Lecția de demnitate:  ”Refuzați  să fiți găini, fiți vulturi!” 

csaba

Lecția de demnitate:  ”Refuzați  să fiți găini, fiți vulturi!”

un articol de Mihaela CD

de vorba  cu domnul Csaba Vizi , eroul nostru de la Ottawa

 
În Canada, lupta pentru libertate prin convoiul libertății  de la Ottawa a scos în fața opiniei publice  camionori neînfricați  care au condus sute și chiar  mii de  kilometri  fluturând drapelul canadian cu speranța  redobândirii tuturor libertăților pierdute, oameni extraordinari, verticali,  adevărați  eroi! Toți camionorii care au luptat pentru libertate la OTTAWA sunt câștigători și eroi pentru că datorită luptei și îndârjirii lor de a rezista pe baricade au făcut ca lumea să se TREZEASCĂ , să OBSERVE și să ÎNȚELEAGĂ ce se întâmplă! Ei nu ne-au dat la Ottawa doar o lecție de eroism și demnitate dar și o lecție de IUBIRE, de UNITATE și de FRĂȚIE NECONDIȚIONATĂ pe care am avut onoarea să o trăim și să o experimentăm pe viu!
Am învățat multe  în cele trei săptămâni  de  luptă  și speranță pe baricadele dreptății  de la Ottawa și în același timp ne-am călit  și ne-am maturizat aflând  într-un  final ca la Ottawa  nu se împarte dreptatea așa cum am crezut. Multe din lecțiile învățate la Ottawa vor rămâne în istorie și în memoria colectivă  ca extraordinare dovezi  ale patriotismului și iubirii  de țară, de acea țară  democratică și liberă Canada în care am crezut cu toții. 

În capitala cuprinsă de  entuziasm,  drapele canadiene și  speranță de libertate am avut bucuria și onoarea să cunoaștem mulți  patrioți adevărați și  să îl cunoaștem  și pe domnul Csaba Vizi  un adevărat erou național,  camionor  de origine română , născut în Baia Mare, România  care a trăit și în Ungaria timp de 10 ani  și  care a emigrat și s-a stabilit în Canada  la Windsor unde locuieste  împreună cu soția Geta  și cele două fiice Timea si Vivien. Fiica cea mare Timea este născută in Ungaria și Vivien care are 12 ani este născută  în Canada Windsor, Ontario. Csaba Vizi  a  declarat  încă de la prima noastră întâlnire că  va rămâne până la sfârșit indiferent de rezultat,   el va pleca ultimul de-acolo. 

 
Iată-ne  la aproape o lună de la înăbușirea de către poliție a  revoluției pacifiste de la Ottawa,  stând de vorbă cu  domnul Csaba Vizi, cel care într-adevăr a plecat ultimul din Ottawa.Un om  de o verticalitate  extraordinară cum rar ne e dat să întâlnim în zilele noastre, care a dat o lecție de patriotism și demnitate celor care l-au arestat și l-au bătut doar pentru că a manifestat pașnic și a apărat constituția și drepturile noastre, pentru că a avut ÎNDRĂZNEALA și CURAJUL EXTRAORDINAR să ceară LIBERTATEA noastră a tuturor!
  
Poliția a făcut nenumărate presiuni asupra camionorilor  care nu s-au lăsat intimidați rezistând cu stoicism timp de 3 săptămâni. În ultimele zile  tensiunea începuse să crească  deoarece primul ministru a decretat legea de urgență   Emergency Act  fără să mai aștepte ca să fie votată decizia  sa în  Cameră și Senat a început amenințările și represaliile asupra populației care manifesta pașnic. 
Domnul Csaba Vizi a fost  arestat și  legat la mâini pentru că a refuzat să plece  cu camionul manifestând  în continuare pașnic  până la ultima clipă  iar poliția l-a  bătut bestial  existând în  acest sens nenumărate videouri cu  filmări care  confirmă  agresivitatea lor.  Trei bărbați îmbrăcați în uniforme l-au trântit la pământ cu  fața în zăpadă  și l-au bătut  cu o sete de nedescris  când acesta era legat la mâini.’‘Nu am simțit că mă bat din cauza adrenalinei, mi-au rupt capișonul  de la geacă,  mi-am pierdut șapca, m-au ținut câteva ore în frig  am crezut că îmi pică urechile  de la îngheț”  Și cu toate acestea  domnul Vizi  nu și-a pierdut  starea de spirit și demnitatea: ”Nu m-am lăsat intimidat, mi-au luat amprente  și mi-au făcut poze, le-am spus să-mi trimită poza să o pun  pe facebook la mine” și a  continuat: ‘‘Poliția trebuia  să protejeze populația nu pe cei corupți din guvern.” 
Acest om, un adevărat EROU, a demonstrat cât de mult înseamnă DEMNITATEA, MORALITATEA, CURAJUL ȘI DEVOTAMENTUL pentru cauză (responsabilitatea față de comunitate, față de familie) chiar și atunci când PARE TOTUL PIERDUT! El consideră că eroi sunt cei care au participat zi de zi la manifestații însă în realitate el este un erou/simbol al nostru al tuturor pentru că MOTIVAȚIA SA a fost mai puternică decât GRIJA sau FRICA de a fi bătut sau arestat.
Domnul Csaba Vizi ne-a declarat că ”a doua zi m-am trezit cu dureri  și atunci am simțit  pe deplin că am fost  bătut. Am avut sânge în urină, sânge închegat în ureche, am un os rupt la o mână, o vertebră cervicală  distrusă care face să îmi amorțească trei degete la o mână” 
”Mai am de făcut investigații, urmează să fac un CAT scan și un RMN, am ghips pe mână  și nici cu ficatul nu stau bine  și acolo am ceva. Am luat-o pe cocoașă bine de tot” 
L-am întrebat desigur dacă  ar fi să o ia de la început dacă  ar mai sta sa fie bătut sau ar pleca mai repede acasă  și  răspunsul sau a venit fără echivoc: ”Dacă aș fi putut aș fi luat și bătăile  de bâtă  pe care le-au încasat femeile în vârstă din partea poliției” 
Datorită faptului  ca domnul Csaba Vizi a dat dovadă de un curaj  extraordinar, de bărbăție, patriotism și demnitate ducând până la sfârșit  lupta  pentru libertate, a fost invitat la nenumărate  interviuri în diverse emisiuni televizate  și  a devenit rapid foarte cunoscut de lumea întreagă care urmărea cu sufletul la gură  știrile din media paralelă. Acesta a ajuns chiar să devină fără voie ‘‘Vocea convoiului” după cum  ne-a spus chiar dumnealui,   fapt care i-a atras  și  dezavantaje  fiindu-i aduse  trei acuzații : că ar fi  opus rezistență arestării( când el s-a predat de bună voie în genunchi și cu mâinile sus), parcare ilegală și creare de boicot,precum și că ar fi încălcat un  ordin judecătoresc (acela de a nu mai claxona)  spunând că : ” poate că ei mă acuză cu ceva mai grav  decât ar acuza  pe un alt șofer”  Primul sau proces va avea loc prin zoom în data de 5 aprilie  iar avocatul său îi cere 10 mii de dolari  din start. 
Problemele  sale au fost și altele la  Ottawa, deoarece  oameni infiltrați au vrut să le facă rău camionorilor și  domnul Csaba Vizi ne-a declarat: ”nu am încredere în toată lumea  pentru că  au fost acești  intimidatori,  am primit o canistră  cu motorină  care era defapt apă, am avut probleme  cu motorul ” Iar apoi datorită derulării evenimentelor: ”Mi-am pierdut  locul de muncă, mi-au luat plăcile de la camion, mi-au luat asigurarea la camion și mi-au luat camionul a trebuit să stau încă o săptămână în Ottawa după ce m-au eliberat ca să îmi pot recupera camionul pentru care a trebuit să și plătesc depozitarea ”   
Întrebat fiind ce l-a impresionat cel mai mult în cele trei săptămâni trăite la Ottawa în mijlocul evenimentelor, acesta ne-a spus: ” Am rămas surprins cum  se comportau oamenii  care veneau acolo, cu atâta dragoste și un sentiment de frăție, toată lumea  era super nice gata să-ți ofere ajutorul,  nu exista niciun fel de răutate, era o unitate  de parcă eram în rai” Acesta a continuat cu un exemplu: ”Un om din Quebec  mi-a spus că până acum eram un Quebecois  acum sunt  Canadian!”  Starea de unitate și atmosfera de iubire de la Ottawa  au fost  emoționante!  ”Oamenii mă implorau  să stau până la capăt, mi-au pupat  mâna, mi-au povestit viețile lor, eu am ascultat poveștile  tuturor și m-am încărcat cu ele  sufletește” 
L-am întrebat pe acest erou extraordinar al luptei pentru libertate  cum a  fost drumul spre Ottawa și cum a reușit să ajungă cu camionul în fața Parlamentului?  Acesta ne-a povestit: ” eram pe autostrăzi kilometri întregi de  convoi  dar poliția a rupt convoiul  în câte 100 de camioane  efectiv ne-au blocat  să nu putem avansa. A fost o adevărată aventură să împingem jaloanele  să forțăm barierele și să ajungem mai aproape de Parlament”
A rămas în același loc aproape 3 săptămâni împreună cu un alt camion și cu un truck mai mic  iar când aceștia au plecat  rămas singur în acel loc, s-a pregătit ca va fi arestat însă  oamenii i-au sărit în ajutor și au făcut un lanț uman.”Am mers la hotelul unde stătea familia mea imaginați-vă că mi-am îmbrățișat  nevasta și fetele  căci știam că voi fi arestat, la întoarcere am găsit un cordon de 400-500 de oameni în jurul  camionului. Eram  și speriat și entuziasmat  oamenii cântau  imnul național al Canadei, mi-au  deschis drum  în fața mea precum  un drum cu copaci pe margine. Intenția lor  a fost să merg  unde sunt  și ceilalți șoferi! Am avut o senzație  ca un Cezar  care se întoarce din bătălie învingător! Am fost și blocat în zăpadă  și oamenii  au împins camionul. ” 
Eroul nostru  nu s-a lăsat intimidat nici a doua zi dimineață  când  alți camionori au plecat acasă lăsând un loc gol  lângă el. EL NU A RENUNȚAT pentru că PRINCIPIILE sale despre LIBERTATE nu sunt negociabile!  ”Am mers până lângă scenă, poliția începea  să spargă rândurile, se apropiau pas cu pas, știam că voi fi  arestat  și știam că voi fi și bătut  pentru că  am văzut cum  dădeau în demonstranți. Cordonul de  poliție  se tot apropia și  plecau camioanele.  Am fost dezamăgit  că au plecat  camioanele cu camarazii mei  dar eu  nu am avut nicio frică și am  așteptat  ca și lava unui vulcan  care erupe. Am accelerat, am claxonat, până la ultimul moment. M-am dus în fața camionului, m-am pus în genunchi  ca să mă predau. M-au apucat  și m-au dus după  cordonul de poliție și acolo m-au bătut, am fost arestat în 19 februarie la  ora 10.30” 
L-am întrebat pe acest  om minunat,  luptător pentru libertate: ”Ce regrete aveți ?”   și răspunsul său  nu a întârziat să apară, mai firesc și mai cald decât ne-am fi  așteptat de la un om care a fost bătut și arestat: ”Regret că  nu văd zilnic  oamenii de la Ottawa.Trăiesc zi de zi  și mă mir cât de mulți prieteni  am câștigat. Ceva mi s-a întâmplat acolo, cred că a fost o revelație! Nu mi-a fost greu să stau acolo  trei săptămâni, a fost greu  să ascult durerile tuturor, ei plecau și eu rămâneam cu durerile lor, rămâneam cu șocuri de  durere pe care le-am adunat. Nu puteam să nu îi ascult, ei își puseseră toate speranțele în noi și  eram frustrat  când  plecau acasă dintre colegii mei. Eu am înțeles că lupta noastră  a devenit mondială și nu se limita la un camionor.Noi trebuia să fim uniți  și să rămânem toți până la capăt.M-au dezamăgit mulți  și  am înțeles că eu dacă aș avea ocazia  să retrăiesc din nou  acolo cele  trei săptămâni  aș pleca acuma acolo, chiar dacă  aș ști că  la sfârșit sunt bătut și  arestat.” 
 

csaba vizi

Am înțeles din acest interviu că poți sa fii îngenunchiat dar nu învins, că poți să fii bătut dar nu înfrânt, că ți se poate lua totul dar nu ți se poate lua DEMNITATEA și CREDINȚA! Atunci când crezi în principiile tale, atunci când ai numai iubire în suflet și când lupți pentru o cauză dreaptă NU AI CUM SĂ NU CÂȘTIGI! Să luptăm așadar pentru LIBERTATE să fim demni și încrezători căci DUMNEZEU este cu noi!
 
Am lăsat ultimul cuvânt invitatului nostru  domnul Csaba Vizi, pe care l-am invitat să spună câteva cuvinte pentru ascultători și cititori, pentru romanii noștri  care ne urmăresc din toate colțurile lumii  iar dumnealui  cu un ton foarte cald ne-a declarat:” să ne imaginăm că suntem într-un coteț de găini, suntem îngrădiți și primim grăunțe de la guvern, credem că suntem fericiți pentru că nu cunoaștem altă viată, dar trebuie să vedem dincolo de gardul cotețului și pentru asta trebuie să fim vulturi, nu găini! Refuzați  sa fiți găini, fiți vulturi!” 
 
Mihaela CD
 
Montreal, Canada

7 carti

Mai citește:

REVOLUTIA CANADIANA IN IMAGINI PROTESTUL CAMIONORILOR- PROTESTUL BIDOANELOR

ÎNCĂ MAI CRED ÎN IZBÂNDA BINELUI

Ignoranța  și joaca  de-a libertatea

Incă mai poți sa nu fii de acord cu mine-de Mihaela CD

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

 

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.