Veronica Gavril despre ”Vanda, între Dorință și Rațiune” – un roman de dragoste introspectiv

 

 

thumbnail

Vanda, între Dorință și Rațiune – un roman de dragoste introspectiv

Vanda, între Dorință și Rațiune de Mara Popescu-Vasilca este un roman de dragoste introspectiv apărut în 2020 la Editura Izvorul Cuvântului.

Mara Popescu-Vasilca este autoarea de origine română (acum trăiește în Canada) a colecției Dragostea, arză-o-ar focul! care include patru volume – Nora, în căutarea identității, Vanda, între Dorință și Rațiune, Catia, gustul amar al trădării și Paula, împlinire târzie.

Deși ulterior am observat că sunt mai multe recenzii ale colecției de dragoste semnată de Mara Popescu-Vasilca, eu am descoperit-o prin intermediul Editurii Izvorul Cuvântului. A fost o provocare pentru mine, căci am deja o listă întreagă de lecturi în așteptare, dar iată că am rămas plăcut impresionată de redarea atât de autentică a emoției umane.

Deși este o carte relativ mică, de 321 de pagini, nu e chiar ușoară de citit. Am terminat-o în patru zile pentru că am avut nevoie de timp să o înțeleg pe Vanda, eroina cărții. Să o înțeleg fără să o judec, să îi interpretez acțiunile din punct de vedere psihologic, să o scuz și în cele din urmă să descopăr soluția salvatoare. Sau măcar să o bănuiesc.

În timp ce citeam, mă gândeam adeseori cum se va termina, de ce anume are nevoie Vanda pentru a fi fericită. Cumva, are de toate câte un pic, însă mereu intervine ceva, da Dorința, da Rațiunea. Lupta ei se dă între cele două personaje ascunse – Dorința și Rațiunea, prezente totodată în fiecare gând, emoție sau faptă.

Vanda, între dorință și rațiune descrie tumultul existențial al unei femei dornice de iubire, care tratează problemele personale ale altor persoane, dar incapabilă de soluționarea propriilor angoase. Vanda este ea însăși o pacientă a Vieții.

Cu o copilărie incompletă, oscilează mereu între emoții și gânduri, între vis și realitate. Din nevoia de validare și împlinire personală, eșuează în relațiile amoroase și caută răspunsuri prin acțiune.

Dacă se ascund în propriul său ego sau în trecutul suferind al celor care îi ies în cale rămâne de văzut.

Vanda este o femeie curajoasă, independentă, deșteaptă, împlinită profesional. Este psiholog, cu un program liber și pacienți loiali. Are propriul său apartament de patru camere în care își trăiește viața după bunul său plac. Însă eșecul primei căsătorii o devastează și o dezechilibrează psihic. Caută vina în toate gândurile sale și începe să își auto-analizeze sentimentele și acțiunile. Nu își dă seama când a început să piardă controlul. Însă în cele din urmă își recâștigă libertatea simțămintelor.

 

Blocată în personajul unei soții ignorate de soț, uită să fie femeie. Treptat, cunoaște bărbați care o ajută să reînvie, să retrăiască, să simtă plăcere și pasiune chiar și într-un simplu sărut și experimentează emoții noi. Relațiile următoare se întâmplă într-un mod spontan și exuberant. Și își redescoperă aura de femeie atrăgătoare, incitantă și senzuală.

În căutare de relația care să o împlinească total, trăiește experiențe erotice extraordinare cu bărbați necunoscuți. Relațiile rezultate se consumă mult prea repede. Conexiunile pur sexuale nu sunt suficiente pentru a-i satisface pe termen lung nevoia de iubire.

Ce mă surprinde la roman este descrierea halucinant de lucidă a tuturor sentimentelor și emoțiilor care o pătrund pe eroină. Întreaga povestire este despre emoția ce stă la baza acțiunii, despre dorința motivantă care împinge la fapte. Despre o conștiință prezentată în cele mai mici detalii. Vanda știe exact ce face, poate nu știe ce va urma, dar știe exact ce simte și ce își dorește în clipa prezentă.

Lupta dintre rațiune și dorință este copleșitoare, de o autenticitate superlativă. Vanda nu mai are nimic de pierdut, de aceea răspunde atât de ușor strigătului iubirii. Golul din sufletul și viața ei o împing adeseori spre dorință, iar glasul rațiunii este înăbușit de plăcerea iubirii.

Poate de aceea căutarea ei continuă chiar și după o noapte plină de dezmierdări și promisiuni romantice. Practic, nu se încrede în niciun bărbat cu adevărat, nici după ce i se dăruiește. Speră, dar nu crede. De aceea sufletul ei nu stă pe loc nicio clipă și profită de apariția fiecărui bărbat cu potențial, capabil să îi dăruiască ceea ce îi lipsește. Însă dorința o hrănește cu iluzii, cu momente plăcute fugitive, cu declarații de iubire muritoare.

Reușește o femeie de aproape 40 de ani, dornică de iubire, de o sexualitate debordantă, cu o carieră de succes să își găsească sufletul pereche? Dar, mai curios, va reuși să găsească un echilibru între dorință și rațiune într-atât încât să fie fericită?

Aceste romane se pot citi pe eBook, intrand pe GOOGLE si Barns&Nobles , scriind numele autoarei: MARA POPESCU-VASILCA.

Afla mai mult in paginile urmatoare  despre scriitoarea  MARA POPESCU VASILCA: 

Profil Gold: Mara Popescu Vasilca

Vânzătorul de iubiri             

De vorbă cu Mara Popescu-Vasilca,autoarea colecției de romane “Dragostea, arză-o-ar focul”!

Adâncul setei de iubire in romanul Marei Popescu-Vasilca – „Bianca, printre castele de nisip”

Gala artelor editia a 2-a-Montreal scriitoarea MARA POPESCU VASILCA – laureata la sectiunea CREATII LITERARE

Romanul -”Ursula, o mamă judecată de copii”Mara Popescu Vasilca

Romanii-canadieni care ne fac cinste-lista laureatilor- GALA ARTELOR-ed a 2-a Montreal

Revista TIPARITA nr 6/2021 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 6 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!

15,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.