ÎMPREUNĂ  CU GRUPUL VOCAL ARMONIA DE  ZIUA MAMEI  LA DOMENIUL ROMAN 

 

IMG_9659

ÎMPREUNĂ  CU GRUPUL VOCAL ARMONIA DE  ZIUA MAMEI  LA DOMENIUL ROMAN 

Evenimentele organizate de comunitatea românească din Montreal au  bucuria revederii, au izul bucatelor tradiționale românești, au  mirosul pâinii românești coapte în cuptor și  clinchetul  dulce al  graiului românesc.Fiecare întâlnire  are ceva magic și   fiecare ocazie reprezintă un noroc și o binecuvântare că  suntem împreună! Românii din diaspora montrealeză știu să sărbătorească și să se bucure!

Domeniul Roman este unul dintre locurile preferate de întâlnire, acel loc care amintește de ”acasă”  acel loc care noi îl numim”colț de rai românesc”  unde suntem primiți mereu cu brațele deschise de domnul Mihai Roman proprietarul domeniului și staff-ul său  ce ne  servește cu bucurie delicioase mâncăruri românești.

 

Ziua mamei a fost sărbătorită la Domeniul Roman  printr-un spectacol de zile mari! Cine ar fi putut să omagieze mai bine și mai frumos mamele decât glasurile gingașe ale copiilor din corul ARMONIA, cor condus de doamna Alina… care  este sufletul  și inima acestui cor.

Cuvântul de bun venit a fost  adresat de prezentatoarea acestui minunat spectacol  scriitoarea și artista Mihaela CD  care a urat  tuturor un călduros și cordial bun venit  la Domeniul Roman, colțul nostru de rai românesc. După urarea de La multi  ani adresată tuturor mamelor prezente în sală, poeta a  adus un omagiu in versuri mamelor, prin poezia  sa:  O mamā-i una pe pāmânt 

 O mamā-i una pe pāmânt 

O mamā pânā-n ultim ceas

Îşi are pruncii sāi în gând

Închinā  rugi fār’ de popas

O mamā-i una pe pāmânt

 

Inima ei e pusā pe frigare

Copiii în lume i-au plecat

Îngrijoratā-i fārā încetare

Fața-i tristā, capul aplecat

 

În liniştea ce noaptea cerne

Își rupe franjuri de gândiri

Se roagā-n tânguiri eterne

Domnului  cerând  fericiri

 

O mamā-i una pe pāmânt

Și-i unicā și-n cer și-n stele

Vegheazā pe unde de cânt

Pruncii sā-i fie feriți de rele.

280647755_1810296482500127_1286971605817138956_n

După ropote de aplauze binemeritate, Mihaela CD a continuat prezentarea Grupului Vocal Armonia.  Grupul vocal de copii Armonia și-a început activitatea anul trecut și reunește astăzi 16 copii de origine română, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani. Scopul acestei inițiative este acela de a oferi copiilor comunității noastre o activitate care să-i apropie mai mult de dulcele grai și de cultura neamului nostru  astfel vom preda flacăra ardentă ce dăinuie în ființa și sufletul poporului român.  Pe lângă aceasta, grupul vocal Armonia reprezintă un loc de întâlnire al copiilor noștri unde ei se pot cunoaște, pot socializa și  au ocazia sǎ trăiascǎ împreună momente frumoase, unice.

Copiii au intrat pe scenă  vădit emoționați dar hotărâți să ofere clipe de neuitat, în aplauzele publicului  generos!

IMG_9649

Programul lor a fost compus  din două părți : în prima parte  publicul a putut asculta 2 piese muzicale  în interpretarea grupului Armonia alături de  binecunoscuta  artistă și interpretă  doamna Cătălina Mirică și anume  piesa   ”Mama, doar mama” , muzica:  Marius Țeicu,  versuri:  Corina Chiriac și  o piesă   din repertoriul internațional   ”Il faut chanter pour toutes les mamans du monde”.

După prima parte în care melodiile au fost răsplătite cu îndelungate și frenetice  aplauze, Mihaela CD a recitat poezia ”Mama e numai una” autor Mihaela CD emoțiile fiind la cote maxime, lacrimi discrete aidoma unor margaritare se prelingeau pe obrajii celor prezenți.  Iată poezia :

 Mama e numai una” 

Mama  e numai una , nu poți s-o schimbi, nu poți s-o-nlocuieşti

Ea este gingaşa  fapturǎ ce-ți iartǎ  totul, atunci când îi greşeşti .

Este ființa care, atunci când  erai mic, cu duioşie te proteja mereu,

Când tu avut-ai o durere oricât de micǎ , ea te-alina la pieptul sǎu.

 

Atunci când  tu ai mai crescut şi-ai mai greşit, ea uneori te dojenea ,

Dar ca o zânǎ bunǎ, în fiecare noapte, ea somnul îți veghea .

Şi numai mama ştie,ce sacrificii a fǎcut şi cât i-a fost de greu,

A vrut sǎ ai de toate, ca mai apoi, sǎ porneşti lin, pe drumul tǎu.

 

Oriunde-ai mers în lume şi oricât ai colindat, a ta maicuțǎ te-a-nsoțit 

Cu a sa rugǎciune sfântǎ şi al sǎu chip duios de timp încǎrunțit.

Aflat în depǎrtare, când te cuprinde-un dor nespus, mereu îți aminteşti

Mama e numai una, nu poți s-o schimbi, nu poți s-o-nlocuieşti.

În  cea de a doua parte Grupul vocal Armonia a susținut un microrecital de  4 piese muzicale. Fiecare piesă fiind prezentată individual.

Prima piesă  o creație originală care se numește” Maman, je t’aime”  Muzica și aranjamentul orchestral aparținând compozitoarei Cristina Iluțiu, prezentă și ea în sală , iar versurile au fost scrise de poeta Isabelle Brassard. Au interpretat: Diana , Ayan și grupul Armonia.

Cea  de-a doua  piesă  interpretată de grupul vocal ARMONIA este o piesǎ  binecunoscutǎ din repertoriul grupului Kids United.”L’oiseau et l’enfant” Au interpretat: Sabrina, Loriana, Alexandra, Emma și grupul Armonia.

A treia piesǎ  este  o altă surpriză muzicală, o piesă compusă din nou de pianista  Cristina Iluțiu. Piesa   se numește Imnul Păcii, o piesă care prin însǎşi  titlul  sǎu nu mai are nevoie de nicio prezentare.În timpurile tulburi pe care le trăim acum, Imnul Păcii exprimă dorința copiilor de a trăi într-o lume în care să-și poată trăi copilăria fericiți și lipsiți de griji. Grupul Armonia dedicând această melodie tuturor copiilor lumii și, în special, copiilor din Ucraina, greu încercați în aceste momente dificile. Pace Ucrainei! Pace lumii întregi!Versurile sunt semnate de poeta Liuba Sârbu.Aranjament orchestral, Cristina Iluțiu.Au interpretat: Loriana, Alexandra și  grupul Armonia

Chiar dacă suntem departe de țară și suntem perfect integrați în societatea canadiană, în sufletul nostru va dăinui mereu satul românesc, clopotnița bisericii din sat,  pădurile,  izvoarele…Povestindu-le copiilor noștri despre toate acestea, le vor iubi ca și noi și le va fi dor …ca și nouă, atât cât vom trăi pe-acest pământ! Recitalul copiilor din  grupul vocal Armonia s-a încheiat cu piesa ”Cât trăim pe-acest pământ”. Muzica-Tudor Chiriac.Versurile- regretatul poet Nicolae Dabija.Au interpretat: Beatrice, Tina, Ioana și grupulArmonia

După un val de ovații și  urale din partea publicului  care a aplaudat îndelung prestația extraordinară a Grupului Vocal Armonia,  prezentatoarea Mihaela CD a prezentat  componența  grupului vocal Armonia  publicului:  Ayan,  Béatrice,  Loriana,  Ioana,  Anna-Maria,  Ilinca,  Diana,  Emma, Alexandra M. ,  Andreea ,  Alexandra,  Melissa,  Elena,  Sabrina, Carolina  şi  Tina.Cu siguranță ne vom întâlni în viitor cu aceste nume pe scenele din Montreal și nu numai, fiind vlăstare tinere cu enorm potențial și talent, lucru absolut confirmat la Domeniul Roman.

IMG_9700

Apoi a fost prezentată inima MARE care  bate şi  care  se îngrijeşte  de reuşita acestui proiect grupul ARMONIA doamna    Alina Chirilǎ,  cea care coordonează acest minunat grup vocal  şi care a adresat mulțumiri sponsorilor care ajută la buna desfășurare a activității grupului vocal, ținutele  de scenă  ale copiilor, celor care compun melodii, scriu versuri, celor care fotografiază și filmează precum și gazdelor  de la Domeniul Roman.

280649754_1810296985833410_6856332016213154310_n

La final s-au făcut fotografii micilor vedete și  s-au acordat flori și ciocolată copiilor și bineînțeles  doamnei  Alina Chirilă care  realizează acest minunat proiect de suflet!

La finalul prezentării Mihaela CD a adresat două  invitații speciale, în aceeași locație, la Domeniul Roman,  tuturor celor prezenți :   În data  de 4 iunie  la evenimentul ” Sǎ dansǎm pe valul libertǎții” În cadrul acestui eveniment va avea loc şi lansarea cǎrții  ”Prin ochii mei” autor Mihaela CD  .Invitați speciali : Cǎtǎlina Miricǎ, George Şomle, Paula Alecu, Marius Bǎețicǎ şi Vasilicǎ  Cojocaru. Și a doua invitație   pentru  EVENIMENTUL  CULTURAL CEL MAI AŞTEPTAT  al comunitǎții nostre  GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR  ediția a 3-a  în data de 27 august  2022. Acest elegant eveniment  reprezintǎ  aniversarea  revistei Poezii pentru sufletul meu, revistǎ de literatura artǎ si culturǎ a românilor de pretutindeni fondatǎ aici la Montreal în  anul 2018.Cu aceastǎ ocazie  veți întâlni  interpreți  de muzicǎ popularǎ  şi uşoarǎ, artişti emeriți, scriitori, poeți, pictori, realizatori de emisiuni,  instrumentişti şi alți români cu care ne mândrim.În încheiere scriitoarea Mihaela CD a făcut  o dedicaţie specialǎ  tuturor mamelor din salǎ, tuturor mamelor din cer şi celor în viață, incluzând  şi mǎicuţa sa din România recitând poezia : ”Măicuța mea ”

 

Mǎicuța mea  

Cu mâna parcǎ tremurândǎ, cu tonul  ei firav

Mǎicuța  îmi   rǎspunde  întârziat   la  telefon

O-ntreb cu glasu-mi înnecat  de  dor  bolnav

De-i bine, de e frig acolo.. şi strig în microfon:

 

 -M-auzi  mǎicuțǎ dragǎ, ce te-am întrebat ?

Mǎicuța  ostenitǎ  îmi  rǎspunde  monoton:

-Draga mamii ,pe-afară eu nu m-am plimbat 

N-am mai  ieşit  de când e  vreme de palton.

 

Cǎ  nu mai pot copilǎ ,îmi par pantofii  grei

Mǎ-mpiedic  şi prin casǎ,doi paşi, apoi tuşesc, 

Mi-e  dor  de  voi  copilǎ , sǎ  veniți  toți  trei,

Simt cǎ puterile mǎ lasǎ  şi  rǎu  mǎ  obosesc. 

 

Ascult şi plâng, în suflet adâncǎ mi-e durerea

Cǎ  depǎrtarea-i  o crudǎ şi ticǎloasǎ  barierǎ

Vinovǎția emigrǎrii  îmi reteazǎ iarǎşi  vrerea

Şi-s suferindǎ în propriile-mi  vise  prizonierǎ

 

-Aşa a  fost  sǎ  fie, draga mamii, nu-i o dramǎ!

Îmi spune mǎicuţa  cu glasul obosit şi împǎcat,

Însǎ  eu  ştiu cǎ pe lume, mai am doar o mamǎ

Şi-acum  simt cǎ plǎtesc  al depǎrtǎrilor  pǎcate!

Mărturisesc că am retrăit momente  cu un puternic impact nostalgic din perioada copilăriei mele când la rându-mi elogiam  cea mai sfântă ființă de pe pământ MAMA.

După momentele mirifice trăite alături de copilașii de la ARMONIA și  versurile închinate mamei  recitate  sublim de însăși autoarea lor poeta Mihaela CD, a urmat o scurtă pauză  în care s-au făcut fotografii  iar apoi  a urmat  un spectacol de muzică în interpretarea bine cunoscutei artiste Cătălina Mirică  și  a virtuozului  instrumentist Marius Băețică la vioară și clape.

Românii s-au încins la joc iar voia bună  și  veselia au continuat până târziu.

Ne-am despărțit cu inima plină de frumos și bucurie cu dorința și speranța de a ne reîntâlni la evenimentele viitoare ale comunității  noastre. Felicitări tuturor  artiștilor care au evoluat pe scenă  și adresez mulțumiri tuturor participanților!Iată dragi români ,împreună prin implicare,dedicare și altruism vom putea realiza lucruri mărețe,prin care să putem rosti răspicat și demnitate ” Mândru că sunt român”.  Pe  curând!

A consemnat

Johnny Ciatlos-Deak

Senior editorGlobart Universum Publishing House,

membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

Mai citește: 

Dreptul fundamental  

A sosit cartea de interviuri GENESIS*40 de personalitati-40 de interviuri

Evenimentul ”Să iubim în orice anotimp” la Hanul Moldovenesc din Canada

Mihaela CD -Iubirea, mai presus de toate-recenzie ”Catia, gustul amar al tradarii”

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Sărbătorind Paștele în colțul nostru de rai românesc DOMENIUL ROMAN 

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.