Lacrimioara Iva *A simți dincolo de distanțe și tăceri!*recenzie DIALOG PESTE OCEAN

dialog peste ocean -coperta

A simți dincolo de distanțe și tăceri!

DIALOG PESTE OCEAN  autori: Mihaela CD  și Trandafir Simpetru 

recenzie

de Lăcrimioara Ivalacri iva -1 

Prietenia este o legătură, o relație, un sentiment între două sau mai multe persoane și este fundamentală în viața socială. Prin prietenie avem ocazia să împărtășim gânduri și așteptări, fără a acorda atenție diferențelor de sex, cultură sau culoarea pielii. Prieteniile noastre sunt cele care determină și indică ceea ce suntem și ceea ce vrem să fim.Prietenia este o valoare fundamentală care ne însoțește în fiecare fază a vieții, evoluând odată cu noi și transformându-se în timp. Prietenia înseamnă să colaborăm în perioade dificile, să depășim conflictele pentru binele celuilalt, să empatizăm cu cel din fața noastră.Cu cât ne acceptăm mai mult pe noi înșine, cu atât găsim mai mulți oameni asemănători nouă, cu care putem să împărtășim activități care sunt potrivite cu nevoile noastre.

Distanța poate influența relația dintre doi oameni? Spațiul și timpul caracterizează relația, iar pe baza echilibrului lor vor avea loc relații mai mult sau mai puțin puternice.Comunicarea este un element care definește distanța.Cu siguranță nu este ușor să stabilești o relație cu cineva atunci când nu îi vorbești față în față.

Dialogul este o chestiune de a culege indicii și de a improviza, pe baza a ceea ce spune cealaltă persoană, iar în timp ce are loc conversația, trebuie să se acorde atenție subiectului și modului în care acesta se dezvoltă.O conversație este un flux de informații care trece de la un interlocutor la altul și trebuie să te asiguri că păstrezi acest flux viu, iar Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru  îl păstrează.Comunicarea este o parte integrantă a vieții de zi cu zi.Nu toți avem același nivel de abilități de comunicare. Unii au  aptitudini înnăscute, aptitudini care îi ajută să comunice cu ușurință, iar alții întâmpină dificultăţi considerabile în a comunica.

„Dialog peste ocean” este un dialog cu privire la provocările vieții și deschide modalități mângâietoare de reflecție comună.

Mihaela CD pare  mai vulnerabilă în fața emoțiilor puternice, emoții atât de durere cât și de bucurie, însă reușește să le exprime cu lejeritate. Poeta reușește să comunice emoții profunde, însă este capabilă și să le primească.

Trandafir Sîmpetru  a dezvoltat o tendință de a simți emoții puternice de compasiune și empatie. Unele emoții care îi frâng inima sunt acelea care o și vindecă.

Sensibilitatea amândurora este ceva extraordinar, fiind capabilă să dezvolte în cititor o profunzime deosebită,o capacitate puternică de observație și îl ajută să înțeleagă mai bine cât de mult contează modul în care este trăită sensibilitatea. Trăirea aleasă poate face o diferență substanțială în influența sensibilității asupra vieții?

Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru  trăiesc cu sensibilitate, se simt copleșiți de stimularea lumii exterioare, însă și a celei interioare, au o  înclinație deosebită pentru observarea în profunzime, pentru dezvoltarea asocierilor între concepte și situații. Atât lucrurile pozitive cât și negative le simt cu o intensitate triplă. Sunt confidenți excelenți și doresc să trăiască în armonie cu ceilalți. Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru  sunt deosebit de conștiincioși și atenți, extrag tot ce este mai bun din situații profunde, au talent artistic și o mare creativitate.

Amândoi fac parte din acea categorie de persoane care sunt unite de valori și aspirații comune. Aceștia au legături solide de prietenie, niciodată slăbite de distanță și timp.Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru încearcă să se facă auziți și să motiveze, însă nu vor să rănească pe nimeni. Ei știu că este ușor să fim judecați, însă critica nu reflectă întotdeauna cine suntem, iar opiniile celorlalți nu trebuie luate ca ceva personal.Se concentrează pe a se cunoaște pe ei înșiși și se prețuiesc pentru ceea ce sunt, își cunosc defectele și slăbiciunile și au învățat să profite de ele sau să le micșoreze efectele negative.

„Dialog peste ocean” prezintă experiențe de viață ale căror mesaj este și acela că uneori trebuie să ne trezim din visare, fie că ne place sau nu. „Dialogul dintre Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru  este un cântec al inimii, un curcubeu de emoții peste ocean…

Zăvorul inimii Mihaelei CD poate fi deschis cu „al gândului fir”, însă trebuie găsită cheia. Cine o va găsi? Iubitul? Aproapele? Cititorul?

Fiecare inimă are oful ei. Mihaela CD își îndeamnă inima să își țină „oful tăcut”, „să își îngroape și învie dorul uitat”, „ să danseze elegant”…

Uneori inima Mihaele CD „oferă supărării adăpost”, alteori „din cetera sfioasă îi saltă pe strune” sau îi este „străpunsă de versuri pictate în romanțe arămii”.

Ce face Mihaela CD când este „zdrobită de-a tristeții cupolă”și atunci când „pierde a timpului busolă”?

Poeta „se adâncește în dulci visări”, „se lasă sedusă-n revărsări…”

Un festival al iubirii poate fi turcoaz? Da!

Unul dintre festivalurile iubirii Mihaelei CD a fost turcoaz „și-nveselia marină ce lua amploare/ doi pescăruși își plimbau zborul pe val/ albe spume se spărgeau în sărbătoare/ să-ncununeze al iubirii festival.”

Cine ne aude oftatul? Cine poate preface demoni în îngeri? Al cui este meritul de-a aduce iubirea aproape? Mihaela CD știe și totodată recunoaște că este meritul valurilor: „auzului dați desfătare”, „iubirii aprinse îi faceți onoare”.

Toți avem vise. Până și steluțele de mare au vise și așteaptă „să fie sărutate de a valului unduire/ căci știu secrete nevăzute prin ochean/ mistere îngropate în a nisipului tăgăduire”. „Steluțele visează zadarnică ascensiune”, iar poeta așteaptă un tren „în gara viselor”, „un tren întârziat”. Sunt vise și vise…!

„Iubirea nu-i doar o-ntâmplare/ de ce s-o uiți, de ce s-o dai?”…, „că n-ai să mai găsești nicicând/ vibrațiile care-ți cântă la vioară”.

În sufletul poetei i-au fost dantelate clipe, iar aceasta „le-a brodat cu amintiri”: „ acele zile pecetluite cu dor și iubire/ s-au spulberat ușor zburând pe rând/ din teancul gros cu clipe de fericire/ atât a mai rămas: un vis și-un gând.”

Mihaela CD îi compănimește pe amorezii anonimi:

„Voi, bieți amorezi anonimi,/ trăiți o singurătate-n doi,/ iar jalnicele voastre inimi/ se joacă de-a iubirea-n sloi.”/

Ce sunet are dragostea? Ce sunet au poeziile Mihaelei CD?

„Al dragostei sunet de pianină/ L-am inventat mergând în doi/ Eu noapte trează și tu zi senină/ Ne adorăm cu sufletul din noi/”.

La fel ca într-o relație umană, sunetul unui instrument cu coarde se schimbă de la an la an, pe măsură ce pasiunea îl atinge.

În cartea „Dialog peste ocean” emoțiile sunt generate  de sunetul cuvintelor, de muzica compusă de inima poetei și dirijată de privirea acesteia.Cuvintele pe lângă adevărata lor semnificație au un sunet minunat, iar propozițiile sunt „arpegii-n doi cântate pe o clapă”.În poeziile Mihaelei CD plouă cu trăiri, o ploaie care umple sufletul cu melancolie. 

„O unduire a imaginilor în triste răzvrătiri”este unul dintre cele mai frumoase spectacole din lume, „un spectacol pantomim”. Mihaela CD regizează dansul unei ploi, își exprimă ideile și sentimentele prin dansul fiecărei strop de ploaie, a fiecărei frunze, a fiecărui fir de nisip.

Versurile Mihaelei CD sunt versuri scrise cu măiestrie, pasiune și smerenie. Poeta  simte profund, simte tandru, însă tandrețea poetei nu este un semn de slăbiciune, ci un semn de forță a minții, a spiritului și denotă capacitatea acesteia de a observa „dorul din oftat și unduirea slovei din șoptire”.

Mihaela CD își ține mereu generozitatea „la înălțime”, oferind compasiune, deschizându-se față de ceilalți, răsplătindu-i cu „fericirea unui spectacol pantomim”. Inima Mihaelei CD „recunoaște doar al dragostei semnal”. Poeta dăruiește iubirii „o caldă rezonanță”, o reînnoiește „pe al lunii altar”și păstrează focul inimii mereu aprins, știind că dacă acesta se va stinge, nu va mai găsi nicicând „vibrațiile care îi cântă la vioară”.

  Cum se cultivă încrederea în ceilalți? Prin transparență!Transparența se hrănește prin o comunicare clară și explicită cu privire la ceea ce simte fiecare pentru sine și în relația cu celălalt

„Dialog peste ocean” este un dialog în care două ființe comunică între ele într-un climat general de încredere , cordialitate și sinceritate.

Comunicarea dintre  Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru va duce la ceva concret și nu la o simplă descărcare psihică.Aceștia au o atitudine liniștitoare  pentru a crea o atmosferă de încredere și a transmite un sentiment de a fi acasă.Fiind persoane profunde și comunicative, Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru  beneficiază de o trăire autentică în lumea relațiilor.

DO-right

„Dialog peste ocean” este o carte care ajută cititorul să identifice punctele forte ale sensibilității și să le exteriorizeze, să se deschidă spre schimbare, să acorde mai mult spațiu părților pozitive, să se concentreze pe minunățiile  pe care viața le are de oferit.

Trandafir Sîmpetru  acordă o importanță  mare intimității.Fiecare poezie a acestuia comunică cu sunet și ritm,  având în sine o muzică care dă senzații deosebite. Trandafir Sîmpetru este „un călător pe drumul nedespărțit de lumină” , un poet al cărui „sânge se zbuciumă aidoma mării” și care prin versuri rafinate ne împărtășește  cele mai intime trăiri și senzații.

Trandafir Sîmpetru este un poet-marinar care se înclină supus în fața dragostei: „sunt marinarul plecat în cursă, deseori/ vorbesc cu gândul și cu privirea ta/ albastră, lunecai în cerul sufletului,/ ca o/ corabie încremenită, atinsă de amintire…”/, „…ne-ncăpeam/ unul în altul în tomnaticile seri când/ stelele plesneau în mare și eu lunecam/ în ochii tăi, târându-mă, dincolo de vis.”

Trandafir Sîmpetru  este și „un prinț al cuvintelor frumoase”:

„…caut fluturii violeți care-mi aduc lumina/ochilor tăi sau poate stânca sfărâmată/ a sufletului ce se stinge liniștit în ploaie și soare.”/

Poetul umblă „rătăcit  pe la marginea  nevăzutelor/ amintiri, unde se joacă luna peste/  umerii stâncilor și a nisipirilor/ vechi…”/, scotocește „prin zăpezile iubitei, unde ard iluzii”.

Acesta își așteaptă iubita… „cu cerurile line lângă fântâna cu ecouri”, fântână în care îi „pictează chipul” și îi dăruiește o floare „ca pe un giuvaier”.

Sufletul are miros? Ce miros are sufletul iubitei poetului? Sufletul acesteia miroase „ a păduri și a ploi, a liniște și brumă”.

Uneori poetul își așteaptă iubita „ la capătul nopții, într-o barcă…”, pentru a o duce „peste ape târzii,/ peste gânduri și vise de unde nu se mai/ întorc decât licuricii înlăcrimați pe un/ bob de nisip sau în iarba inimii îngălbenită/ de așteptări și de nesomn.”

Când prin sufletul iubitei „umblă suferință”și „nori furioși și se apropie din munții violeți”, poetul o așteaptă: „ ca pe un chip/ știut, în diminețile luminoase, pe mările mele,/ văd umbra ta cum se apropie de ora iluziei,/ de altarul visului rupând trestia fragilă a singurătății.”/

Trandafir Sîmpetru își recompune dragostea sa „din dealurile/ surpate ale inimii, unde se duc și se-ntorc/ tăcerile nevăzute” și dorește să fie primit în visul iubitei, pentru a-i „sculpta paradisele”, însă iubita îl va „păstra între gene”? „Cu „nenunțirea” lor în care „bat zăpezile nerisipirii”, vor reuși să reclădească „cerul și azurul îndepărtat”/?

Iubirile poetului îl dor „ ca un lujer desfrunzit/ rănit de lumină renăscându-te luceafăr/ al serii, uimire împietrită cu liniște și dor…”.

Poetul are convingerea că: „între pietre stă apa neuitării”și își așteaptă iubita să viseze „același vis”, să mângâie „statuia unui fluture care a adus dragoste, lumină și rouă”. El caută „golful liniștii” iubitei, ”umbra” acesteia, care îl doare și își culcă iubita „în hamacul de stele/ unde rădăcinile iubirii/ fierb, odată cu cumpăna deltelor din priviri, cu/ prospețimea apelor unde/ le fură albastrul pescărușii/ orbi…”

Alteori poetul își cheamă iubita să-i spună că: „…eu sunt străinul care pleacă cu tine spre/ iarna altui suflet, spre alte insule dispărute.”

Cum am putea deosebi lumea viselor de cea a realității? Poate fi găsită „iluzia spulberată în hăul adânc al sufletului”?

Trandafir Sîmpetru „aleargă” între vis și realitate, „o alergătură” spre iubita sa, o „căutare”. O va găsi pe aceasta sau va găsi „doar ierburi uscate, trenuri ruginite și în rest doar un tablou/ de Pablo Picasso aruncat pe un perete”?

„Nu ești pe aproape/ sau nu te găsesc prin pădurile memoriei/ și tot te caut până te voi găsi, poate scuturi/ vântul deltelor rămase în uitare la margine de lume.”

Poetul este unul dintre „marinarii plecați să-nvingă mările și cețurile lumii/ lăsând în urmă amintiri și chipuri,/ necazuri și griji…”, iar speranța acestuia se „târâie” după el , nu îi dă pace că într-o bună zi va găsi „iluzia spulberată în hăul adânc al sufletului.”

Iubirea poetului poate fi și un chin, iar pentru a o aduna „viscolită de de gânduri din umedul răsărit”, acesta „sapă în lut,/ în sâmburi de stele”.

Nesfârșirea mâhnește, însă  „… doamne, ce frumoasă/ era corabia tinereții și cum licuricii se/ tăvăleau prin visele noastre incolore”, „…ne-ncăpeam unul în altul în tomnaticile seri când/ stelele plesneau în mare și eu lunecam/ în ochii tăi, târându-mă, dincolo de vis.”/

Poetul își așteaptă iubita la „capătul nopții, într-o barcă”, pentru a o duce „peste ape târzii,/ peste gânduri și vise de unde nu se mai/ întorc decât licurici înlăcrimați pe un/ bob de nisip sau în iarba inimii îngălbenită/ de așteptări și de nesomn.”/

Iubita acestuia îl cheamă în „cuibul lacrimii”pentru a se apropia de ea cu „ploile sale răsucite în ultimele desfrunziri”, pentru a se așeza sub „cireșii albi ai copilăriei”, pentru a-i arăta „curcubeul ars ce suie pe corăbiile pierdute…”, iar el se așează în singurătatea ei și așteaptă „să se spargă stânca sufletului/ de pe genunchii clipei ca o umbră elastică”/, umbră în care se pierd fără să-i vadă cineva.

În POEZIA din cartea „Dialog peste ocean”  nu există nicio distincție între masculin și feminin, deoarece atât Mihaela CD cât și Trandafir Sîmpetru participă la un singur spectacol al sensibilității și inteligenței.În această carte sunt doar puncte de vedere, fantezii, dorințe ale fiecărui poet în parte. Dialogul dintre Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru este atât un act de comunicare între cei doi, cât și un act de comunicare între aceștia și cititori.

”Dialog peste ocean” ne motivează să tratăm dificultățile cu blândețe, să presărăm un pic de sare dacă viața este insipidă, să alegem libertatea de-a fi liberi, liberi de a fi vulnerabili, de a simți emoții, de a risca să fim mai puțin fericiți: „Ne lăsăm duși de val urmând simțirea”, „O simplă loterie-i tot, pierzi sau câștigi…”, „Nu-i timpul tot trecut, mai este încă/ o rază vie de speranță pe-al tău val/ Și nu lăsa vechea iubire să se ducă/ C-a mai rămas un trandafir la mal.”/ (Mihaela CD);

„Te rog, caută-mă mai târziu, iubito,/ când vor fi obosiți ochii tăi, când/ plânsul tău se va prelinge pe-o frunză…”/, „Primește-mă în visul tău/ să-ți sculptez paradisele, iubito…”/, „să mângâiem statuia unui fluture/ care a adus dragoste, lumină și rouă.”/ (Trandafir Sîmpetru)

Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru folosesc o abordare delicată și generoasă, dând spațiu răspunsurilor și întrebărilor, poeziile acestora sunt mângâieri care  calmează mintea și dau încredere și siguranță emoțională.

Cheia „dialogului peste ocean” este sentimentul. Cei doi autori vorbesc și exprimă concepte care sunt adesea și foarte complexe. Cu toate acestea, simplitatea atrage imediat atenția și reduce distanțele. Un ocean nu poate fi un impediment în calea unei comunicări.

Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru fiind empatici, creează o conexiune mentală cu ceilalți, reușesc să intre în contact direct cu gândurile și sentimentele acestora,  îi fac să simtă înțelegere și afecțiune, anulând acel sentiment de singurătate pe care fiecare dintre noi îl trăim uneori în momentele dificile.

„Dialog peste ocean” ar trebui să fie un motiv de reflecție pentru cei care nu reușesc să comunice peste „un ochi de apă”.Un ocean nu poate slăbi prietenia a doi oameni care cred fiecare în valoarea celuilalt, un ocean nu poate fi un impediment în stabilirea unui dialog.

Prietenia dintre Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru nu este diminuată de distanță sau timp, suferință sau tăcere, datorită faptului că acești doi poeți simt dincolo de distanțe și tăceri! Prietenia dintre Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru  sfidează oceanul și clepsidra, deoarece există legături care sunt pur și simplu destinate să existe!

      Lăcrimioara Iva- scriitoare, poetă,

membru al Uniunii Scriitorilor din România,

redactor șef la Magazin critic și Cutezător,

președine Euro Education Sardinia.

7 carti

Mai citeste:

Dubla lansare de carte* Dialog peste ocean & Fire within us 

Silvia Mihalachi – AMIRALII POEZIEI DE DRAGOSTE,MIHAELA CD și TRANDAFIR SIMPETRU -Dialog peste ocean

ARCA IUBIRII de Aurelia Rinjea -recenzie DIALOG PESTE OCEAN

Sublimii marinari ai poeziei de dragoste -Recenzie- Dialog peste Ocean

despre Dialog Peste Ocean… recenzie *prof Victor Manole

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.