S-A STINS O REGINĂ,UN SIMBOL, REGINA ELISABETA A II-A A MARII BRITANII ȘI A CANADEI!

306001790_5503392249741319_8022516444138943260_n
 

S-A STINS O REGINĂ,UN SIMBOL, REGINA ELISABETA A II-A A MARII BRITANII ȘI A CANADEI!

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a plecat în veșnicie la vârsta de 96 de ani în  data de  8 septembrie, 2022. A luat sfârșit o domnie de 70 de ani, a Marii Britanii ce a stat sub semnul longevității. A fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă  șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca longevitate din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței).

De-a lungul domniei sale, Marea Britanie a avut 15 prim-miniștri iar în timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu 13 din totalul celor 14 președinți americani în serviciu,  excepția fiind Lyndon Baines Johnson.

Regina Elisabeta a II-a a fost un simbol de stabilitate, continuitate și demnitate fiind o personalitate emblematică pentru toate cele 15 regate ale căror monarh a fost: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, St Kitts și Nevis, St Lucia,Jamaica, St Vincent și Grenadine, și Tuvalu.

Regina Elisabeta a II-a a  avut  simțul datoriei și grija pentru țara sa până la sfârșit!  Înainte cu doar 48 de ore de a pleca spre veșnicie, deși slăbită și aflată sub supraveghere medicală, Regina Elisabeta a II-a se întâlnea cu doamna Liz Truss pentru a transfera puterea noului prim ministru al Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut pe 21 aprilie 1926 în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York. A avut parte de o educație aleasă, privată,  fiindu-i aduși acasă, cei mai buni profesori iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a început să își asume sarcini publice.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron la moartea tatălui ei, la 6 februarie 1952, vestea primind-o în timp ce se afla în Kenya într-un turneu regal. Încoronarea a avut loc un an mai târziu, la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey și a fost prima încoronare televizată. 

În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, fost prinț al Greciei și Danemarcei. Au avut o căsnicie de 73 de ani, până la moartea Prințului Philip, pe 9 aprilie 2021. Au avut împreună patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex.

 
Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a,  vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11:00 (13:00, ora României), la Westminster Abbey din Londra. Noul rege, Charles al III-lea, a decis ca  luni 19 septembrie, va fi sărbătoare legală în Marea Britanie.
 
Luni, 12 septembrie 2022, sicriul de stejar al reginei va merge în procesiune la Catedrala St Giles, unde va sta până marți,13 septembrie 2022 iar apoi va fi transportat cu avionul la Palatul Buckingham, înainte de a ajunge, miercuri 14 septembrie 2022 la Westminster Hall, unde va  fi depus și va rămâne timp de patru zile, oferind publicului ocazia de a-i aduce un ultim omagiu reginei. 
 
Luni 19 septembrie 2022, în dimineața înmormântării sicriul cu corpul neînsuflețit al reginei va fi dus la Westminster Abbey, acolo unde s-a căsătorit și a fost încoronată și apoi va fi transportat la Windsor pentru a fi înmormântată în cavoul regal, scrie „The Guardian”.

Este foarte probabil ca acest trist eveniment să adune un număr semnificativ de lideri politici dar și personalități din alte domenii, din toată lumea, pentru a participa la înmormântare, situație în care va fi necesară o amplă desfășurare de forte care să asigure securitatea. 

charles-1024x760

Deși  Printul Charles în mod automat, a devenit rege imediat după moartea reginei Elisabeta a II-a ceremonia oficială de încoronare a lui Charles al III-lea poate avea loc mult mai târziu, după o perioadă de doliu care poate dura până la un an.

Această schimbare pe tronul tării presupune multe alte schimbări. Spre exemplu imnul național, în prezent “God Save The Queen”, va fi actualizat, cel mai probabil revenindu-se la vechile versuri “God Save The King”, așa cum a fost înainte ca Regina Elisabeta a II-a să urce pe tron.  Ofițerii de poliție vor avea nevoie de uniforme noi, la fel ca și soldații, cu noile însemne regale, la fel și pașapoartele, ștampilele oficiale, cutiile poștale sau banii. Moneda și bancnotele britanice poartă imagini ale reginei, care vor fi schimbate în timp iar portretele Regelui  Charles al III-lea vor trebui pregătite pentru imprimare. Desigur banii aflați în circulație nu vor fi înlocuiți peste noapte, acest proces va dura câțiva ani.

Canada l-a proclamat sâmbătă pe Charles al III-lea rege al său în cadrul unei ceremonii la reşedinţa oficială din Ottawa a guvernatorului general Mary Simon, reprezentantul monarhului în Canada, care îndeplinește atribuțiile de șef de stat în numele Coroanei, informează Reuters.

Trăim cu toții un moment istoric, iar noi românii care trăim în Canada, nu vom uita nicicând acel moment solemn în care am devenit cetățeni canadieni  și am depus jurământul de credință  Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. Vom păstra în amintire modelul de conduită, eleganță, modestie și demnitate care a fost Regina Elisabeta a II-a, un simbol de continuitate și stabilitate. 

Bunul Dumnezeu să vă odihnească, Majestate! 

Unul dintre citatele pe care ni le-a lăsat moștenire REGINA ELISABETA A II-A este:
 
“E ușor să urăști, e ușor să faci rău și e ușor să distrugi. Dar ai nevoie de o inimă mare și multă tărie pentru a iubi, a face bine și a crea.”
REGINA ELISABETA A II-A 

A consemnat 

Mihaela CD

Montreal, Canada

Mai citește: 

Pictorița Maria Baba împreună cu nepoțica sa Isabella Larco laureate la GALA ARTELOR ediția a 3-a

Otilia Tunaru-Să susținem cultura *videoclip lansarea cărții Prin ochii mei

Aurelia Rinjea- recenzie- GENESIS-amprente scriitoricesti-INTERVIURI

LAUREAȚII DIN  MONTREAL  AI GALEI ARTELOR EDIȚIA A 3-A 2022 MONTREAL  SECȚIUNEA : INTERPREȚI 

Toate cele 4 volume ale Antologiei GALAXY -ecouri literare românești au fost publicate

A apărut ”Agora Literară”-nr 44 septembrie 2022-Revista Ligii scriitorilor Români

GALA ARTELOR  ediția a 3-a Montreal 27 august 2022*Diplome Stejarul de aur

Ce mai e nou prin librărie?

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.