Vanda, între dorință și rațiune -fragment -Nic și Irma

 

108733539_4158591700848711_5624456661975004628_n

Vanda, între dorință și rațiune

Autor: Mara Popescu Vasilca 

 fragment

Nic și Irma

Cât despre Nic… Prima lui căsătorie a fost cu o domnișoară italiancă inteligentă,  bogată și frumoasă. O tânără  pe care o cunoscuse la Paris, într-o vacanță. În urma acestei întâlniri, Irma rămâne însărcinată. Așa că, într-o bună zi, s-au trezit cu toată familia în București la ușa părinților ca să-i anunțe evenimentul. Familia ei nu era surprinsă, erau calmi și mulțumiți, așa o fi în Italia nu ca la noi că se cearta între ei.

Părinții lui Nic se puteau aștepta la orice de la el pentru că era superficial și distrat. Numai că nu știau nimic de această poveste  dintre ei, amândoi scăpați de sub control, singuri de capul lor tocmai în Paris, orașul îndrăgostiților, liberi. Așa că vrând, nevrând au acceptat condițiile părinților Irmei.

La drept vorbind, povestea Nic că nici el nu  știa că  mai ales că dacă face dragoste cu o fată ar putea rezulta și un copil. Tatăl lui nu vorbise cu el despre sex.

-Colegii erau la fel de tonți ca și mine, îmi spunea. Noi  ne culcam cu fetele,  le salutăm, nu ne gândeam că nici ele nu știau cum să se ferească, așa că, mergeam înainte, ca orbeții.  Rezultatul, în cazul meu, s-a văzut. După o săptămână eram ginere și așteptam mireasa în fața altarului. Nici nu știam cum e. Eram curios să văd cum e când te însori. Colegii mei mă luau la vale, glumeau pe seama mea când le spuneam că vreau un urmaș. Ei atunci îmi explicau cum e când vrei să-ți iubești nevasta noaptea și să te cheme la raport micuțul care urlă mai tare ca sirena pompierilor. Ce mai, acum intrasem în joc, trebuia să joc. Visam cum o să fie când o să trec mireasa peste pragul casei pe care o cumpărase socrul meu în Italia, unde era și nunta, și cum o să mă lăfăiesc în toată casa și frumusețile din ea fără să fi făcut nimic. Așa, deodată, pleașcă. Mă felicitam, știind că tata a muncit din greu să agonisească ce aveam. ”Uite ce băiat deștept sunt, casă, masă, mașină, nevastă italiancă, ce mai trai nineacă, da, sunt frumos și deștept.” Eram mândru de mine, nu știam că o să mă coste și nici că o să-mi iasă pe nas toată aventura asta bizară, neplanificată. Nici nu prea eram copt, mă gândisem o dată ce fac dacă nu merge. Răspunsul a venit fulgerător, o las. Oare cine trimite răspunsurile? Cum de nu m-am gândit la consecințe?  Două vieți tinere, distruse. Of, Doamne, de ce nu ne faci bătrâni la minte, ca să știm ce avem de făcut în viață? Totul se sfârșise cu doi ani înainte de a mă cunoaște. Divorțul se desfășurase destul de repede. Dar faptul că pierduse tot, casa, nevasta și copilul l-au marcat și l-au trezit la realitate. A plătit cam scump cu ani din viața lui, care s-au dus odată cu ea, l-au transformat. Se simțea golit de toate dorințele lumii de a mai fi soț și tată. Asta înseamnă să nu joci cinstit. Vine un moment când adevărul este eminent, lipsa de interes, familia care nu fusese evaluată la justa valoare. Se fereau de la început să investească sentimente de parcă ar fi fost programată despărțirea. La primele semne de oboseală dorința de a fi din nou liber îl obseda. Liber să facă ce? Se întreba acum,  când era liber, dar, legat de trecut. Avusese tot și nu mai avea nimic. Nu mai are cui și nici pentru cine să mai existe, se simte inutil, așa, deodată. Nu cunoscuse acest aspect al libertății. Se eliberase de cine? De femeia care-i dăruise un copil, de socrii care l-au ridicat la rang de om împlinit, așa, deodată, de prietenii care-l priveau cu respect și familia lui care era mândră de el?

Vanda---4-carti

Era dezorientat și falit. Totul lăsase în mintea lui o tristețe, ceva care-l urmărea și întrista, era dominat de regrete, conștient, de izolare și nesiguranță financiară. Începuse să frecventeze persoane dubioase, cu orientări sexuale incerte, oameni care nu se cunoșteau, și care încă își mai căutau identitatea.  Așa descoperise Nic plăcerea brutală și necontrolată de a face sex. Dar pe mine nu mă afecta, era totul nou. Cum să vă spun, nu era chiar așa rău, mai ales că după, mă uimea cu drăgălășeniile lui și cu priviri cărora numai noi le cunoșteam secretul. Asta a dus la oboseală, nu mai avea puterea să o ia de la capăt, bulversat și neîncrezător în legătură cu o nouă căsnicie. Așa se simt toți cei ce au trecut prin vâltoarea tumultoasă a divorțului. Nic, învățase pe propria piele un adevăr care l-a tulburat, că orice experiență personală poartă cu ea, undeva, ascunsă, și o speranță de putere a unui nou început, chiar pe ruinele catastrofei.

Îmi spunea că din încurcătura cu căsătoria este mai greu să ieși, decât să intri. Dacă ești într-o simplă relație, necăsătorit, poți ieși oricând dacă nu ți se potrivește. Dar când ești cu contract de căsătorie legal, dacă vrei să ieși, descoperi că actul de căsătorie aparține și soției, și atunci ea are nevoie de mult timp până să-ți dea voie să pleci. Chiar așa te pomenești cu multe luni,  chiar ani într-o legătură oficială lipsită de interes în care te simți ca și când ai fi la închisoare, nu mai ai cum să pleci, nu mai știi cum să faci, nu găsești soluții să te eliberezi.

Argumentul economic atârna greu după divorț. În același timp Nic trebuia să găsească o partidă bună ca să renască din cenușă ca pasărea Phoenix. Și iată soluția.

Eu, Chiara. Eu care-i dăruiesc primul copil, astăzi.

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

MPV-Dragostea (1)

Mai citeste : 

Profil Gold: Mara Popescu Vasilca

Florin Caprar despre romanul Bianca, printre castele de nisip de Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Măiestria de a stârni emoții-Lacrimioara Iva -recenzie-Nora, in cautare identitatii-Mara Popescu Vasilca

Revista TIPARITA nr5/2021 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 5 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!

15,00 CAD

PASI DE CATIFEA format TIPARIT (softcover)

Cartea Pasi de catifea a autoarei Mihaela CD vine sa confirme inca o data sensibilitatea si talentul poetei prin versuri care va vor mangaia sufletul. Cartea contine 250 pagini si 17 capitole insotite de incantatoare imagini color. Comanda acum la un pret de numai 35 CAD fiecare carte este insotita de un semn de carte din partea autoarei.

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.