Recenzie de Emanuela Istrate ”Vanda, între dorință și rațiune” de Mara Popescu Vasilca

 thumbnail

 Recenzie ”Vanda, între dorință și rațiune” de Mara Popescu Vasilca

de Emanuela Istrate 

De două luni stau mai mult în casă, după cum știți, și cea mai importantă schimbare pe care am făcut-o în viața mea este înlocuirea dulciurilor cu lectura. Da, chiar am reușit. ☺ Am citit foarte mult în ultima vreme, am simțit că am călătorit în lumea întreagă prin intermediul cuvintelor dintre pagini și am descoperit personaje extraordinare.

Astăzi vă povestesc despre un roman care s-a jucat pe corzile sufletului meu până în profunzimea feminității din mine: Vanda, între dorință și rațiune de Mara Popescu Vasilca.

O veți cunoaște pe Vanda – un personaj profund care înglobează în sufletul ei neliniști, regrete, lacrimi și dorințe care ard în speranța unei povești la gura focului.

Vanda are o soră, Mirela. Ambele sunt femei cu o carieră, împlinite pe acest domeniu, dar viața personală le diferențiază. Mirela are o familie, în timp ce Vanda este mereu în căutarea sufletului pereche.

La început, Radu, care îi devine soț și fost soț la scurtă vreme. Apoi, Andrei:

“Eram hotărâtă să recapăt curajul de a alege eu, de data asta, să nu mai fac pe înţelegătoarea, să suport sau să aştept să hotărască un ”el” pentru mine. Avându-l în braţe nu voiam să ratez ocazia.” (pag.47)
Acest personaj rămâne o perioadă în viața ei, amândoi erau psihologi, apoi se despart și el se căsătorește cu o altă femeie, Caterina. Cei doi vor mai apărea în viața Vandei și spre final, când îi vor tulbura apele sentimentelor.

Apoi apare Bogdan, un tânăr care locuiește la parterul aceleași vile:

“-Vanda, pictura s-a născut ca să redea frumuseţea femeii. Când pictăm, ea, femeia, iese din noi, din vis și dorinţă, apare ea, femeia momentului, care ar putea să ne bucure dacă ar fi adevărată. Dar asta se întâmplă doar în mintea noastră, a artiştilor…”(pag.157)

Îi va cunoaște apoi pe Marco, italianul și un alt Radu șarmant și cu umor, pasager în viața Vandei:

“-Știți ceva, doamna Vanda, nu e adevărat că sunt însurat. Am fost. Da asta e metoda mea de a nu da iluzii doamnelor din avioanele cu care călătoresc cam des și, ca un făcut, nimeresc mereu lângă una cu probleme. Nu știu cum se face, ba le e teamă, ba sunt divorțate de puțin și vor să-și pună poalele în cap sau vor să încerce ceva și în avion, așa cum au văzut prin filme.”(pag.268)

Și “Ramiro. Mă numesc Ramiro, sunt inginer de drumuri și poduri, dar, după cum vezi, aici nu mai sunt nici străzi, nici poduri de făcut. Am ajuns prea târziu, spune cu un zâmbet șugubăț.” (pag. 298)

Se va opri ea la el?! Nu vă stric surpriza. ☺

Firul romanului se împletește în 11 capitole, prinse între ele printr-un oftat suportiv din partea cititorului: “Ooo, Vanda, îți vei găsi tu iubirea în capitolul următor?”

Faptul că romanul începe cu întâmplări obișnuite din viață, ca naşterea Vandei, apoi cu diverse întâmplări din povestea părinţilor ei, cu bune și cu rele, continuându-se cu o înmormântare care are repercusiuni incitante, m-a introdus natural în atmosfera deschisă pe care au înflorit destinele personajelor.

Vanda este psiholog, îi ajută pe pacienții ei să-și întregească sufletele. Acest lucru nu o scutește, totuși, de momente ca acestea:

“Mergeam pe stradă, îmi curgeau lacrimile. Mă durea capul. Ajung acasă, mă întind pe divan, stau aşa cu lumina stinsă. Mă gândeam cum era el când îi citise poezia înainte să moară? Oare cum pot suferi oamenii atât de mult? Oare de ce trebuie să suferim? Offff, iarăşi aceeaşi întrebare. Simt că mă moleşesc. Adorm.”(pag.186)

Experiența scriitoarei, având alte șase romane publicate și lucrând în prezent la altele, se simte prin felul în care sunt construite personajele, în relatarea și încărcătura emoțională a întâmplărilor de-a lungul romanului și în subtilitatea de dincolo de cuvinte.

Monologul ne deschide fereastra spre emoțiile personajelor, iar acest lucru m-a făcut să simt că am o lupă spre sufletul fiecărui caracter, că sentimentele descrise sunt transparent dezvăluite și astfel m-am atașat mai profund de fiecare personaj în parte.

Paginile 195, 197 în care Vanda o întâlnește pe necunoscuta care îi umple sufletul de fericire, rămân partea mea preferată din carte. Misterul din ochii femei și eleganța ei în ciuda primei aparențe, încărcătura emoțională din interacțiunea celor două și întorsătura situației m-au captivat cu totul între filele romanului.

Vă încurajez să descoperiți sufletul Vandei și nebuniile ei, delectându-vă cu lecturarea acestei prăjituri pentru suflet.
O carte pentru femeile care se regăsesc în starea de căutare a sufletului pereche, pentru femeile care au deja o familie și vor să aprecieze mai mult armonia unei relații sau pentru bărbații care vor să înțeleagă ce gândește o femeie după o noapte de aventură.

Să fiți iubiți! ☺

 

Afla mai mult in paginile urmatoare  despre scriitoarea  MARA POPESCU VASILCA: 

Profil Gold: Mara Popescu Vasilca

Vânzătorul de iubiri             

De vorbă cu Mara Popescu-Vasilca,autoarea colecției de romane “Dragostea, arză-o-ar focul”!

Adâncul setei de iubire in romanul Marei Popescu-Vasilca – „Bianca, printre castele de nisip”

Gala artelor editia a 2-a-Montreal scriitoarea MARA POPESCU VASILCA – laureata la sectiunea CREATII LITERARE

Romanul -”Ursula, o mamă judecată de copii”Mara Popescu Vasilca

Romanii-canadieni care ne fac cinste-lista laureatilor- GALA ARTELOR-ed a 2-a Montreal

Revista TIPARITA nr 6/2021 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 6 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!

15,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.