Titina Nica Țene -Am luat cu împrumut…foc

titina nica tene -1

Am luat cu împrumut…foc

Autor: Titina Nica Țene     

            Câte nu împrumută omul în viaţa lui! Dar ca să împrumuţi foc e ceva mai rar. Să fi fost prin anul 1954. Chibrituri nu se găseau, iar brichete nici atât! Aveam un om, uitat de vreme, cu părul alb, îi spunea Ilie al Ioanei. Învelea în cenuşă cărbunii aprinşi. Focul nu se stingea niciodată.

Nu avea pe nimeni nea Ilie al Ioanei. Când mă trimitea mama, cu o cutie de conserve legată cu o sârmă, să împrumut cărbuni aprinşi, îm dădea şi câte un ou pentru el. Îmi plăcea părul lui alb ca zăpada. Cărbunii păreau stinşi în lumina zilei iar acasă, la întuneric, se înroşeau.

În bătătura casei aveam nişte copaci.vreo zece la număr. De fapt erau tăiaţi şi aşezaţi unul peste altul. Din ei vroia tata să facă o casă. Casă nu au ajuns niciodată. Dar eu zic că omul e mai fericit când speră decât când a realizat ce a sperat. Trăiam cu speranţa în suflet că aceşti butuci vor ajunge casă. Că vom avea şi noi o casă mare ca a lui Lili lui Nică. Seara, când luna strălucea puternic, noi ne aşezam pe aceşti butuci şi nenea Ilie al Ioanei ne cânta din caval. Cânta aşa de frumos că eu şi vedeam stelele dansând şi mai ales Luna. Omul care împrumuta foc, fără să ştie, ne-a luminat copilăria. Îl iubeam ca pe un bunic al tuturor copiilor. Cântecele lui melodioase m-au urmărit toată viaţa. Îşi cânta tristeţea singurătăţii şi sărăcia. Când era pomană pentru morţi oamenii îl chemau la masă. De fapt el mânca numai atunci când era chemat la pomană. În sat mureau mulţi oameni, că nu existau doctori. Aşa că nu prea răbda de foame. A murit într-o zi de Paşte.A mâncat aşa de mult, încât seara a murit. Singur, neştiut de nimeni. L-a găsit, din întâmplare, un copil care se dusese şi el să “împrumute “ foc. A venit acasă fără foc şi a spus mamei lui că doarme aşa de tare, că nu a auzit când l-a strigat. Mama băiatului şi-a dat seama că a murit şi s-a dus să vadă ce este cu el. Murise. L-au înmormântat oamenii din sat.Pentru că era un om mai ciudat, ca să nu se transforem în moroi, i-ai băgat în buric o andrea. Astăzi se spune strigoi. Noi, copiii, când ne jucam pe coasta lui Ilie al Ioanei, nu stăteam seara târziu că ne era urât. După el a rămas până în ziua de azi denumirea drumului de lângă casa lui: coasta lui Ilie al Ioanei. Acordurile cavalului nu s-au mai auzit niciodată, în acel sat, uitat de lume, Uşurei. Copacii din bătătură nu au mai ajuns niciodată casă. Au putrezit fiind folosiţi ca bancă pe care ne adunam mai mulţi copii şi povesteam tot felul de trăsnăi. La început, când nea Ilie al Ioanei cânta, pe copacii tăiaţi din curtea noastră, au început să crească nişte lăstari cu frunze. Eu cred că la auzul cântecului din caval, copacii tăiaţi vroiau să trăiască şi trimiteau spre soare câte un lăstar, ca ultimă zvâcnire de viaţă. Din casa lui Ilie al Ioanei au mai rămas nişte ziduri fără acoperiş. În jur buruienile au crescut nestingherite. E un loc ciudat pe care oamenii îl ocolesc. După nea Ilie al Ioanei tot au rămas zidurile şi buruienile dar din copacii din bătătura casei copilăriei mele n-a mai rămas nimic. S-au topit, pur şi simplu stând pe loc. Aceasta este povestea simplă a vieţii unui om, Ilie al Ioanei care dădea foc cu împrumut şi a unor copaci care nu au ajuns niciodată casă.

Titina Nica ŢENE

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Poeţii nu mor niciodată

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022

Fericirea stă ascunsă în zâmbete

Ce mai e nou prin librărie?

De sărbători  FĂ CADOURI  INTELIGENTE! Dăruiește CĂRȚI ADEVĂRATE celor dragi!

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani,FORMAT TIPĂRIT (SOFTCOVER)

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 392 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

Un gând despre „Titina Nica Țene -Am luat cu împrumut…foc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.