Adevărata menire o afli numai cand eşti pregătit!

IMG_1435 - Copy

Adevărata  menire o afli numai când ești  pregătit!

 de Mihaela CD

Fragment  din volumul PRIN OCHII MEI  GLOBART UNIVERSUM Montreal, Canada-2021

 Cred  în Dumnezeu și  cred că NU ne-a lăsat să venim pe pământ doar așa, ca să fim!  M-am întrebat  ani la rând dacă menirea mea  și voia lui a fost aceea de a  fi un bun profesionist sau o bună fiică, o bună  mamă, o soție iubitoare sau e mai mult decât atât? Am simțit  și am știut întotdeauna  că  voi afla într-o bună zi!

 Din fragedă pruncie am avut talente  artistice  și o înclinație spre frumos, spre literatură, muzică , artă teatrală și pictură!  Am  fost un copil vesel, deschis, prietenos și  foarte inventiv. Am avut o copilărie fericită, părinții mei,  intelectuali  cu  principii, au avut mare grijă să-mi  asigure o educație cât mai completă, urmând cursuri de balet, pictură, muzică, pian, limbi  străine, sporturi atât individuale cât și de echipă, cursuri de dansuri,  teatru și  chitară.

Părinții au fost foarte fericiți  și mândri cu fetița lor cu bucle aurii  care devenise o mică Shirley Temple ce cânta, dansa, recita fără nici un trac de scenă la orice serbare, eveniment, concurs sau festival  încât ajunseseră să organizeze mici spectacole acasă, cu diverse ocazii, cu invitați prieteni și  rude. Aveam capacitatea de a inventa adhoc texte, poezii, versuri, cântece  și la toate serbările, scenetele  de la grădiniță, școală  sau tabere școlare, eu jucam mereu în roluri  principale.

Aceste talente  au fost oarecum moștenite pentru  că tatăl meu recita superb, interpreta monologuri lungi  și  cânta extraordinar,  mama mea a scris poezii în tinerețe  iar unchiul meu a  scris povești pentru copii si poezii. Am crescut printre cărți  și am prins drag de citit de mică. Primii pași în domeniul scrisului  au fost  la școală  când  profesoara mea de limba română mi-a apreciat  o poezie și am primit o notă de zece. Poeziile  și  scrierile mele din acea vreme s-au pierdut, citeam mult și  scriam compuneri frumoase, participam la olimpiade  dar nu  m-am gândit  că am să devin scriitor.

Petreceam mult timp in bibliotecă unde bibliotecara,  doamna Livia David,  devenise prietena mea care-mi știa sufletul și mă indruma. Eram îndrăgostită de poezia lui Minulescu, îl îndrăgeam pe Eminescu și  îl consideram un mare geniu contemporan pe Păunescu. Deși  toți profesorii mei  spuneau că voi deveni actriță și mi-aș fi dorit enorm de mult, viața a  avut o alta cale pentru mine…

Anii au trecut, am emigrat  în Canada  unde am trimis unei reviste locale  o poezie  dedicată mamei în limba engleză și am fost plăcut surprinsă când mi-au publicat poezia. Acest fapt eu  nu l-am considerat un debut literar pentru că atunci nu am continuat să public, scriind sporadic și  doar pentru mine. Pasiunea mea pentru scris  a existat  dintotdeauna , mi-a plăcut să compun, să scriu povești, scrisori, memorii nu neapărat poezii.

Am fost întotdeauna foarte legată de părinți  chiar dacă erau departe, ne vizitam  anual și petreceam clipe minunate împreună. Sensul vieții mele s-a schimbat și inima mi s-a făcut franjuri în momentul în care l-am pierdut pe tatăl meu  care  m-a așteptat  să ajung în România și și-a dat ultima suflare in brațele mele.

De atunci,  versurile nu mi-au mai dat pace și m-au hăituit noapte de noapte șoptite parcă de o voce divină. Primele versuri  erau rugăciuni, nu puteam să mă rog decât în versuri fără să înteleg de ce.  Am început să le scriu, să le adun , am primit încurajări de la scriitori  să le  public dar nu-i ușor să îți pui sufletul în vitrina cititorilor, am publicat mai întâi  pe un website personal cu pagina blog.  

Viața ne dă lecții când ne așteptăm mai puțin!  La numai 6 luni  de la plecarea tatălui meu  am pierdut-o și pe  draga mamă a soțului meu  care-mi era ca o mamă si o bună prietenă!

Atunci am  început să intru in contact și cu alți poeți cu povești de viață asemănătoare  ”dăruiți de Dumnezeu”  și la scurt timp  împreună cu soțul meu am fondat revista ”Poezii pentru sufletul meu ” la care au venit la început   4 scriitori, apoi peste o lună 50 de scriitori iar  în câteva luni  erau peste 100, apoi revista a devenit tot mai  cunoscută și apreciată. Am publicat primele poezii  în revista”Poezii pentru sufletul meu ” în  oct 2018 , apoi  s-a născut in 2018 volumul  Binecuvântare și chin  care a fost publicat în 2019 la editura Celestium din România.Cartea  a fost lansată în cadrul  evenimentului ”Serata armoniilor artistice”- în 28 septembrie 2019 la  Montreal. Cartea Binecuvântare și chin  a avut un succes nesperat vânzându-se în doar cateva luni.  Poezia mea Binecuvântare și chin care dă titlul volumului  descrie exact  trăirea:

 ”Să fie oare doar o întâmplare ? Este și binecuvântare e și chin/De când eu l-am pierdut pe tata, într-una versurile-mi vin./Și nu mă lasă noaptea toată, se-nvârt în cap, să dorm nu pot/Când vreau să spun o rugăciune, mă rog în  versuri strop cu strop./De -atâta durere amară? …m-am întrebat  în al meu chin/Să fie oare numai suferința ce-mi luminează acest destin?/Deodat’ am devenit poetă și versurile-mi curg puhoi/Nu știu de este binecuvântare, să fie un blestem apoi?/De  ce mi se întâmplă mie? De ce a început acum?/De ce n-am scris eu oare versuri  în astă lume pân’ acum?/Si mă întreb încă o dată de  nu se vor opri  pe drum?/Veni-vor  luni și ani deacuma, așa durerea să îmi spun ?/Și  n-am hodină  noaptea toată ,îmi pun o mie de-ntrebări/De undeva din depărtare cuvinte zboară-n alte zări/M-așez și scriu, le pun pe foaie, așa cum vin, nu le aleg/Și când termin  mă simt de parcă  eu am îndeplinit un crez/Așa îmi plâng acum durerea… și versurile îmi curg lin/Să fie oare o -ntâmplare ? Este și binecuvântare, e și chin!” (Binecuvântare și chin)

Impresii despre cartea ”Binecuvântare și chin” :

”Poeme dăltuite cu har ne dezvăluie o lume interioară subtilă, complexă, contemplativă ce se descoperă pe ea  însăși,  cu mirare și dor, ca o mimoză literară, gingașă, ascunsă și caldă.Un poesis bun, de înaltă  ținută care va avea multe de spus, de dezvăluit, în viitoare tărâmuri de vers, în următoarele coperți de carte !”               

MUGUREL PUȘCAȘ

 ”Valsând pe clapele iubirii, pe corzile sufletului, pe cărări de dor , sub ploaia de gânduri, Mihaela CD pendulează între durere și bucurie, acolo unde doar secundele se adună pe pervaz, strângând ” bucățele din sufletu-i cuvântat”, într-un permanent dialog cu divinitatea, în care” lumina vie să ne fie încântare”.                      

VIOLETA BOBOCEA

 ”Poezia Mihaelei CD este binecuvântare și chin, o rugăciune „în versuri strop cu strop”, un crez îndeplinit, o romanță „pictată cu ceară-n stropi de dor” pentru oameni și îngeri! Asemenea bunicii sale, poeta pune multă pasiune în tot ceea ce face! Este atentă și minuțioasă și parcă perfecțiunea caută.”                                    

LĂCRIMIOARA IVA

”Respectul şi sfinţenia cu care curge versul, singur, îţi impun să te înclini cu respect pentru limba, pentru stăruinţa şi pentru giuvaierele primite de la el. Acolo unde Dumnezeu a pus har cuvintele oamenilor sunt mici, incomparabile cu talentul poetei.”                                                                                                                               

VIOLETA BUTNARIU

 ”Citind versurile frumoase ale autoarei, simți parte din trăirile sufletești pe care le-a lăsat în fiecare vers, împletind cu multă dăruire de frumos, iubirea, dorul ,supărarea, neliniștea și dialogul cu Dumnezeu. Stări sufletești de o sensibilitate aparte în care ne regăsim fiecare lecturând cu atenție versurile minunate ale autoarei! 

                                                     TEODORA DUMITRU

 Am înțeles că  menirea  mea este în vers pentru că versurile  veneau fără să vreau,  fără să le cer, fără să le compun  și fără să mă gândesc, parcă mi le sufla cineva la ureche, iar eu trebuia doar să le scriu. Am suferit cumplit după cele două pierderi  sufletești  iar  versul mi-a fost leagăn, alinare și  un mod de viață. M-am  întrebat mult,  de ce acum? De ce poezia? De ce Doamne?  Devenisem obosită  pentru că nu mai dormeam  aproape deloc fiindcă scriam  într-una, credeam că acestea au fost transmise chiar de tatăl meu , de unchiul meu, din lumea  de dincolo cu scopul de a mă face sa  trec mai ușor peste suferință…dar a fost mai mult decât atât…

 În scurt timp s-a născut o nouă carte de poezii  Focul din Noi , prin colaborare cu pictorul Mircea Ruștiuc  care a împodibit cartea cu  17 picturi  așezate la începutul fiecărui capitol, cartea Focul din Noi  fiind publicată în 2020  la editura Celestium în România și la Globart Universum în Montreal.Lansarea  a fost programată la Montreal pentru luna octombrie 2020 dar evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei. Am avut însă o mare surpriză!  Doamna Mioara Hususan  realizator al emisiunii ”Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni”  de la Radio Romantic , România,  mi-a lansat cartea Focul din Noi in direct in cadrul emisiunii sale din 3 iulie 2021. Emoțiile au fost la cote maxime iar cartea mea s-a bucurat de un real succes!  

Focul din noi

Văpăi de simţiri legate în soartă

Dragoste, dor, regrete şi împliniri

Deschisă-i azi a sufletului poartă

Să-i dăm cinste fiecărei amintiri

 

Cărbuni de jăratic aprins-au în noi

Credinţe, rugi, dorinte şi speranţe

Le-am degustat sau am păşit greoi

Ale lor flăcări vrut-au să ne-nalţe

 

Candela arde până-n ultimul ceas

Nu-i încă târziu şi nici prea devreme

Ne-nfruptăm în vâlvătăi fără popas

Trăiri flambante vin să ne recheme

 

Şi înfulecăm flămânzi de dorinţă

Poamele coapte a fericirii-n doi

Ne-ndestulăm cu multă iscusinţă

Că e viu şi arzător focul din noi

 

Am publicat în revistele: Cutezător, Magazin critic, Luceafărul din Vale, Vocea literară, Freamăt, Ecreator, Eminesciana,Poezii pentru sufletul meu, Sintagme codrene, Vatra satului, Mărturii Maramureșene, Moara lui Gelu, Logos și Agape, Parnas XXI, Ofranda literară, Armonii Culturale, Steaua Dobrogei, Observatorul Canada, e-Bibliotheca Septentrionalis,Unirea-Austria, Contact International, Expresia Ideii etc ;  in  zeci de antologii, enciclopedii, dicționare și cărți de interviuri. Am scris cronici, articole, recenzii, mi-am făcut noi prieteni,  am primit recunoașteri,  aprecieri, am evoluat fulminant și începusem să mă bucur de rezultate! Am participat la nenumărate concursuri  și  festivaluri obținând  peste 20 de premii  distincții și titluri  onorifice.

Cunoscuta scriitoare , doamna Aurelia Oancă  spunea în prefața  cărții Focul din Noi :

 ”Venim pe lume cu un dar de la Dumnezeu, însă acest dar nu iese la suprafață când vrem noi, ci când hotărăște Cel care ni l-a dat. Același lucru s-a întâmplat și cu Mihaela. I-au fost lăsate picături din darul ceresc încă din copilărie, dar adevărata revărsare s-a produs în urma unei drame sufletești.Poezia i-a bătut în fereastra sufletului, i-a trezit simțurile îmbrăcate în durere și i-a pus pana măiastră în mână. Când se întâmplă acest lucru, se deschid toate porțile zăvorâte până atunci și ies la suprafață sensibilități, trăiri, frumusețe, lacrimi și toate acestea îmbrăcate în cuvinte.”  

                                                                                         AURELIA OANCĂ

 Impresii despre cartea Focul din Noi: ”Versurile curg ca mierea ce se revarsă dintr-un fagure și îndulcesc inima cu bunătate, iubire și credință.Toate acestea le găsim răsfoind cele peste 230 de pagini, ale superbului volum de versuri”Focul din Noi”Cartea ne atrage ca un magnet și odată ce am deschis-o, nu ne mai putem opri până nu ajungem la final. Pe măsură ce ne adâncim în lectura ei, o liniște ne cuprinde și simțim o descătușare de grijile ce ne înconjoară în viața de zi de zi.Devenim parcă mai buni, mai credincioși și parcă ne-am dori să îmbrățișăm pe cineva drag sau chiar primul om ce ne iese în cale!

SANDU CHIVĂ

”Se observă din start performanța lucrărilor expuse, cât și șansa de a continua mai departe cu noi apariții valoroase. Acel foc arzător a determinat curgerea ca și un fluviu a versurilor, după cum și faptic se vede prin primul său volum < Binecuvântare și chin > care a deschis toate drumurile evoluării în acest sens. De acest autor nu ai cum să nu te îndrăgostești și să nu-ți fie sete de a parcurge operele sale.”                                                             

TEODORA CHIRIC

”În sufletul poetei Mihaela CD, unii cititori intră desculți, pășesc tăcut și își țin respirația. Aceștia sunt cititorii care… din timiditate și din prea mult respect, nu ating ci doar privesc ”văpăile de simțiri” ale poetei. Alți cititori își iau aripi și zboară tiptil, în vârf de aripă, din teama de-a nu strivi corola de amintiri a poetei. Mai există și cititorii care au ales să fie față în față cu ei înșiși pentru că, este fascinant să te uiți în sufletul unui poet, ca într-o oglindă și…să te recunoști. Mihaela CD își lasă poarta sufletului deschisă mereu. Când îi vom trece pragul, vom aprinde în noi ”cărbuni de jăratic” și vom degusta ”credințe, rugi, dorințe și speranțe.” Poeta pictează iubirea și nu o face oricum, o face cu har și suflet curat.”                                                                                      

   LĂCRIMIOARA IVA

După  cartea Focul din Noi  a urmat la scurt timp  încă o carte Uneori elefantii zboară/Sometimes elephants are flying , carte  bilingvă în engleză și română, un  volum  de reflecții și enunțuri motivaționale sub formă de aforisme. Ideea   acestei cărți mi-a venit văzând câtă lume este demoralizată, eu însumi am trecut printr-o perioadă  grea știam  ce înseamnă  să  ai nevoie de  un mic imbold și m-am gândit să dăruiesc pozitivism  celor din jur, să le fac o bucurie  care poate să îi și motiveze să nu renunțe la vise, să nu se descurajeze. Lansarea nu s-a putut realiza tot din cauza pandemiei  şi a fost amânată până în 29 august 2021  cand a fost  lansată oficial în cadrul evenimentului Galei Artelor editia a 2a la Montreal.

”Crede în visul tau si oricât ți-ar fi de greu, nu renunța niciodata! Succesul este medalia perseverenței!”

”Fiecare persoană pe care o întâlnesti oricât de nesuferită ar părea are în ea si ceva bun.Depinde de tine sădescoperi ce!”

” Toate florile sunt frumoase doar că nu miros la fel!”

”Ignoranta doare mai rau decât o palmă!”

”Lenesii îi numesc pe cei harnici norocosi pentru că nu pot accepta ca rezultatele adevărate se obtin prin muncă”

”Învată să te bucuri de succesul celuilalt si să-l iei de exemplu. Fără modele pozitive am fi pierduti!”

” Înconjoară-te cu oameni de succes! Succesul şi entuziasmul sunt molipsitoare!”

”Toti avem lectii de învătat! Unii le învătăm mai repede, altii mai târziu, altii niciodată!”

”Râsul şi veselia scurtează distanţa dintre doi oameni, chiar dacă sunt necunoscuţi”

”Niciodată nu judeca pe cineva după frumusetea sa exterioara, dă-i sansa să-i cunosti sufletul si să-i vezi faptele.”

”Pe drumul vieţii găseşti de toate: pietre de râu,diamante şi gunoaie. De tine depinde să ştii să le sortezi!”

”Când te simti mai norocos decât altii înseamnă că e timpul să dai si altora!”

”Oferă din timpul tău celor care ai vrea să îti ofere din timpul lor.”

” Învată-i pe cei din jur lectia iubirii! Chiar dacă îti gresesc, tu învată-i prin exemplul tău lectia iubirii. Vor întelege!”

”Aminteste-ti întotdeauna de cei care ti-au făcut bine oricât de demult a fost.”

” O îmbrăţişare sau un simplu „te iubesc“ pot face minuni! Suntem creaţi să ne hrănim cu iubire!”

”Apreciază-i pe cei care ti-au rămas alături la greu. Deseori persoane pe care nu le apreciem fac pentru noi cele mai mari lucruri.”

” Când dăruiesti mai mult decât ti se cere nu vei fi răsplatit neapărat, dar vei fi tinut minte!”

” A avea spirit de sacrificiu nu înseamnă a fi prost, ci înseamnă a dărui din binele tau, a renunta la ceva pentru altii.”

 Despre cartea Uneori elefanţii zboară:

 fragment de Recenzie de VICTOR MANOLE

”Prin citirea cărţii primeşti lecţia iubirii, a curajului a încrederii şi a perseverenţei pentru că frumuseţea cuvintelor dă putere gândului şi şanselor, iar toate acestea ne fac să gândim, să ne creionăm prezentul şi viitorul. Cartea Uneori elefanţii zboară, pe parcursul celor 17 capitole, prin conţinutul de imagini şi mesaje, va ajunge la sufletul şi la inima oricărui cititor, servindu-i drept sursă de energie și inspirație. Deci trebuie să crezi în visul tău, cititorule, şi să nu renunţi niciodată la visul tău constructiv.

Prin modul ei de prezentare, prin conţinutul său faptic, realizat cu multă meticulozitate în detalii, care îţi taie respiraţia într-o fierbere a minţii până ajungi la sfârşitul celor 17 capitole, această lucrare ne redă o amprentă unică a autoarei şi o atitudine îndrăgită a acesteia, care dăruieşte din secretele sale cititorilor.

Acest model de prefaţare uneşte farmecul scrierilor sale prin farmecul cuvântului pe care îl abordează ca o binecuvântare, un crez, o rugăciune cu o dotare aparte. Scriitoarea poartă în inima ei pacea într-o lume plină de mister de la care aşteaptă schimbări. Toate sunt sufletul scriitoarei, labirintul ei aparte. O doamnă liniştită, generoasă, cochetă, care ne surprinde plăcut, iar cartea dumneaei, plină de culoare şi pozitivism, stă sub semnul magiei şi al iubirii ca o conversaţie de la suflet la suflet şi de la inimă la inimă. Practic, cartea Uneori elefanţii zboară, această culegere de reflecţii aforistice, prin conţinutul celor 17 capitole ale sale, va surprinde plăcut şi util pe orice cititor interesat să o citească!

Scriitoarea Mihaela CD ne surprinde prin sensibilitatea şi naturaleţea scrierilor sale, caută iubirea în jurul său şi flămânzeşte după ea, arta scrisului o hrăneşte, o perfecţionează şi îi dă o stare bună sufletească cu care se mândreşte, luptă pentru adevăr şi libertate şi constituie un exemplu demn de urmat de prezenţi şi de generaţiile viitoare şi întreg publicul cititor, drept pentru care recomand din suflet cititorilor cu multă dragoste şi căldură acest volum, această carte”Uneori elefanţii zboară ”să fie citită pe ogorul literaturii române şi universale, căreia îi sunt un prieten constant şi de nădejde Mult succes, poet şi scriitor Mihaela CD!”

VICTOR MANOLE

membru al Ligii Scriitorilor din România

Cronică literară de Violeta Bobocea 

 Uneori elefanții zboară/ Sometimes Elephants Are Flying

 ” Scriitoarea Mihaela CD crede cu tărie în om, dar și în iubire, în puterea tămăduitoare a gândului.Cartea Mihaelei CD este ca un aer proaspăt de primăvară, un suflu nou, binefăcător, o carte dăruită din suflet cu emoție și sensibilitate, cu pasiune și dor, cu speranță și trăire intensă, cu lirism și delicatețe, o aspirație spre ideal și perfecțiune.

Autoarea lasă posterității o lecție de viață, o lecție a încrederii și dăruirii, un adevărat model, un îndreptar lăsat urmașilor, în care binele triumfă, iar valorile morale sunt promovate dincolo de spațiu și timp.Mihaela CD rămâne un mesager al frumosului, al cuvântului, al dorului de glie, dar și al perseverenței, al puterii nebănuite de a merge mai departe să-ți urmezi cu abnegație visurile și năzuințele în această existență.

„Ca să urci un munte e greu până faci primul pas. Restul vine de la sine”- îndemnul de a visa, de a ne urma idealurile, deoarece totul pornește din noi, din atitudinea pe care o avem. Zâmbetul este cea mai frumoasă recompensă a vieții, de aceea gândul trebuie să fie pozitiv, iar noi trebuie să privim încrezători fiecare moment pe care-l trăim, chiar dacă întâmpinăm vicisitudini:”furtunile nu te doboară, doar te întăresc”.”Soarele e acolo, strălucește pentru toți la fel; unii îl văd și alții nu”, depinde de modul în care fiecare percepe existența; trebuie să privești mereu spre cer, să cauți și să găsești lumina divină.

Cartea este un adevărat balsam pentru suflet, emană încredere în forțele proprii; renaști ca pasărea Phoenix din propria-i cenușă.Scrisul vine din inimă, din iubire infinită, pentru că nimic” nu pică din cer” și nimeni nu-ți poate lua visurile și speranța, frumosul din suflet.Cartea Mihaelei CD stă sub semnul dăruirii, al magiei, al visului care poate deveni realitate , atunci când îți dorești cu toată ființa.Când totul se dărâmă, trebuie să existe o rază de speranță, să găsim resursele necesare de a ne ridica!

Descoperim în această carte o lecție despre dăruire și vis, o lecție gnoseologică și cognitivă, o lecție despre frumusețe și absolut, o lecție în care nu trebuie să cauți izvorul fericirii în afara ta, pentru că îl ai deja în tine, în ființa ta.  „Elefanții zboară” de câte ori ne dorim cu adevărat, de câte ori visul devine real, iar incertitudinea devine certitudine.”

 Prof. Violeta Bobocea,

Liga Scriitorilor, filiala Buzău,România

”Un adevărat manual despre viata”

 fragment – recenzie la volumul ”Uneori elefantii zboara” autor Mihaela CD, editura Globart Universum

  ”Sunt bucuros și mă simt mai bogat – sufletește, moral, spiritual… Chiar sunt bogat. Acest volum, prin valoarea sa, este un adevărat manual despre viață. Un manual pentru disciplină – Dirigenție. Lecții de viață. Un volum ce cuprinde norme și reguli de conduită morală. (…) Succes pe mai departe. Sunteți născută într-o zodie norocoasă… a talentului și harului livresc.”

 Vasile Bele

scriitor, cronicar, antolog 

 Mi se întâmplau zilnic  lucruri la care nu mă așteptam, mă miram  în fiecare zi câte daruri primesc fără să le cer, eram invitată la evenimente literare, antologii, eram  apreciată, citită, primeam emailuri și mesaje private de la  scriitori și cititori, numărul  cititorilor  creștea de la o lună la alta , eram invitată la  reviste, căutată de radiouri  pentru interviuri,  eram  atat de copleșită de tot ce mi se  întâmplă încât mi se părea că trebuie să mă redescopăr în fiecare zi!  Mi-am dat seama  că evoluția mea  nu-mi mai aparținea și  m-am lăsat purtată de valul divin… 

Am înțeles cu fiecare  zi ce trecea că  voia Domnului este  să dăruiesc tot ce am ținut închis  în suflet!  Niște lucruri incredibile  și oarecum  similare i se întâmplau și  soțului meu  ghidându-ne spre noi idei și noi proiecte  iar  acum știm  și suntem convinși  că avem o misiune  comună,  să dăruim frumosul, să răspândim bunătatea, binele,  să promovăm talente, să ajutăm pe alții, să promovăm arta și cultura în lume.Cred cu tărie  că adevărata  menire o afli numai când ești  cu adevărat pregătit!

Menirea-n  vers

               

Eu  mi-am  găsit  menirea-n vers , prin  suferință

Mi-e  dorul   candela  ce   pâlpâie   în  neputință 

Mă  bântuie  slovele -n gând  și nu-mi  dau  pace

Arzânde  să  exprime  tristețea  ce-n  suflet  zace

 

Bolborosind  înoată  prin  trăiri născute  anterior

Efervescente versuri ce-s izvorâte din adânc  fior  

Și în  explozie ,cuvinte mute, cu  forță mă lovesc

Ș-apoi se  liniștesc  când simțămintele le tipăresc

 

Cocheta  muza e  prezentă  la-ntâlnire   deseori 

Asemeni  unei  zâne  căzute  din   aștri  creatori

Se-ngemănează  vorbele-n strop ușor de talent

Condus  mi-este  condeiul  de  focul  cel fervent 

 

Văpaia   sentimentelor  înmănunchiate-n   vers

Cutreieră   grăbită-n   minte   întregul    univers

Prin  dor  și  suferință, eu mi-am găsit menirea

Să împărțesc   prin  versuri   arderea  și  trăirea!

 

Sunt textier, am 11 melodii  la 6 dintre melodii am compus și linia melodică.Sunt  redactor la editura Globart Universum  din Montreal, Canada,  șef de departament la revista Sintagme codrene  colaborator la  diverse publicații   în engleză și română și redactor coordonator de antologii.  Sunt implicată în activități culturale din țară și străinătate, continui desigur și  marea mea pasiune pictura, realizând colecții în acrylic dar și  colecții de pictură digitală. Sunt  membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, al World Poets Association,  Președinte al filialei World Poets Association Canada și  membru al Ligii ScriitorilorRomâni. 

Deasemenea sunt membru al Federation of Canadian  Artists, membru al asociației Artists in Canada, membru al NADA,  National Association of Digital Artists, Massachusets, USA

 Activitatea mea este diversificată , sunt promotor cultural,  am organizat de-a lungul anilor  mai multe  concursuri literare și de  artă  în imagini  în revista on line, apoi în revista tipărită” Poezii pentru sufletul meu”,  am organizat evenimente  culturale prin care să promovăm  tinere talente dar și   scriitori și artiști  consacrați   români din întreaga lume: ”Mesaje de iubire”- feb. 2019, ” Invită-ți prietenii” -oct. 2019 , Evenimentul  ”Serata armoniilor artistic”e- în 28 septembrie 2019- Montreal , ”Concursul  online Gala artelor editia  1” și Evenimentul ”Gala artelor ediția 1-a”- ian 2020, ” Copilărie dar neprețuit”- mai 2020 ”Eleganta iubirii” -februarie 2021 ”Concursul  online Gala artelor ediția a 2 a” și Evenimentul ”Gala artelor ediția a 2-a”- aug 2021, ”Concursul  online Gala artelor ediția a 3 a”febr 2022 etc

Pășind prin viață  am adunat  experiențe și amintiri care se află adânc în suflet  și care  înmuiate în penița harului divin  devin  versuri. Poeziile  mele sunt inspirate în general  din viața de zi cu zi, cu bune și cu rele,  scriu cu sufletul, despre  iubire, familie, părinți,  tinerețe, copilărie, amintiri,  viață și moarte, de dor, despre natură, de prietenie, divinitate, etc.  Așa s-a nascut in 2020  cartea mea Pași de catifea  poezii din sufletul meu pentru sufletele voastre publicată la editura Globart Universum, Montreal 2021,  lansată oficial in 29 august 2021 în cadrul evenimentului   Galei Artelor editia a 2a la Montreal.

Paşi de catifea

Văd paşii tăi cum repezi au trecut

Prin agonia frunzelor de toamnă

S-au tot grăbit…, nu i-a durut…

Că vine-o toamnă şi-apoi altă toamnă…

 

Irepetabili zvelţii paşi de-atunci

Ai vrea să-i chemi însă nu-i chip

Trecut e timpul…, clipele adânci

S-au şters… ca valul pe nisip…

Căci timpul trece şi nu iartă

Ce mult ai da să-l poţi opri

Să poţi întoarce această soartă

Şi bătrâneţea să o poţi întineri

 

Şi a venit din nou o toamnă…

Să vie încă multe după ea!

Azi numeri frunzele ce te condamnă

Să calci uşor… cu paşi de catifea…

 

 Despre scriitoarea Mihaela CD

Cuvânt înainte- cartea Pasi de catifea

”Mihaela CD este o scriitoare canadiană de origine română,sensibilă, romantică, care împleteşte cu măiestrie sentimente, cuvinte şi expresii în versuri scrise cu vocaţia poetului cu suflet de aur.

Natura sa poetică ne îndreaptă cu entuziasm spre creaţiile sale, ce ne poartă cu sete de lume şi soare, într-un ansamblu de trăiri şi gânduri, în lumina cuvântului scris cu muzicalitate, în vers clasic.

Aflată în plină afirmare şi evoluţie artistică, practic, scriitoarea îşi urmează firesc acest destin poetic, prin meritele sale, fiindcă este prolifică şi extrem de talentată, lăsând în urmă, de fiecare dată, supreme volume de versuri.

Citind toate volumele pe care le-a publicat până în prezent, am observat că scriitoarea Mihaela CD este o gânditoare  a propriei sale existențe, în jurul căreia construieşte. Inima sa este bogată în imagini cu o capacitate de un vast univers sufletesc, duios şi gingaş, iar versurile sale sunt pline de puritatea graiului românesc şi încărcate de nobleţe.

Mihaela CD are o voce lirică plină de curaj în care iubirea devine palpabilă, scrisă cu cuvinte cât o viaţă, într-o remarcabilă reuşită. Ea face din iubire, cu măiestrie şi cu satisfacţia sufletului curat, nestemate pe care le dăruieşte cititorului. Superb este prea puţin spus, poeta se remarcă printr-un stil propriu perfectat în vârtejul timpului cu talent artistic în versificare desăvârşită. Genul său de vers este bogat în metafore şi figuri de stil pline de patos. Cântecele cu adiere lină a versurilor poetei aflate sub semnul candorii pline de substanţă, înfloresc în puterea de frumos a poetei care se dăruie sufleteşte plină de farmec şi magie copleşitoare în volumul său Paşi de catifea. Asistăm la un aplomb de versuri ce-ţi umple sufletul şi ca nişte triluri de pasăre formează un madrigal liric. Dacă ai privilegiul să citeşti volumul Paşi de catifeascris de poeta Mihaela CD, vei observa că harul poetei poartă cititorii emoţional şi estetic pe treptele şi versurile unei anevoioase game şi că sufletul poetei nu are hotare, iubite cititorule, pentru că poeta scrie din suflet pentru suflet, se îngemănează cu natura, cu lumina, şi se înveleşte cu seninul, cu muzicalitatea interioară şi ingenioasa expresie poetică, ce-i confirmă valoric starea de volum de poezie pentru suflet.

După ce citeşti cartea ai un sentiment de regret că s-a terminat aşa de repede fiindcă lirismul o caracterizează şi îi conferă lauri binemeritaţi, deoarece cartea Paşi de catifea este o capodoperă literară a poetei Mihaela CD. Demersul său poetic confirmă adevărul potrivit căruia cuvântul poetului arde cu veghe de stea ce trebuie aşezat lângă suflet şi privit cu dor, volumul este un spectacol viu unde visele sunt, trăiesc şi rămân întotdeauna, iar dacă ai pierdut cartea Paşi de catifea, n-ai trăit!

Scriitoarea Mihaela CD rămâne pentru mine o permanentă revelaţie, o fascinaţie şi o confirmare, iar pentru cititori, o promisiune sigură, deoarece îşi asumă această calitate în mod evolutiv cu fapte, cu trăiri, cu experienţe. Recomand cititorilor cu căldură şi dragoste acest volum excepţional de poezii Paşi de catifea, iar scriitoarei Mihaela CD îi doresc ca bunul Dumnezeu să îi binecuvânteze rodniciile pe ogorul literaturii române şi universale!”

prof. Victor Manole

membru al Ligii Scriitorilor Români

membru al Asociaţiei Poeţilor Mondiali-World Poets Association

 

 Pași de catifea … pe cărarea sufletului

 cronică după lansare

”Se spune că-n suflet nu trebuie să intri cu bocancii. Dar pășind ușor, cu pași de catifea, se poate și chiar e indicat.

Personal, cred că acesta a fost unul dintre gândurile cu care a pornit la drum autoarea Mihaela CD, atunci când și-a propus să scrie „Pași de catifea”.

Așa după cum ne-a obișnuit, Mihaela CD oferă celor dornici să-și hrănească sufletul o carte de excepție. Atractivă vizual, prin condițiile tipografice deosebite, cine deschide cartea, numai răsfoind-o, nu o mai poate lăsa din mână. Paginile te atrag ca un magnet nevăzut, poeziile, gândurile și emoțiile pe care autoarea le-a așternut pe hârtie îți fac bine, te bucură și te încarcă emoțional, ajungi să râzi, să plângi, să te bucuri, să suferi sau să te rogi în același timp cu ea. Necunoscută poate, simți că o cunoști de-o viață.

Talentul Mihaelei este în primul rând autenticitatea. Ea își pune sufletul în palmă  și-l expune tuturor fără cosmetizări, fără farduri, fără false pretenții. Poeziile ei îți merg direct la suflet, ajung drept la sursă. Versurile ei creează o stare, o reflecție dintre cele mai profunde. Întrebări pe care ți le pui și răspunsuri în care te regăsești.

Într-o lume în care se scrie puțin și se citește și mai puțin – căci cine mai are timp și de așa ceva în nebunia din jur, nu? – gestul Mihaelei CD pare unul fără sens. Pare, căci nu este. Mihaela provoacă. Mihaela uimește. Mihaela zdruncină apatii și naște curiozități. Mihaela ține drumul drept, cu capul sus și cu chipul plin de soare și zâmbet. Mihaela poartă credința cu ea și, de cele mai multe ori, îndrăznește și o așează pe hartie. Fără a aștepta ceva în schimb, Mihaela își oferă în totalitate sufletul ei.

E o ocazie rară. Vă invit să vă opriți o clipă și să profitați de această oportunitate. Nu veți regreta. La final, vă veți simți mai sensibili, mai buni, mai generoși. Vă veți simți vii și autentici. Puteți rezista tentației?”

 Ioana Poenaru

jurnalist Montreal

Spiritul liric în poezia Mihaelei CD

fragment -Prefață ”Pasi de catifea”

 ”Fără a se naşte spontan, ca Minerva din capul lui Jupiter,poezia Mihaelei CD din volumul Paşi de catifea e neîndoios expresia momentului nostalgic prin care trece eul poetei cu o activitate complexă în domeniul creaţiei literare, de promotor cultural şi ctitor de reviste.

Evantaiul policrom al activităţilor acestei Doamne a Literaturii Române de pe Mapamond mă îndeamnă să-l reproduc în continuare pentru a-l cunoaşte cititorul: Mihaela CD este scriitor, poet, redactor, cronicar, textier, promotor cultural, artist plastic tradiţional şi digital, este membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, membru al World Poets Association – România, Preşedinte World Poets Association – Canada(…)

Romantismul poetei e un semn al cosmicităţii, o expresie veche românească a cumpenei lumilor de sus şi de jos, în primul rând, în al doilea rând, vine intuiţia moral-erotică şi moral-eroică şi exemplaritatea unei umanităţi al cărei letopiseţ e întocmit din efigii.”

Al. Florin Ţene

Preşedintele Naţional al Ligii Scriitorilor Români

Membru al Academiei Americano-Române de Artă şi Ştiinţă

 Tot în 2021  la  editura Globart Universum a fost  publicată   cartea  Dialog peste ocean  o punte de poeme pentru suflet , care este rod al colaborării mele cu scriitorul Trandafir Sîmpetru, urmată  de o carte de poezii în limba engleză The  Fire Within Us , editura Globart Universum 2021 o traducere și o adaptare a cărții Focul din Noi. Volumele Dialog peste ocean şi The Fire Within Us au fost lansate in cadrul  evenimentul Garden Party al Universum Vip Studios  in data de 17 octombrie 2021 la Montreal.    

TRESTIA FRAGILĂ  A SINGURĂTĂŢII…Trandafir Sîmpetru

Te apropii de mine, iubito,

vii încet dinspre labirintul de oglinzi,

suspinând ca o binecuvântată singurătate

prin care am umblat înfăşuraţi într-o ceaţă

albastră, să nu mă vezi, să nu te văd,

cum bâjbâim prin adâncile încăperi

ale sufletului, azururi îndepărtate

în ecouri de lumini ce tremură frânte

în privirea ta şi în suspinul buzelor.

Dincolo de moarte, eşti tu! îmi spui,

mergând pe nişte prelungi coline unde se auzeau

clopotele asfinţitului, jarurile austrului îmi ardeau

obrazul şi eu căutam, căutam macii din câmp,

prin voalul unde niciodată nu am descifrat mâhnirile

durerilor din sufletul tău sau taina străină în care

ca un ecou e plânsul, oh, iubito, câtă suferinţă

umblă prin sufletul tău, nori furioşi se apropie

din munţii violeţi şi eu te-aştept ca pe un chip

ştiut, în dimineţile luminoase, pe mările mele,

văd umbra ta cum se apropie de ora iluziei,

de altarul visului rupând trestia fragilă a singurătăţii.

 

Dac-aş putea… Mihaela CD

Dac-aş putea s-adorm şi să mă trezesc

Precum o floare zâmbitoare dimineaţa

La fel ca mugurii firavi ce înverzesc

Să cânte fericirea, să-mi respire viaţa…

 

Dac-aş putea să-mi uit tristeţile adunate

Precum un prunc ce râde după supărare

Şi-n braţul mamei în momente legănate

Să piară toate supărările de pe cărare

 

Dac-aş putea să-mi redesenez destinul

Precum conturezi cu creta, un norişor

S-aleg doar mierea şi s-arunc pelinul

Aş pluti fericită precum un fulguşor…

 

Dac-aş putea…


Dialog peste Ocean, 

Mihaela CD – Trandafir Sîmpetru: sublimii marinari ai poeziei de dragoste

 cronică

“Unde-s doi, talentul crește” , am putea parafraza această recenzie de carte, această invitație de a descoperi, cu emoție neașteptată, recenta apariție editorială a editurii Globart Universum, „Dialog peste ocean”, semnată deopotrivă de Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru. Nu vă lăsați înșelați de titlu, cuvântul “ocean” e scris intenționat cu literă mică. Aici nu e vorba despre Oceanul Atlantic, care, ce-i drept, separă locul de trăire fizică al celor 2 autori (Canada, respectiv România), ci despre oceanul infinit al artei, al poeziei, al frumosului în cele mai rafinate detalii.

Nu știu nici cui a aparținut ideea acestui dialog, nici cum a apărut și s-a concretizat. Cert este că această întâlnire, poate unică, reușește să creeze un dialog de la egal la egal plin de duioșie, de emoție și trăire sufletească, mai rar întâlnite în lumea literară actuală.

Cartea se dorește a fi o punte de poeme pentru suflet, cum este specificat chiar pe copertă. Altfel spus, oricine e conștient de sensibilitatea sa interioară poate păși cu încredere pe acest pod, oricând și până oriunde va dori. Singur sau însoțit, cititorul va descoperi o panoplie de poezii și poeme dintre cele mai reușite ale celor 2 autori, ce „dialoghează” în limbajul binecunoscut lor, al creației literare. Cei 2 artizani ai condeiului țes un adevărat ștergar de gânduri poetice, o maramă de emoții fine și delicate, pe aproape 200 de pagini, într-un stil când alert, când melancolic, dar întotdeauna unic al poeziei de dragoste.

Confundându-se ca stil uneori până la asimilare, detașându-se alteori diametral opus, Mihaela și Trandafir își aruncă unul celuilalt săgeți parfumate, inteligente și sugestive, încărcate de semnificații subtile. Ca-ntr-un tango cunoscut doar de ei doi, ale cărui reguli le păstrează cu sfințenie, dar din care ne împărtășesc cu generozitate și nouă producția finală, spectacolul, strălucirea. Ca-ntr-un zbucium inițiatic, ca-ntr-o sarabandă a valurilor poetice, ca doi mateloți care știu să manevreze cu pricepere pârghiile vasului pe care-l conduc printre apele mereu surprinzătoare ale poeziei.

“Dialog peste ocean” e mai mult decât o simplă colaborare între 2 autori. Este produsul a doi autori talentați, chintesența sufletelor lor, a iubirii de neam și de aproape care-i animă și care-i împinge spre alte și alte țărmuri ale creației, nebănuite, necunoscute încă…

O carte – document, o carte – far, care luminează calea tuturor celor însetați de lumină, de frumos, de poezie autentică. O carte dedicată celor ce simt și gândesc românește.

Vânt din pupa!

  Ioana Poenaru

jurnalist Montreal

 Dialog peste ocean

Cuvântul editorului

 

Într-o perioadă de arzânde frământări şi perturbări, fără precedent, ca urmare a crizei globale cauzate de pandemie, cartea Dialog peste ocean apare ca un dar miraculos, creat parcă să oblojească şi să aline, în forma unui grandios pansament universal ce se întinde între bătrânul continent şi tărâmul nord-american, printr-o „punte de poeme pentru suflet“.

Noul volum Dialog peste ocean vine să confirme,încă o dată, universalitatea dialogului literar care există dincolo de stiluri poetice şi dincolo de orice distanţe geografice. Autorii acestei cărţi, Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru, ne propun un dialog inedit în care se oglindesc două stiluri total diferite, dar care se lasă purtate de valurile lirice, înspumate şi zbuciumate ale aceleiaşi teme eterne, iubirea.

Rolul benefic, solidarizant şi solidificator al punţii literare astfel create pune în lumină contextele şi experienţele cultural-istorice comune, aceste liante facilitante ale alianţelor literare transatlantice.

Prin cuprinsul său, cartea Dialog peste ocean pune la dispoziţia noastră şi ne oferă, spre cunoaştere şi interpretare, un spectacol contemplativ şi grandios ce se adresează, cu generozitate, sufletului şi inimii.

Scriitura de maturitate a autorilor întruchipează vizionar beneficiile cuvintelor ancorate în nostalgica

temă a iubirii, ce se armonizează prin schimburi interconectate în profunzimea fibrei iubirii.

Minunatul dar pe care ni-l oferă autorii Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru, volumul Dialog peste ocean are trăsături menite să accentueze procesul vindecător cu rol protector al sufletului dar şi să permanentizeze prin viziunea atemporală.

Cititorii au astfel şansa să descopere două ţesături literare de valoare, care prin rezonanţa şi impactul

emoţiei create, colorează în reflexii strălucitoare apele oceanului literar ce le uneşte într-un dialog peste ocean unic, autentic, original!

Johnny Ciatloş Deak

jurnalist Montreal

 Dialog peste ocean

fragment- prefață

Poezia de iubire este o binecuvântare, un zbor spre  infinit, o mare sete de frumos a sufletului!

Omul trebuie să pătrundă adânc în iubire. Acesta este primul pas către Dumnezeu, şi el nu poate fi

ocolit. Iubirea este un cer liber, înstelat şi strânge în jurul ei, nu doar câţiva oameni, ci întregul univers, soarele şi luna, păsările şi copacii, animalele şi florile, întreaga existenţă este invitată să sărbătorească alături de ea. Iubirea nu are nevoie de prea multe lucruri. Starea de îndrăgostit înseamnă să pluteşti pe aripile vântului. Adevărata iubire este eternă. Foarte puţini oameni din

istorie au cunoscut iubirea şi cu toţii au fost iluminaţi, au reprezentat culmea conştiinţei umane pe pământ. Cu cât dăruieşti mai multă iubire, cu atât primeşti mai mult, iar viaţa devine un dans al iubirii. Pasionaţi de poezie, din care nu putea lipsi tema iubirii, poeţii contemporani români Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru şi-au propus să creeze un dialog poetic peste ocean prin conectarea celor două ţări în care locuiesc,Canada şi România.

 Apropiaţi atât ca generaţie cât şi ca formule cultural- literare, cu o bogată activitate scriitoricească şi  artistică, consacraţi în cele două genuri literare: poezie şi proză şi dincolo de graniţele lor, poeţii din acest proiect literar, ne oferă versuri exprimând iubire, atracţie, pasiune, frustrare, dezamăgire, toate la un loc făcând corp în universul dragostei. Ei încearcă şi reuşesc să pună pe hârtie sentimentele noastre profunde,uneori greu exprimabile.(…)

Aleasă preţuire cu felicitări, dragi ambasadori ai poeziei româneşti, Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru, voi faceţi cinste ţării în care v-aţi născut! Vă doresc cât mai frumoase realizări, multă putere de creaţie, sănătate şi mult succes!

Olga Văduva (Grigorov)

Preşedinte ASCIOR Tulcea

Membru în Liga Scriitorilor Dobrogeni — România

 

Este adevărat că devenind tot mai ocupată cu diverse activități culturale, am ajuns uneori sa  fiu obligată  să înăbuș ”muza” care îmi șoptește  versuri la ureche. Nu am renunțat însă la poezie, am continuat  cu un  volum de poezii de dragoste ” Iubește-mă în fiecare anotimp”  dedicat soțului  meu.Cartea” Iubește-mă în fiecare anotimp” a fost publicata la editura Globart Universum din Montreal in  luna decembrie 2021 si  urmează să fie lansata în curând. Aceasta carte este rodul unei superbe colaborari cu artistul plastic Mircea Rustiuc, cu care ma aflu  la cea de  a treia colaborare dupa ”Focul din Noi”  si  ”The fire within Us”  imbogatind cu minunate picturi fiecare din cele 17 capitole ale cartii dar si coperta cartii care poarta semnatura talentatului meu prieten Mircea Rustiuc.

 

Iubește-mă în fiecare anotimp 

 

Când iarna-ți bate-n geam cu fulgi de dor

Iubește-mă iubite, la fel precum odinioară

Când fulgii cei mărunți pășesc încet încetișor

Și ninge-n suflet amintiri din prima vară.

 

Și-n vântul fin ce-adie  primăverile din noi

Iubește-mă iubite,la fel precum odinioară

Când ne sorbeam din ochi văpăile din ploi

Și inimile ne cântau la unison ca o vioară

 

Și-n verile toride ce ni le vibrăm în doi

Iubește-mă iubite,la fel precum odinioară

Când ne-am jurat să respirăm doar amândoi

Și ne-adoram în șoapte-n fiecare seară

 

Iubește-mă iubite, la fel precum odinioară

Și-atunci când toamnele nu mai au timp

Sărută-mă și alintă-mă la fel ca prima oară

Iubește-mă iubite, în fiecare anotimp !

 

Impresii despre cartea Iubește-mă în fiecare anotimp:    

 ”O carte presărată cu licurici de amor!”

fragment din postfata

”O carte presărată cu licurici: „Iubește-mă în fiecare anotimp” este o carte plină de sentimente și emoții. Nu se putea altfel, dat fiind că poartă semnătura Mihaelei CD, o autoare care are un suflet delicat, precum cuvintele ei. În poeziile acesteia există o sensibilitate unică, o armonie de sentimente profunde și spontane care reflectă caracterul său și bucuria de a trăi. Poeziile din această carte au o frumusețe aparte și reflectă, în formă, o măiestrie a compoziției în versuri. În esență, ele exprimă sensibilitatea unei femei minunate care știe să îmbine în versuri frumusețea naturii, simplitatea sentimentelor de iubire și puritatea lucrurilor simple (…)

                                                                                    Lăcrimioara Iva

membru al Uniunii Scriitorilor din România,

redactor șef al revistelor  Magazin critic și Cutezător,

 președinte Euro Education Sardinia.

 

Iubirea ca vibrație a inimii exprimată de eul Poetei

fragment de cronica Iubeste-ma in fiecare anotimp

” (…)  Întreg volumul ”Iubeste-ma in fiecare anotimp” este o monografie a trăirilor în spiritul iubirii și al subconștientului acestui sentiment specific uman. Sentimentele prin care trece poeta dau impresia  unui seismograf ce înregistrează stările eului, al dorințelor ardente îmbrăcate într-u lirism puternic. Acest fior metafizic strecurat în lirică , e și un indiciu că iubirea poetei se ridică deasupra tuturor lucrurilor.(…)                              

Al.Florin Țene

Președintele național al Ligii Scriitorilor Români

Membru al Academiei Americană Română de Artă și Știință.

Desavârşirea prin iubire

fragment Cuvânt de încheiere

”(…)Un univers poetic elevat și empatic, bogat în figuri de stil și construcții estetice, cu o muzicalitate intrinsecă specială, care ne captivează și ne face să o însoțim pe autoare cu bucurie, în mirajul pe care-l crează prin scrierea poemelor.Cartea este un periplu prin sufletul autoarei, într-un preaplin care se revarsă spre noi, cu prietenie și cu bucurie. O bucurie care nu este deplină, decât dacă este și împărtășită! O pledoarie pentru iubirea fundamentală, prin care intrăm în viața celuilalt cu sufletul, privind divinul din el, ca o interfață dintre noi și Dumnezeu. O declarație de iubire adusă vieții, văzută ca o poveste pe care o trăim aici, pe această planetă, învățând și dăruind lecția iubirii, cea pentru care Dumnezeu ne-a creat.”(…)

Prof AURELIA RÎNJEA

membru al World Poets Association  România

 

Prin anotimpurile iubirii

fragment  din recenzia de carte Iubeste-ma in fiecare anotimp ”(…)Poeta  Mihaela CD,  scrie foarte frumos  si in cartea ”Iubeste-ma in fiecare anotimp” isi releveaza stilul,  sensul, valoarea,  fondul creativ,  cu mare atentie.  Se vede talentul, energia, inteligenta si cugetarea. Prin poezie  autoarea intelege albina, aude glasul ierbii radacinile neamului , ii vorbeste cerul, marea si pamantul,  se impaca cu vantul,  cu linistea, cu lumea  pentru ca ea insasi este bucata de cuvant. Poeziile autoarei sunt selectate ordonat, armonizat  si transmit emotii cititorului  ca un balsam, ca un medicament,un dialog personal si unic cu o inima sincera . Cu modestie voita construieste versuri ce leaga punti  intre inimi  unde asterne o primavara a bucuriei  in culori incantatoare. Lucrarea este impresionanta ,un univers sincer de foarte buna calitate unde fiecare poezie este imbracata de poeta in straiele ei de sarbatoare. ”(…)

         Prof Victor Manole

membru al Ligii Scriitoarilor Români

membru al Asociatiei Poetilor Mondiali,World Poets Association

Despre Mihaela CD

fragment  de cronicǎla  Iubeşte-mǎ în fiecare anotimp

         Poeziile distinsei noastre colege Mihaela CD se pot numi operă de artă,în special cea literară, care se adresează cu dragoste și iubire ființei umane și o introduce în relații directe, fără intermediari.

         Ea,poeta, iubește arta, literatura și poezia în special, pentru că pe unde a trecut arta, pe unde se citește o poezie, își găsesc un loc de consimțământ așteptat în filosofia mesajului metaforic, etica sa, ca să nu mai vorbesc de estetică, sunt întotdeauna frumos ornamentate; modul de expresie, esența cuvântului, întotdeauna spuse cu o dinamică precisă, adesea, mai ales în acest sistem politic ortodox, chiar și al nesiguranței zilei de mâine,

         Mihaela CD știe că unul din meritele literaturii este acela că ajută o persoană să-și clarifice timpul existenței și știe să se distingă în marea pleadă a celor care fac artă adevărată, literatură de calitate în mod special, cu asta e remarcabilă, cu asta defilează prin viață, prin acel clișeu al nesfârșirii.

         Având propria genealogie, dinamică, logică și viitor, arta nu este sinonimă, dar în cel mai bun caz paralelă cu istoria și felul ei de a fi este noua realitate estetică creată de fiecare dată. Acesta este motivul pentru care se dovedește a fi mai înainte o mare poetă,chiar înainte de nașterea cuvântului scris și ca să clarific, este un element major care apare, exact clișeul despre care vorbeam mai înainte.(…)

         Mihaela CD,reprezintă un întreg univers pentru că poezia ei, este un accelerator gigantic al conștiinței, al gândirii, al senzației, al facerii de bine.

Trandafir Sîmpetru,

Președinte World Poets Association,

Membru al Universității de Stat din Republica Moldova

 

Taramul iubirii

fragment din cuvântul de început

”Popasul făcut printre versurile Mihaelei CD, m-au umplut de farmecul primăvăratec al iubirii. Sentimentul cântat din timpuri străvechi, este și va fi mereu actual. Indiferent de vârstă, anotimp, loc de pe pământ, oamenii iubesc. Acest volum ca o magică epopee cuprinde trăiri, sentimente, iubiri, trădări, iertări, dorință, pasiune, într-un cuvânt tot ce este omenesc și mai ales, tot ce este legat de dragoste.

Închei, prin a felicita pe cei doi creatori de frumos, poeta  Mihaela CD și artistul plastic Mircea Rustiuc, pentru minunățiile ascunse în acest volum.

Cuvintele sunt prea puține pentru a exprima admirația cititoarei și privitoarei, AURELIA OANCĂ. Felicitări infinite!”

                                      AURELIA OANCĂ

          membru al filialei băimărene a Asociaţiei Scriitorilor Români, membru al filialei Baia Mare a Ligii Scriitorilor Români,        membru al Clubului „Spinul” al epigramiştilor din Baia Mare

IUBIREA  ȘI  ,,UN UNIC TU ȘI EU  AMOREZAT,,   SUNT UN ÎNTREG  DIN  ,, IUBEȘTE-MĂ ÎN FIECARE  ANOTIMP,,   

cronicǎ  de  Silvia Mihalachi                                                       Volumul de poezii  sub egida  titlului,, Iubește-mă în fiecare anotimp ,, este ca  un excepțional  – roman de iubire în versuri – , (așa mi-a plăcut să-l denumesc după o citire și recitiri)…, coborât de pe planeta POESIS , planetă care își are propria lumină, propria căldură  alimentându-se numai cu  versurile, poeziile  primite de la  poeți…Aceștia sunt singurii locuitori și ei poeții  nu mor niciodată pentru că elixirul vieții fără de moarte este iubirea lor nemărginită față de tot ce merită iubire din iubire și care vorbesc o singură limbă ,, Lyrics,,. Cei care citesc poezii  ce poartă pecetea,, MIHAELA CD,,   beneficiază de clipa magică a universului de a  o cunoaște ca  pe un membru onorabil al planetei  POESIS și vor afla, că ,, reprezintă un întreg univers pentru că poezia ei este un accelerator gigantic al gândirii, al senzației, al facerii de bine,,  Trandafir Sîmpetru – președinte al World  Poets  Association.

Privind adesea spre POESIS , recomandându-mă ca fiind,, un cititor cinstit,, (I Minulescu )am beneficiat si de data aceasta de  darul format din  poezii, primit  de la POETA MIHAELA CD  care stăpânește ,, TĂRÂMUL  IUBIRII,, după cum mi-a mărturisit  adresa , o altă  locatară a planetei  POESIS , Distinsa Doamnă Aurelia  Oancă. Totodată mi-a mai spus ,  că autoarea poeziilor  ,, Iubește-mă în fiecare anotimp ,,  are ,, Pana înmuiată în cerneala iubirii, pictează slovele și tandrele șoapte de iubire în versuri pline de parfum,, (  Mai vino să-mi pictezi iubirea).

Versurile  grupate  în poezii se succed atât de plăcut, de spectaculos, de interesant , încât lectura volumului de poezii, am  transformat – o într-un  film de dragoste ca urmare a efectului pe care l-au avut versurile asupra imaginației mele…..Personajele principale , EA și EL își fac rolul vieții  ,, Un unic Tu și Eu amorezat,,  care,, Pereche inimilor noi suntem/Căci noi respirăm în tandem,, . Peste un timp fără timp în iubire, se va auzi  ,,Mai vino să-mi fii  pocăință/ Mai vino să-mi stai aproape/ Mai vino să-mi aprinzi trăirea/ Mai vino……Din zori de zi până în noapte,, (Mai vino să-mi pictezi iubirea)!.

Filmul  se derula , in imaginația mea cu fiecare vers, cu fiecare poezie  și printre ,,Șoapte de iubire ,, apare EA,(  pag. 16) diafană printre umbre și lumini, lumina iubirii care șoptește,, Iubitul meu, a inimii splendoare!,, și umbra lăsată ca un văl pe ochi păstrând felia de mister  a unei,, ,, Dragoste  suavă,, când în game de iubire ,, M-am lăsat dusă în azurul nopții/ De șoaptele flămânde de amor/,,.

 ,, Pe file de iubire,, se fac mărturisirile   către,, Iubitul meu iubit,,  și ca un tremolo cuvintele de dragoste, de o sensibilitate aparte,  se succed în versurile ,, Eu te-am  ales, iubitul meu iubit, /..Să-mi fii alături și să-mi fii dorit,,. Apoi se remarcă o ușoara îndrăzneală  delicată de a dărui o abundență de   dragoste ,,,, Să știi cât te iubesc,,,, Tu ești soarele vieții mele,,,, Clipele noastre parfumate,, .. ..Mărturiile  se  încununează  în a dăinui pe,, tărâmul iubirii,,  în fiecare  anotimp.

Fascinată de atâta dăruire  de dragoste , dragoste  răsplătită în monedă proprie, citesc, versurile îmi vorbesc  și sonoritatea lor  vor acompania,, Tangoul dragostei,,  cu pașii lui nemuritori în,, Nuntă între stelele iubirii,, pentru,, Sensul nostru de a fi,    acela a  unui ,,..unic TU și EU amorezat,, care  își poartă ,își înalță iubirea  printr-o comuniune statutară  profund exprimată în versurile  ,, Respirăm într-un  duet/Ne-am împerecheat iubirea/ Și – ntr- un dans de menuet/ Ne purtarăm împlinirea,,..,,(…)

Silvia Mihalachi 

scriitor şi poet

Bineînțeles  cǎ nu m-am oprit aici chiar dacǎ am avut între timp şi o revolutie,aici în Canada, iar în calitate de jurnalist

şi redactor am fost mereu pe baricade, am avut multă treabă, totuşi am continuat câte puțin şi  munca la cǎrțile mele(începute încă la sfârşitul anului trecut)  iată această carte de eseuri, impresii, articole, recenzii ş cronici literare ”Prin ochii mei”  reprezintă un  vis împlinit căci eu sunt deopotriva scriitor, poet, jurnalist şi cronicar iar satisfacția este cu atât mai mare cu cât este prima mea carte de acest gen.   

 În prezent  am în lucru un  volum de poezii rǎzvratite ” La casa de nebuni” un volum de versuri, reflecții şi enunțuri motivationale bilingv englezo-român ”Nǎscut pentru a fi (alt)cineva”/”Born to be”someone(else)” şi   o traducere în limba engleză a volumului ”Binecuvântare și chin/Blessing and Torment” iar la  capitolul  proză  lucrez în prezent la un roman ”Femeia care a uitat să mai plângă” o uluitoare  poveste de viață pe care sper să o pot termina cât de curând. Desigur pe termen scurt și mediu  mai am multe alte proiecte  privind publicări în reviste, colaborări, articole și volume colective, iar pe termen lung am multe idei pe care  doresc să le pun în aplicare, mă aflu într-o perioadă prolifică și  creativă, mă reinventez și mă redescopăr zi de zi, mă bucur și apreciez tot ce primesc!

Ce imi doresc cel mai mult?  Să trăiesc într-o lume  liberă și să  fiu sănătoasă ca să-mi pot continua menirea!

Ce le doresc cititorilor?  Să fiți sănătoși, buni, demni, liberi și fericiți!Doamne ajută!

Mihaela CD ,

Fragment  din volumul PRIN OCHII MEI  GLOBART UNIVERSUM Montreal, Canada-2021

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!

In curând va fi tipărită revista de colectie cu nr 9/2022

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Poeţii nu mor niciodată

Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022

Fericirea stă ascunsă în zâmbete

Ce mai e nou prin librărie?

CADOU ABONAMENT REVISTA PERSONALIZAT

Fă-i cadou unui om drag un abonament la revista Poezii pentru sufletul meu în format tipărit   și noi ii vom trimite o felicitare  personalizată în numele dumneavoastră  împreună cu prima revistă. Ofertă valabilă până la 31 decembrie!

75,00 CAD

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.