Gelu Dragoș -„Om în mers”, o nouă carte sub semnătura lui Olimpiu Nușfelean

 

DRAGOS GELU (2)

 

Om în mers”, o nouă carte sub semnătura lui Olimpiu Nușfelean

Am avut bucuria și privilegiul să primesc volumul de eseuri „Om în mers”, editura „Limes” Cluj Napoca, director Mircea Petean,  al prietenului Olimpiu Nușfelean, înainte de a fi găsit în librăriile din România.

A fost o lectură încântătoare, liniștitoare, meditativă, surprinzătoare, pentru că ”Om în mers” este oglinda reușită a existenței umane, este despre procesul complex al vieții omului și poziției bipede în raport cu celelalte viețuitoare ale Terrei. Este despre linearitatea scrierii, despre comportament, despre comunicare, despre limbaj, despre expresie, dar și despre limbajul literar specific scriitorilor și opera unora dintre ei, asupra căruia autorul s-a aplecat.

thumbnail (19)Volumul, în cele peste 200 de pagini cuprinde teme și subiecte diverse, cum ar fi, și citez câteva titluri: „Atât de fragedă sau chipul eminescian al femeii rescris în contingentul desacralizat”; „Poetul înfășurat în cuvinte fericite (George Coșbuc)”; „Modelul Rebreanu – o poetică subiacentă”; „Poetul liniștii” cu referire la poetul Lucian Blaga; „Desprinderea de lume (Radu Petrescu)”; „Moartea eroului (Marin Preda în bucătăria romanului)”; „Lumea în oglinzile interioare ale scriitorului” cu referire la Ana Blandiana; „Nicolae Breban sau excelența romancierului”; „Un modern tulburat” subiectul fiind Horia Roman Patapievici; „Palma lui Mișchin” și „Criticul în epica ideilor”.

De altfel autorul consideră cartea: „…o lume în continuă facere, lucrare în care se autodevoră, desigur, scriitorul. Dar și eseistul pe urmele lui. Fascinat de freamătul operei, nu doar al limbajului (cum ar zice Barthes), eseistul întreține vii focurile operei și chiar ale universului în care se edifică opera.”

Volumul de față, un proiect editorial apărut cu sprijinul autorităților județene, a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița Năsăud, director Ioan Pintea, este nu numai o carte de eseuri, dar cuprinde idei filozofice, aforisme, sintagme și multe istorioare și întâmplări fericite cu scriitori români pe care autorul a avut ocazia să-i cunoască sau să-i fie prieteni. Alte personaje literare pe care le întâlnim între coperțile volumului sunt Nichita Stănescu, Petre Ispirescu, Alecu Russo, Alexandru Macedonski, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Titu Maiorescu, George Bacovia, Tudor Arghezi, George Călinescu, Ion Agârbiceanu, Ion Al. Brătescu Voinești, Norman Manea, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Romulus Rusan, Adrian Popescu, Ion Pop, Marta Petreu, Gabriel Liiceanu și alții.

Sunt convins că volumul „Om în mers” a lui Olimpiu Nușfelean va fi primit cu maxim interes, atât de critica literară cât și de cititori, iar pentru a vă incita la lectură, am să citez un fragment din „Alteritatea de origine divină”: „Una dintre soluțiile rezolvării relației cu lumea și cu ființa (proprie!…) este desigur, metanoia, pocăința în sens moral, dar mai ales schimbarea/întoarcerea percepției noastre asupra realității, recunoscând esența ca fiind prezentă în persoane și în lucruri. Lucrând în perfecționarea relației tale cu Instanța Supremă, evoluând în proximitatea acestei relații (!…) omul are în față un exercițiu cât se poate de salvator: descoperirea celuilalt, a lucrării Domnului în celălalt, identificând funcțional această identitate – celălalt”.

                                                                                    Gelu DRAGOȘ, UZPR

 

Mai citește: 

Melania Rusu Caragioiu*EFEMERĂ  DE  TOAMNĂ  ÎN  MONTRÉAL

40 DE  ÎNTÂLNIRI  în CENACLUL ,,DESTINE LITERARE”-ASRAN de Melania Rusu Caragioiu

F R U N Z E    DE   A R Ţ A R

CAMPANIA CONTINUĂ-VĂ INVIT SĂ VĂ ALĂTURAȚI! Mihaela CD

Despre cartea Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someoane (else)

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Cum pot publica si eu in revista?

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Invitatie:Magazin virtual!

De sărbători  FĂ CADOURI  INTELIGENTE! Dăruiește CĂRȚI ADEVĂRATE celor dragi!

 

CADOU ABONAMENT REVISTA PERSONALIZAT

Fă-i cadou unui om drag un abonament la revista Poezii pentru sufletul meu în format tipărit   și noi ii vom trimite o felicitare  personalizată în numele dumneavoastră  împreună cu prima revistă. Ofertă valabilă până la 31 decembrie!

75,00 CAD

Revista de colecție TIPĂRITĂ nr 9/2022 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 9 al revistei de colecție Poezii pentru sufletul meu, cu numai 20 CAD .De o calitate excepțională imprimata color revista de colecție Poezii pentru sufletul meu este o revista trimestriala de literatura, arta și cultura ce iți aduce frumosul în suflet.

20,00 CAD

Card cadou GLOBART UNIVERSUM

Comandă un card cadou GLOBART UNIVERSUM iar cei dragi își vor putea alege singuri cărțile și revistele favorite! Dăruind cărți sau reviste faceți un cadou;inteligent, de suflet și; de durată!;

100,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.