Crăciunul Copiilor  la școala Junimea Română din Montreal

 

318536891_514834753925228_6215178863783136971_n

Crăciunul Copiilor  la școala Junimea Română din Montreal

Precum Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos a fost vestită păstorilor, de ceata de îngeri, la marginea orașului Betleem,iar întreaga creștinătate a păstrat cu sfințenie tradiția de mai bine de două milenii iată  și elevii Școlii Junimea Română din Montreal au vestit miracolul Nasterii Domnului printr-o superbă serbare intitulată ”Crăciunul Copiilor”.

Spectacolul  a fost oferit în sala ”La Chapelle” a renumitului colegiu Jean-de- Brebeauf din metropola canadiană Montreal, unde de treisprezece ani își desfășoară activitatea junimiștii noștri sub coordonarea directă a fondatoarei școlii Junimea Română , doamna Otilia Tunaru.

 Construit în anul 1928,acest edificiu impresionează de la prima privire. Intrarea principală este susținută de șase coloane impunătoare iar deasupra lor străjuiește o cruce imensă de piatră, semn că divinitatea veghează asupra celor aflați în interiorul clădirii. Trepte mărețe aidoma unui palat regal, se etalează în fața ochilor la intrarea în clădire, care conduc oaspeții la grandioasa sală a capelei.

Superba sală, spațioasă, puternic luminată natural și decorată cu mult bun gust, în ton cu sărbătoarea, era deja arhiplină la sosirea noastră! Dascăli,elevi, bunici, părinți, invitați de seamă, copii de diferite vârste, într-o atmosferă de mare sărbătoare așteptau cu emoție începerea programului festiv.

Cuvântul de deschidere a revenit domnișoarei Andreea Grigorescu care, cu emoție în glas,pe un ton cald, plăcut  s-a adresat invitaților rostind cuvântul de bun venit!

Directoarea școlii,doamna Otilia Tunaru în luarea sa de cuvânt a menționat toți partenerii și  a adus  calde mulțumiri tuturor celor care au oferit sprijin școlii Junimea Română iar apoi  a rostit numele oficialităților prezente în sală.

Excelența sa, doamna consul Cristina Marinescu Gerant Interimar  la Consulatul General al României la Montreal a ținut un discurs în care a precizat importanța acestor evenimente culturale departe de patrie pentru a perpetua tradițiile și datinile din străbuni,urând tuturor Sărbători Binecuvântate alături de cei dragi!

A urmat discursul doamnei Magda Popeanu consilieră și membră în comitetul executiv al primăriei din Montreal, un reprezentant de seama al comunității romane, care a subliniat aportul  școlii Junimea Română în păstrarea limbii noastre pe aceste meleaguri.

În minunate costume de îngerași,  piticii din grupa de preșcolari alături de cei din clasa întâi au urcat pe scenă dezinvolți și foarte tonici, urmând să ofere momente emoționante celor prezenți prin poezii și cântecele, coordonați  cu profesionalism și dedicare de cele două doamne profesoare Adriana Pavel și Lilia Temciuc, susținuți fiind desigur și de doamna Otilia Tunaru și de întreaga suflare cu aplauze frenetice!

Atunci când fondatoarea Școlii Junimea Română doamna Otilia Tunaru a invitat pe scenă, întregul corp profesoral, în aplauzele puternice și îndelungate ai întregii săli, s-a simțit intensitatea trăirilor în clipe de mare încărcătură emoțională pentru acești oameni minunați, înzestrați cu un înalt nivel al competenței profesionale și al exigenței didactice.

A urmat apoi un moment extrem de emoționant când cei trei copilași talentați junimiști au luat loc la pian pentru a ne încânta inimile cu trei colinzi: prima a fost Anuca, o domnișoară foarte talentată, interpretând  colindul  ”Carol of the bells”, urmată de mai tânărul Ștefan  care a redat cu mult talent o părticică din arhicunoscutul colind ”Jingle bells’‘,iar trioul de colinzi fiind încheiat de frumoasa Ecaterina cu tradiționalul colind internațional ”O brad frumos”.

Cu același entuziasm, prichindeii cu voci cristaline ne-au îmbucurat  inimile cu un alt  colind de aceasta data bilingv in franceza și romana:  ”Noel, que du bonheur/ Crăciunul, ce bucurie”.

A urcat apoi pe scenă talentata Loriana Grigorescu, ea fiind și elevă eminentă ( a obținut premiul întâi la Gala Meritas la finele anului școlar trecut), care a cântat melodia în limba franceza  ”Noel des enfants du monde!”

Un alt moment artistic la fel de apreciat, a fost oferit  din partea copiilor putin  mai mari după cum urmează: Anuca și Ecaterina cu: ”Colinde, Colinde” de Mihai Eminescu, urmate de tânărul și talentatul Tudor Glăveanu cu ”La mijloc de codru des” versuri scrise de poetul nostru național Mihai Eminescu, iar momentul artistic a fost încheiat de Maria Veghes cu un ”Colind popular” într-o minunată A Cappella.

Prezentatoarea programului talentata domnișoara Andreea Grigorescu ea însăși o fosta eleva a școlii Junimea Română  a vestit nașterea Domnului Iisus prin minunatul colind ”O ce veste minunată!”

 Elevii clasei a 3-a îndrumați de Nelly Samoila, au urmat pe scenă și au prezentat un ”Plugușor” autentic de-ți era mai mare dragul să-i asculți și să-i privești cu câtă energie în glas și spirit  ne-au purtat pe ulițele copilăriei!

Poezia ”A venit iarna” recitată de Alexandra Zolotariov a fost răsplătită cu aplauze prelungite iar un minunat colind cu titlul  ”Astăzi s-a născut Hristos” a fost oferit de cele două prințese, fiicele doamnei Otilia Tunaru,  Anuca și Ecaterina invitaților din sală, în schimbul unui ropot furtunos de aplauze!

Surorile Hogman însoțite de mama lor, într-o splendidă A Cappella au prezentat un minunat colind străbun ”Afară ninge liniștit” pe versurile lui George Coșbuc.Sala a răsunat apoi de melodia’‘ Zurgălăi” interpretata de alte trei drăgălașe fetite, surorile :Lilia,Victoria si Amelia!

”Numărătoarea de Anul Nou”, un superb cântec,a fost oferit oaspeților de tânăra interpreta Alice Râncu, laureata a Galei Artelor ediția a 3-a,  fiind răsplătita cu aplauze frenetice!

Mos Crăciun a sosit în timpul spectacolului în HO HO HO-uri prelungite, mult gustate de copilași! Pe parcursul festivității Moș Crăciun a fost prezent în sală așezat în jilțul său lângă bradul frumos decorat,unde copii au avut ocazia să-i stea în brațe și cei mai curajoși chiar să-i mângâie barba albă!

Apoi a sosit momentul să urce pe scenă trei artiști consacrați și foarte iubiți de întreaga comunitate fiind vorba de cunoscuta solistă de muzică populară Paula Alecu voce,Călin Rotar la chitară și Vasilică Cojocaru la acordeon .Trioul ne-a încântat cu două minunate colinzi ”Ziurel de ziuă” respectiv ”Seara de Crăciun” într-o interpretare de zile mari a acestor recunoscuți profesioniști ai scenei!

Un moment de suspans a fost trăit de cei prezenți atunci când s-au extras biletele câștigătoare la tombolă care conținea trei pachete cu diferite produse alimentare oferite de firma Maxim impex.

Deodată un murmur general în sală ne-a făcut sa fim atenți și cu toții  ne-am întors privirile spre ușa larg deschisă de la intrare. O multitudine de telefoane s-au înălțat în aer ca să surprindă intrarea grupului de dansatori de la ”Datina” fiind conduși în sală de doi antemergători pe sunet de bucium. Pe durata celor treizeci de minute de spectacol cei de la Datina au oferit un superb program artistic ce cuprindea o suită de obiceiuri strămoșești cum ar fi ursul ,capra, dansul măștilor,plugușorul,uratul din strămoși si terminând emoționantul moment cu ”Sorcova” in  varianta ancestrală.Membrii ansamblului  de dansuri Datina au părăsit sala în furtunoasele și binemeritatele aplauzele oferite de inimosului public!

Rolul final i-a revenit desigur lui Moș Crăciun care avea  tolba plină de cadouri, pe care le-a dăruit cu drag copiilor prezenți. S-au făcut o multitudine de poze atât de grup cât și individuale  în fața unui frumos panou ornat cu mult bun gust de doamnele profesoare iar un rol extrem de important a revenit doamnei profesoare Camelia Călin care a surprins cu profesionalism toate momentele importante ale festivității! Ambientul a fost întreținut de un fond muzical extrem de plăcut și bine ales!

Am plecat de acolo cu inimile pline de bucurie și cu satisfacția unei după-amieze de vis, petrecute în atmosfera fermecătoare a sărbătorilor de iarnă ce ne bat la ușa.

In încheiere doresc sa va urez tuturor sărbători binecuvântate alături de cei dragi, să petreceți clipe de neuitat în sânul familiei pentru că Sfânta Sărbătoare a Crăciunului este sărbătoarea familiei tradiționale în care cu mic cu mare trăim momente unice de apropiere sufletească prin puterea harului divin ce se pogoară în sfânta seară peste omenire. 

Johnny Ciatloș-Deak

membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România  

mk_OM-CN-BCe-NA

Mai citește: 

Otilia  Tunaru  director Școala Junimea din Montreal  laureata  la  GALA ARTELOR   ediția a 3-a

VERNISAJ ICOANE PE STICLA  ILEANA ANGHEL MEȘTER -CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL

Antologia „Galaxy” – pagină de istorie literară contemporană a românilor de pretutindeni

Despre Gala Artelor ediția a 3-a, Montreal 2022- DIPLOME-PREMII-ARTICOLE-IMPRESII-ANTOLOGIA GALAXY

IMPRESII de la GALA ARTELOR ediția a 3-a Montreal, 2022

O emoție profundă izvorâtă dintr-un lirism  strălucitor-EVADARE DIN MINE-recenzie de Mihaela CD

GALA MERITAS 2022-Cu un gest mic puteți face lucruri mari! Sponsorizați un campion !

1 DECEMBRIE- ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI- Recepția oferită de CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI LA MONTREAL 

OFERTA NOASTRĂ-LIBRĂRIE

 

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-FORMAT TIPĂRIT(softcover)

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-este o carte bilingvă de aforisme, reflecții, versuri și enunțuri motivaționale ce poartă semnătura autoarei Mihaela CD. Imprimată full color conținând imagini extraordinare, cartea te va cuceri pe loc datorită pozitivismului pe care îl degajă. Autoarea va oferă gratuit un semn de carte și livrare gratuită pentru comenzile făcute înainte de 31 decembrie!Comandă acum cartea care te va ajuta să iți descoperi forțele ascunse!

55,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.