureșan Radu Ile. Tortul a fost decorat cu imaginea coperții volumului Născut Pentru a Fi (Alt)Cineva pentru a  da importanta cuvenita  momentului care a fost savurat alături de o cupă de șampanie eferveșcentă și bine răcită!

Partea a doua i-a revenit cunoscutului interpret de muzică rock Marius Luca care a și încheiat programul artistic al evenimentului. Târziu în noapte am părăsit  restaurantul și am pornit spre casă cu satisfacția unei seri reusite ce ne-a umplut sufletul de bucurie. La acea ora  metropola  si-a mai redus din animația-i firească de peste zi dar nicidecum  nu a fost redusa la tăcere pentru că Montrealul este un oraș care niciodată nu doarme!

Pana la urmatoarea  intalnire  literara  sa ne pastram ”Credinta-n bine” asa cum spune  poeta Mihaela CD !

Johnny Ciatlos Deak

jurnalist, Senior editor Globart Universum Montreal  

membru al Uniunii Jurnalistilor Independenti din  Romania

Mai citește: 

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Clubul GOLD- Ambasadorii culturali ai revistei noastre tiparite!

Cum pot publica si eu in revista?

Ce mai e nou prin librărie?

Abonamente 2023 la revista de colecție POEZII PENTRU SUFLETUL MEU

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.