Al Florin Tene-CREDINȚA CREȘTINĂ ÎN LUMINA CUVÂNTULUI DE ÎNVĂȚĂTURĂ

AL FLORIN TENE

CREDINȚA CREȘTINĂ ÎN LUMINA CUVÂNTULUI DE ÎNVĂȚĂTURĂ

Autor:  Al Florin Tene 

Cartea pe care o țineți în mână, dragi cititori, mici sau mari, prin strădania autoarei Gina Agapie, autoare a 13 cărți publicate, membră a Ligii Scriitorilor Români, vă poartă în lumea începutului și dezvoltării creștinismului în lume. Povestirile sunt inspirate de Sfânta Scriptură și de călătoria autoarei la locurile sfinte privită prin perspectivă pedagogică. Volumele scriitoarei, având esențe spirituale cu iz educativ și nu didacticist, reușesc prin discursul unui stil cursiv, cu nuanțe etice (știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și al condiției umane, din perspectiva principiilor morale, și cu rolul acestora în viața socială) și estetic (o formă a științei care studiază legile și categoriile artei, considerată forma cea mai înaltă de creare și de receptare a frumosului), să vă poarte în lumea începutului și dezvoltării creștinismului. Creștinismul a prins credibilitate și influență, iar ideile lui s-au conturat în timp. Creștinismului a fost influențat de Platon și Aristotel, cât și de Zoroastrianism. Platon și Aristotel credeau că un creator puternic a conceput lumea; însă era un concept filozofic ce nu era venerat. Platon, care a trăit între anii 427-327 î.e.n. credea în imortalitatea sufletului și a existenței a două realități, lumea materială coruptă pe care o trăim cât timp suntem pe Pământ și o altă lume, spirituală, perfectă, lumea în care va ajunge sufletul după moarte. Aristotel era mai naturalist decât Platon și a extins teologia lui Socrate
146
într-un sistem natural filozofic, folosit pentru a descrie toate fenomenele naturii, în special cel al vieții. Aceste concepte le-a devoalat Biblia care stă la baza povestirilor din acest volum
Citind manuscrisul acestei cărți mi-am adus aminte de aforismul scriitorului american Irving Stone care spunea: „Omul nu trăiește pe pământ numai pentru fericire sau pentru cinste, el trăiește pentru a dărui.” Fapt ce-l face autoarea în prezenta carte.
Având titlul „Peșterea laptelui”, volumul cuprinde 12 povestiri prin care autoarea cu ajutorul Părintelui Serafim ne introduce în Cetatea în care s-a născut Iisus, care înseamnă Dumnezeu Mântuitorul, iar Hristos însemnând Cel Uns. Dar, de ce „Peștera laptelui”? E o întrebare la care autoarea dă un răspuns. Fiindcă încă din secolul al VI-lea, o legendă locală mărturisește faptul că în această peșteră, sau grotă, îi mai putem spune, s-a oprit Maica Domnului cu Pruncul, în noaptea în care Dreptul Iosif a primit porunca de la înger să părăsească Betleemul și să fugă în Egipt, spre a scăpa de mânia lui Irod. În această grotă ar fi stat ei în răstimpul dintre Nașterea Pruncului și Fuga în Egipt.
Prin întrebările retorice de la sfârșitul fiecărei povestiri, autoarea, nu așteaptă răspunsul de la cititori, ele sunt puse pentru a sublinia importanța subiectului biblic. Această carte, pot spune, este o bibliotecă. După cum vedem, este clar faptul, că profeția despre creație și cădere a fost făcută chiar de la începutul Creației, explicată în Geneza (Facerea) din Biblie. Geneza a fost editată de Moise în anul 1500 înainte de nașterea lui Cristos. În altă ordine de idei, deși redescrie Începutul, este de fapt scrisă cu sfârșitul în perspectivă. Vedem cum Dumnezeu Promite salvarea și îl confruntă pe Satan, sau Diavolul, și face o șaradă sau enigmă: „Vrăjmășie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Aceasta îți va zdrobi capul, și tu îi vei zdrobi călcâiul.” (Geneza 3: 15). Acest subiect autoarea îl desfășoară în povestirea „Eva-Despre puterea păcatului”. La fel cum procedează la toate cele 12 povestiri, Gina Agapie, pune întrebarea: „Ce înțelegem noi din aceste povestiri? Iubiți copii, cucernice surori și cinstiți frați întru Hristos, mă voi folosi de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur numit și Ioan Hrisostom care a fost fiu al Antusei și a militarului Secundus.”
147
Povestirea „Rut-Despre soacră și noră” vorbește de o persoană cu nume Boaz, bărbatul în vârstă și bogat de pe ale cărui ogoare a cules femeia spice. El a manifestat un interes părintesc față de Rut. Ea nu putea să nu se bucure în sinea ei când își amintea cuvintele pline de bunătate cu care a lăudat-o Boaz pentru că se îngrijea de vârstnica Naomi și pentru că alesese să caute refugiu „sub aripile” adevăratului Dumnezeu, Iehova (Rut 2:11–13). „După căsătoria lui Rut cu Boaz, scrie autoarea, femeile din Betleem au binecuvântat-o pe Naomi și au numit-o pe Rut „mai bună decât șapte fii”. Căci Rut l-a născut pe Obed, străbunicul lui David. Iar Iisus este moștenitorul Țării Israelului pentru că este urmașul regelui David.
Interesantă și plină de învățătură este povestirea „Sara – despre rodirea pântecului”, unde sunt abordate 16 capitole din „Cartea Genezei”, unde se face vorbire de familia Terah cu cei trei fii. Terah în traducere înseamnă „Capră sălbatică” sau „Hoinar”. Acesta este o figură biblică din Cartea Genezei, fiul lui Nahor, fiul lui Serug și Tatăl Patriarhului Avraam, dar și al lui Nahor și Haran. Terah este menționat în Biblia ebraică și în Noul Testament. Cuvântul de învățătură de la sfârșitul povestiri pune accent pe relația armonioasă între Avram și soția sa Sara, iar întrebarea de la sfârșitul povestirii ne aduce în contemporaneitate: „Vă rog să îmi spuneți cum îi putem educa pe copiii noștri care trăiesc într-o societate plină de primejdii?
În povestirea „Johabeb – despre mama ca model de viață”, autoarea abordează „Cartea Ieșirii. A doua Carte a lui Moise”, capitolele 1-2, și ne propune povestea unei mame, pe nume Johabeb, și a fiului celui mic, Moise. Fiind vorba și despre cele șaptezeci de persoane care au plecat din Țara Canaanului și s-au așezat în Egipt, o țară situată în zonele joase ale Nilului unde pământurile erau fertile.
Pagini de o vibrantă trăire sunt cele despre „Sfânta Maria-Despre Maica Domnului”, care începe cu: „Iubiți pelerini, avem nevoie de o privire curată și de bună-cuviință atunci când ne referim la Fecioara Maria. Ca să primim cumințenia cuvintelor și să vorbim despre Măicuța Domnului, ne vom ruga împreună cu Sfântul Grigore Palama, zicând: „Miluiește-mă pe mine cel smerit, milostivește-te spre mine cel neputincios. Multă îndrăzneală ai la cel ce S-a născut din tine și nimeni
148
nu are putere precum tu, Maica lui Dumnezeu: că toate le poți, ca ceea ce ești mai presus de toate zidirile, că din toate câte voiești nimic nu este ție cu neputință. Deci, nu trece cu vederea lacrimile mele și nu te întoarce de la suspinul meu. Amin.”
(„Din rugăciunile Sfântului și marelui Grigore Palama”, în „365 de rugăciuni pentru fiecare zi”, Editura Roossa, Iași, 2016).”
Citind aceste interesante și educative povestiri mi-am adus aminte de predicile Î.P.S Bartolomeu Anania care, la sfârșitul Slujbelor duminicale din Catedrala Mitropolitană clujeană, spunea sutelor de enoriași, asemenea povestiri împletite cu pilde de învățătură, mult apreciate de cei care-l ascultau.
Cartea aceasta ne poartă prin lumea iluziei și a lucidității, de la începutul creștinismului până în epoca modernă, de la stabilitate la cele mai complicate stări de conștiință – acesta este drumul deschis de Gina Agapie pentru învățăcei, și nu numai, urmând mersul, pas cu pas, prin milenara viață biblică cu dorința să facă omul mai bun, mai credincios și, de ce nu, mai civilizat. Și voi încheia cu zicerea scriitorului și filozofului elvețian Henri-Frederic Amiel, care spunea: „Să avem de partea noastră adevărul, iată secretul credinței creștine, elocinței și al virtuții, iată autoritatea morală. E cea mai înaltă maximă a artei și a vieții.”

Alte articole: 

Clubul GOLD- Ambasadorii culturali ai revistei noastre tipărite!

RAPORTUL DINTRE SOCIAL ȘI ESTETIC ÎN LITERATURA ROMÂNĂ

Al Florin Tene -Ecouri literare românești venite din Canada

Al Florin Tene -Iubirea ca vibrație a inimii exprimata in eul Poetei -Iubește-mă în fiecare anotimp

Pasi de catifea*Spiritul liric în poezia Mihaelei CD

AL FLORIN TENE -AFORISME  în dar  

Cum pot publica si eu in revista?

Antologia GALAXY ecouri literare românești (4 volume) lansată la GALA ARTELOR ediția a 3-a Montreal 27 august  2022

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

   GLORIE LIMBII ROMÂNE PRIN ÎNŢELEPCIUNEA EI-Al Florin Tene

Dumnezeu, Țara Maicii Domnului o mirunge…. -Al Florin Tene

DOSTOIEVSKI GENIUL ROMANULUI RUS ȘI PĂRINTELE EXISTENȚIALISMULUI – 190 DE ANI DE LA NAȘTERE ȘI 130 DE LA TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ-Al Florin Tene

INCONȘTIENTUL EULUI ACTIV ÎN POEZIA ROMÂNEASCĂ-Al Florin Tene

INVENTAREA „IADULUI” ȘI AL „RAIULUI” MIJLOACE DE A EDUCA OMUL DE LA ÎNCEPUTUL CREȘTINISMULUI PÂNĂ ÎN PREZENT-Al Florin Tene

LA BRAȚ CU TOAMNA PRIN MARAMUREȘUL ISTORIC-Al Florin Tene

MOTIVUL ICOANEI ÎN LITERATURA ROMÂNĂ-Al Florin Tene

MENTALITATEA SOCIETĂȚII OMENEȘTI, ÎNTR-O PERIOADĂ ISTORICĂ, DETERMINĂ VALOAREA ARTISTICĂ A OPERELOR-Al Florin Tene

MILITANTISMUL MUSULMAN ȘI VIITORUL EUROPEI-Al Florin Tene

Al Florin Tene -ROLUL REALISMULUI SOCIALIST ÎN FALSIFICAREA ADEVĂRULUI ISTORIC

Peţii nu mor niciodată

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Ce mai e nou prin librărie?

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani FORMAT ELECTRONIC (EBOOK)

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 380 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Comanda acest volum în format ELECTRONIC si vei primi in mai putin de 48 de ore în email cartea în format pdf. Comanda acum! MAI IEFTIN MAI RAPID, MAI ECOLOGIC!

20,00 EUR

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.