Adevărata menire o afli numai când ești pregătit!
de Mihaela CD
Fragment din volumul PRIN OCHII MEI GLOBART UNIVERSUM Montreal, Canada-2021
Cred în Dumnezeu și cred că NU ne-a lăsat să venim pe pământ doar așa, ca să fim! M-am întrebat ani la rând dacă menirea mea și voia lui a fost aceea de a fi un bun profesionist sau o bună fiică, o bună mamă, o soție iubitoare sau e mai mult decât atât? Am simțit și am știut întotdeauna că voi afla într-o bună zi!
Din fragedă pruncie am avut talente artistice și o înclinație spre frumos, spre literatură, muzică , artă teatrală și pictură! Am fost un copil vesel, deschis, prietenos și foarte inventiv. Am avut o copilărie fericită, părinții mei, intelectuali cu principii, au avut mare grijă să-mi asigure o educație cât mai completă, urmând cursuri de balet, pictură, muzică, pian, limbi străine, sporturi atât individuale cât și de echipă, cursuri de dansuri, teatru și chitară.
Părinții au fost foarte fericiți și mândri cu fetița lor cu bucle aurii care devenise o mică Shirley Temple ce cânta, dansa, recita fără nici un trac de scenă la orice serbare, eveniment, concurs sau festival încât ajunseseră să organizeze mici spectacole acasă, cu diverse ocazii, cu invitați prieteni și rude. Aveam capacitatea de a inventa adhoc texte, poezii, versuri, cântece și la toate serbările, scenetele de la grădiniță, școală sau tabere școlare, eu jucam mereu în roluri principale.
Aceste talente au fost oarecum moștenite pentru că tatăl meu recita superb, interpreta monologuri lungi și cânta extraordinar, mama mea a scris poezii în tinerețe iar unchiul meu a scris povești pentru copii si poezii. Am crescut printre cărți și am prins drag de citit de mică. Primii pași în domeniul scrisului au fost la școală când profesoara mea de limba română mi-a apreciat o poezie și am primit o notă de zece. Poeziile și scrierile mele din acea vreme s-au pierdut, citeam mult și scriam compuneri frumoase, participam la olimpiade dar nu m-am gândit că am să devin scriitor.
Petreceam mult timp in bibliotecă unde bibliotecara, doamna Livia David, devenise prietena mea care-mi știa sufletul și mă indruma. Eram îndrăgostită de poezia lui Minulescu, îl îndrăgeam pe Eminescu și îl consideram un mare geniu contemporan pe Păunescu. Deși toți profesorii mei spuneau că voi deveni actriță și mi-aș fi dorit enorm de mult, viața a avut o alta cale pentru mine…
Anii au trecut, am emigrat în Canada unde am trimis unei reviste locale o poezie dedicată mamei în limba engleză și am fost plăcut surprinsă când mi-au publicat poezia. Acest fapt eu nu l-am considerat un debut literar pentru că atunci nu am continuat să public, scriind sporadic și doar pentru mine. Pasiunea mea pentru scris a existat dintotdeauna , mi-a plăcut să compun, să scriu povești, scrisori, memorii nu neapărat poezii.
Am fost întotdeauna foarte legată de părinți chiar dacă erau departe, ne vizitam anual și petreceam clipe minunate împreună. Sensul vieții mele s-a schimbat și inima mi s-a făcut franjuri în momentul în care l-am pierdut pe tatăl meu care m-a așteptat să ajung în România și și-a dat ultima suflare in brațele mele.
De atunci, versurile nu mi-au mai dat pace și m-au hăituit noapte de noapte șoptite parcă de o voce divină. Primele versuri erau rugăciuni, nu puteam să mă rog decât în versuri fără să înteleg de ce. Am început să le scriu, să le adun , am primit încurajări de la scriitori să le public dar nu-i ușor să îți pui sufletul în vitrina cititorilor, am publicat mai întâi pe un website personal cu pagina blog.
Viața ne dă lecții când ne așteptăm mai puțin! La numai 6 luni de la plecarea tatălui meu am pierdut-o și pe draga mamă a soțului meu care-mi era ca o mamă si o bună prietenă!
Atunci am început să intru in contact și cu alți poeți cu povești de viață asemănătoare ”dăruiți de Dumnezeu” și la scurt timp împreună cu soțul meu am fondat revista ”Poezii pentru sufletul meu ” la care au venit la început 4 scriitori, apoi peste o lună 50 de scriitori iar în câteva luni erau peste 100, apoi revista a devenit tot mai cunoscută și apreciată. Am publicat primele poezii în revista”Poezii pentru sufletul meu ” în oct 2018 , apoi s-a născut in 2018 volumul Binecuvântare și chin care a fost publicat în 2019 la editura Celestium din România.Cartea a fost lansată în cadrul evenimentului ”Serata armoniilor artistice”- în 28 septembrie 2019 la Montreal. Cartea Binecuvântare și chin a avut un succes nesperat vânzându-se în doar cateva luni. Poezia mea Binecuvântare și chin care dă titlul volumului descrie exact trăirea:
”Să fie oare doar o întâmplare ? Este și binecuvântare e și chin/De când eu l-am pierdut pe tata, într-una versurile-mi vin./Și nu mă lasă noaptea toată, se-nvârt în cap, să dorm nu pot/Când vreau să spun o rugăciune, mă rog în versuri strop cu strop./De -atâta durere amară? …m-am întrebat în al meu chin/Să fie oare numai suferința ce-mi luminează acest destin?/Deodat’ am devenit poetă și versurile-mi curg puhoi/Nu știu de este binecuvântare, să fie un blestem apoi?/De ce mi se întâmplă mie? De ce a început acum?/De ce n-am scris eu oare versuri în astă lume pân’ acum?/Si mă întreb încă o dată de nu se vor opri pe drum?/Veni-vor luni și ani deacuma, așa durerea să îmi spun ?/Și n-am hodină noaptea toată ,îmi pun o mie de-ntrebări/De undeva din depărtare cuvinte zboară-n alte zări/M-așez și scriu, le pun pe foaie, așa cum vin, nu le aleg/Și când termin mă simt de parcă eu am îndeplinit un crez/Așa îmi plâng acum durerea… și versurile îmi curg lin/Să fie oare o -ntâmplare ? Este și binecuvântare, e și chin!” (Binecuvântare și chin)
Impresii despre cartea ”Binecuvântare și chin” :
”Poeme dăltuite cu har ne dezvăluie o lume interioară subtilă, complexă, contemplativă ce se descoperă pe ea însăși, cu mirare și dor, ca o mimoză literară, gingașă, ascunsă și caldă.Un poesis bun, de înaltă ținută care va avea multe de spus, de dezvăluit, în viitoare tărâmuri de vers, în următoarele coperți de carte !”
MUGUREL PUȘCAȘ
”Valsând pe clapele iubirii, pe corzile sufletului, pe cărări de dor , sub ploaia de gânduri, Mihaela CD pendulează între durere și bucurie, acolo unde doar secundele se adună pe pervaz, strângând ” bucățele din sufletu-i cuvântat”, într-un permanent dialog cu divinitatea, în care” lumina vie să ne fie încântare”.
VIOLETA BOBOCEA
”Poezia Mihaelei CD este binecuvântare și chin, o rugăciune „în versuri strop cu strop”, un crez îndeplinit, o romanță „pictată cu ceară-n stropi de dor” pentru oameni și îngeri! Asemenea bunicii sale, poeta pune multă pasiune în tot ceea ce face! Este atentă și minuțioasă și parcă perfecțiunea caută.”
LĂCRIMIOARA IVA
”Respectul şi sfinţenia cu care curge versul, singur, îţi impun să te înclini cu respect pentru limba, pentru stăruinţa şi pentru giuvaierele primite de la el. Acolo unde Dumnezeu a pus har cuvintele oamenilor sunt mici, incomparabile cu talentul poetei.”
VIOLETA BUTNARIU
”Citind versurile frumoase ale autoarei, simți parte din trăirile sufletești pe care le-a lăsat în fiecare vers, împletind cu multă dăruire de frumos, iubirea, dorul ,supărarea, neliniștea și dialogul cu Dumnezeu. Stări sufletești de o sensibilitate aparte în care ne regăsim fiecare lecturând cu atenție versurile minunate ale autoarei!
TEODORA DUMITRU
Am înțeles că menirea mea este în vers pentru că versurile veneau fără să vreau, fără să le cer, fără să le compun și fără să mă gândesc, parcă mi le sufla cineva la ureche, iar eu trebuia doar să le scriu. Am suferit cumplit după cele două pierderi sufletești iar versul mi-a fost leagăn, alinare și un mod de viață. M-am întrebat mult, de ce acum? De ce poezia? De ce Doamne? Devenisem obosită pentru că nu mai dormeam aproape deloc fiindcă scriam într-una, credeam că acestea au fost transmise chiar de tatăl meu , de unchiul meu, din lumea de dincolo cu scopul de a mă face sa trec mai ușor peste suferință…dar a fost mai mult decât atât…
În scurt timp s-a născut o nouă carte de poezii Focul din Noi , prin colaborare cu pictorul Mircea Ruștiuc care a împodibit cartea cu 17 picturi așezate la începutul fiecărui capitol, cartea Focul din Noi fiind publicată în 2020 la editura Celestium în România și la Globart Universum în Montreal.Lansarea a fost programată la Montreal pentru luna octombrie 2020 dar evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei. Am avut însă o mare surpriză! Doamna Mioara Hususan realizator al emisiunii ”Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni” de la Radio Romantic , România, mi-a lansat cartea Focul din Noi in direct in cadrul emisiunii sale din 3 iulie 2021. Emoțiile au fost la cote maxime iar cartea mea s-a bucurat de un real succes!
Focul din noi
Văpăi de simţiri legate în soartă
Dragoste, dor, regrete şi împliniri
Deschisă-i azi a sufletului poartă
Să-i dăm cinste fiecărei amintiri
Cărbuni de jăratic aprins-au în noi
Credinţe, rugi, dorinte şi speranţe
Le-am degustat sau am păşit greoi
Ale lor flăcări vrut-au să ne-nalţe
Candela arde până-n ultimul ceas
Nu-i încă târziu şi nici prea devreme
Ne-nfruptăm în vâlvătăi fără popas
Trăiri flambante vin să ne recheme
Şi înfulecăm flămânzi de dorinţă
Poamele coapte a fericirii-n doi
Ne-ndestulăm cu multă iscusinţă
Că e viu şi arzător focul din noi
Am publicat în revistele: Cutezător, Magazin critic, Luceafărul din Vale, Vocea literară, Freamăt, Ecreator, Eminesciana,Poezii pentru sufletul meu, Sintagme codrene, Vatra satului, Mărturii Maramureșene, Moara lui Gelu, Logos și Agape, Parnas XXI, Ofranda literară, Armonii Culturale, Steaua Dobrogei, Observatorul Canada, e-Bibliotheca Septentrionalis,Unirea-Austria, Contact International, Expresia Ideii etc ; in zeci de antologii, enciclopedii, dicționare și cărți de interviuri. Am scris cronici, articole, recenzii, mi-am făcut noi prieteni, am primit recunoașteri, aprecieri, am evoluat fulminant și începusem să mă bucur de rezultate! Am participat la nenumărate concursuri și festivaluri obținând peste 20 de premii distincții și titluri onorifice.
Cunoscuta scriitoare , doamna Aurelia Oancă spunea în prefața cărții Focul din Noi :
”Venim pe lume cu un dar de la Dumnezeu, însă acest dar nu iese la suprafață când vrem noi, ci când hotărăște Cel care ni l-a dat. Același lucru s-a întâmplat și cu Mihaela. I-au fost lăsate picături din darul ceresc încă din copilărie, dar adevărata revărsare s-a produs în urma unei drame sufletești.Poezia i-a bătut în fereastra sufletului, i-a trezit simțurile îmbrăcate în durere și i-a pus pana măiastră în mână. Când se întâmplă acest lucru, se deschid toate porțile zăvorâte până atunci și ies la suprafață sensibilități, trăiri, frumusețe, lacrimi și toate acestea îmbrăcate în cuvinte.”
AURELIA OANCĂ
Impresii despre cartea Focul din Noi: ”Versurile curg ca mierea ce se revarsă dintr-un fagure și îndulcesc inima cu bunătate, iubire și credință.Toate acestea le găsim răsfoind cele peste 230 de pagini, ale superbului volum de versuri”Focul din Noi”Cartea ne atrage ca un magnet și odată ce am deschis-o, nu ne mai putem opri până nu ajungem la final. Pe măsură ce ne adâncim în lectura ei, o liniște ne cuprinde și simțim o descătușare de grijile ce ne înconjoară în viața de zi de zi.Devenim parcă mai buni, mai credincioși și parcă ne-am dori să îmbrățișăm pe cineva drag sau chiar primul om ce ne iese în cale!
SANDU CHIVĂ
”Se observă din start performanța lucrărilor expuse, cât și șansa de a continua mai departe cu noi apariții valoroase. Acel foc arzător a determinat curgerea ca și un fluviu a versurilor, după cum și faptic se vede prin primul său volum < Binecuvântare și chin > care a deschis toate drumurile evoluării în acest sens. De acest autor nu ai cum să nu te îndrăgostești și să nu-ți fie sete de a parcurge operele sale.”
TEODORA CHIRIC
”În sufletul poetei Mihaela CD, unii cititori intră desculți, pășesc tăcut și își țin respirația. Aceștia sunt cititorii care… din timiditate și din prea mult respect, nu ating ci doar privesc ”văpăile de simțiri” ale poetei. Alți cititori își iau aripi și zboară tiptil, în vârf de aripă, din teama de-a nu strivi corola de amintiri a poetei. Mai există și cititorii care au ales să fie față în față cu ei înșiși pentru că, este fascinant să te uiți în sufletul unui poet, ca într-o oglindă și…să te recunoști. Mihaela CD își lasă poarta sufletului deschisă mereu. Când îi vom trece pragul, vom aprinde în noi ”cărbuni de jăratic” și vom degusta ”credințe, rugi, dorințe și speranțe.” Poeta pictează iubirea și nu o face oricum, o face cu har și suflet curat.”
LĂCRIMIOARA IVA
După cartea Focul din Noi a urmat la scurt timp încă o carte Uneori elefantii zboară/Sometimes elephants are flying , carte bilingvă în engleză și română, un volum de reflecții și enunțuri motivaționale sub formă de aforisme. Ideea acestei cărți mi-a venit văzând câtă lume este demoralizată, eu însumi am trecut printr-o perioadă grea știam ce înseamnă să ai nevoie de un mic imbold și m-am gândit să dăruiesc pozitivism celor din jur, să le fac o bucurie care poate să îi și motiveze să nu renunțe la vise, să nu se descurajeze. Lansarea nu s-a putut realiza tot din cauza pandemiei şi a fost amânată până în 29 august 2021 cand a fost lansată oficial în cadrul evenimentului Galei Artelor editia a 2a la Montreal.
”Crede în visul tau si oricât ți-ar fi de greu, nu renunța niciodata! Succesul este medalia perseverenței!”
”Fiecare persoană pe care o întâlnesti oricât de nesuferită ar părea are în ea si ceva bun.Depinde de tine sădescoperi ce!”
” Toate florile sunt frumoase doar că nu miros la fel!”
”Ignoranta doare mai rau decât o palmă!”
”Lenesii îi numesc pe cei harnici norocosi pentru că nu pot accepta ca rezultatele adevărate se obtin prin muncă”
”Învată să te bucuri de succesul celuilalt si să-l iei de exemplu. Fără modele pozitive am fi pierduti!”
” Înconjoară-te cu oameni de succes! Succesul şi entuziasmul sunt molipsitoare!”
”Toti avem lectii de învătat! Unii le învătăm mai repede, altii mai târziu, altii niciodată!”
”Râsul şi veselia scurtează distanţa dintre doi oameni, chiar dacă sunt necunoscuţi”
”Niciodată nu judeca pe cineva după frumusetea sa exterioara, dă-i sansa să-i cunosti sufletul si să-i vezi faptele.”
”Pe drumul vieţii găseşti de toate: pietre de râu,diamante şi gunoaie. De tine depinde să ştii să le sortezi!”
”Când te simti mai norocos decât altii înseamnă că e timpul să dai si altora!”
”Oferă din timpul tău celor care ai vrea să îti ofere din timpul lor.”
” Învată-i pe cei din jur lectia iubirii! Chiar dacă îti gresesc, tu învată-i prin exemplul tău lectia iubirii. Vor întelege!”
”Aminteste-ti întotdeauna de cei care ti-au făcut bine oricât de demult a fost.”
” O îmbrăţişare sau un simplu „te iubesc“ pot face minuni! Suntem creaţi să ne hrănim cu iubire!”
”Apreciază-i pe cei care ti-au rămas alături la greu. Deseori persoane pe care nu le apreciem fac pentru noi cele mai mari lucruri.”
” Când dăruiesti mai mult decât ti se cere nu vei fi răsplatit neapărat, dar vei fi tinut minte!”
” A avea spirit de sacrificiu nu înseamnă a fi prost, ci înseamnă a dărui din binele tau, a renunta la ceva pentru altii.”
Despre cartea Uneori elefanţii zboară:
fragment de Recenzie de VICTOR MANOLE
”Prin citirea cărţii primeşti lecţia iubirii, a curajului a încrederii şi a perseverenţei pentru că frumuseţea cuvintelor dă putere gândului şi şanselor, iar toate acestea ne fac să gândim, să ne creionăm prezentul şi viitorul. Cartea Uneori elefanţii zboară, pe parcursul celor 17 capitole, prin conţinutul de imagini şi mesaje, va ajunge la sufletul şi la inima oricărui cititor, servindu-i drept sursă de energie și inspirație. Deci trebuie să crezi în visul tău, cititorule, şi să nu renunţi niciodată la visul tău constructiv.
Prin modul ei de prezentare, prin conţinutul său faptic, realizat cu multă meticulozitate în detalii, care îţi taie respiraţia într-o fierbere a minţii până ajungi la sfârşitul celor 17 capitole, această lucrare ne redă o amprentă unică a autoarei şi o atitudine îndrăgită a acesteia, care dăruieşte din secretele sale cititorilor.
Acest model de prefaţare uneşte farmecul scrierilor sale prin farmecul cuvântului pe care îl abordează ca o binecuvântare, un crez, o rugăciune cu o dotare aparte. Scriitoarea poartă în inima ei pacea într-o lume plină de mister de la care aşteaptă schimbări. Toate sunt sufletul scriitoarei, labirintul ei aparte. O doamnă liniştită, generoasă, cochetă, care ne surprinde plăcut, iar cartea dumneaei, plină de culoare şi pozitivism, stă sub semnul magiei şi al iubirii ca o conversaţie de la suflet la suflet şi de la inimă la inimă. Practic, cartea Uneori elefanţii zboară, această culegere de reflecţii aforistice, prin conţinutul celor 17 capitole ale sale, va surprinde plăcut şi util pe orice cititor interesat să o citească!
Scriitoarea Mihaela CD ne surprinde prin sensibilitatea şi naturaleţea scrierilor sale, caută iubirea în jurul său şi flămânzeşte după ea, arta scrisului o hrăneşte, o perfecţionează şi îi dă o stare bună sufletească cu care se mândreşte, luptă pentru adevăr şi libertate şi constituie un exemplu demn de urmat de prezenţi şi de generaţiile viitoare şi întreg publicul cititor, drept pentru care recomand din suflet cititorilor cu multă dragoste şi căldură acest volum, această carte”Uneori elefanţii zboară ”să fie citită pe ogorul literaturii române şi universale, căreia îi sunt un prieten constant şi de nădejde Mult succes, poet şi scriitor Mihaela CD!”
VICTOR MANOLE
membru al Ligii Scriitorilor din România
Cronică literară de Violeta Bobocea
Uneori elefanții zboară/ Sometimes Elephants Are Flying
” Scriitoarea Mihaela CD crede cu tărie în om, dar și în iubire, în puterea tămăduitoare a gândului.Cartea Mihaelei CD este ca un aer proaspăt de primăvară, un suflu nou, binefăcător, o carte dăruită din suflet cu emoție și sensibilitate, cu pasiune și dor, cu speranță și trăire intensă, cu lirism și delicatețe, o aspirație spre ideal și perfecțiune.
Autoarea lasă posterității o lecție de viață, o lecție a încrederii și dăruirii, un adevărat model, un îndreptar lăsat urmașilor, în care binele triumfă, iar valorile morale sunt promovate dincolo de spațiu și timp.Mihaela CD rămâne un mesager al frumosului, al cuvântului, al dorului de glie, dar și al perseverenței, al puterii nebănuite de a merge mai departe să-ți urmezi cu abnegație visurile și năzuințele în această existență.
„Ca să urci un munte e greu până faci primul pas. Restul vine de la sine”- îndemnul de a visa, de a ne urma idealurile, deoarece totul pornește din noi, din atitudinea pe care o avem. Zâmbetul este cea mai frumoasă recompensă a vieții, de aceea gândul trebuie să fie pozitiv, iar noi trebuie să privim încrezători fiecare moment pe care-l trăim, chiar dacă întâmpinăm vicisitudini:”furtunile nu te doboară, doar te întăresc”.”Soarele e acolo, strălucește pentru toți la fel; unii îl văd și alții nu”, depinde de modul în care fiecare percepe existența; trebuie să privești mereu spre cer, să cauți și să găsești lumina divină.
Cartea este un adevărat balsam pentru suflet, emană încredere în forțele proprii; renaști ca pasărea Phoenix din propria-i cenușă.Scrisul vine din inimă, din iubire infinită, pentru că nimic” nu pică din cer” și nimeni nu-ți poate lua visurile și speranța, frumosul din suflet.Cartea Mihaelei CD stă sub semnul dăruirii, al magiei, al visului care poate deveni realitate , atunci când îți dorești cu toată ființa.Când totul se dărâmă, trebuie să existe o rază de speranță, să găsim resursele necesare de a ne ridica!
Descoperim în această carte o lecție despre dăruire și vis, o lecție gnoseologică și cognitivă, o lecție despre frumusețe și absolut, o lecție în care nu trebuie să cauți izvorul fericirii în afara ta, pentru că îl ai deja în tine, în ființa ta. „Elefanții zboară” de câte ori ne dorim cu adevărat, de câte ori visul devine real, iar incertitudinea devine certitudine.”
Prof. Violeta Bobocea,
Liga Scriitorilor, filiala Buzău,România
”Un adevărat manual despre viata”
fragment – recenzie la volumul ”Uneori elefantii zboara” autor Mihaela CD, editura Globart Universum
”Sunt bucuros și mă simt mai bogat – sufletește, moral, spiritual… Chiar sunt bogat. Acest volum, prin valoarea sa, este un adevărat manual despre viață. Un manual pentru disciplină – Dirigenție. Lecții de viață. Un volum ce cuprinde norme și reguli de conduită morală. (…) Succes pe mai departe. Sunteți născută într-o zodie norocoasă… a talentului și harului livresc.”
Vasile Bele
scriitor, cronicar, antolog
Mi se întâmplau zilnic lucruri la care nu mă așteptam, mă miram în fiecare zi câte daruri primesc fără să le cer, eram invitată la evenimente literare, antologii, eram apreciată, citită, primeam emailuri și mesaje private de la scriitori și cititori, numărul cititorilor creștea de la o lună la alta , eram invitată la reviste, căutată de radiouri pentru interviuri, eram atat de copleșită de tot ce mi se întâmplă încât mi se părea că trebuie să mă redescopăr în fiecare zi! Mi-am dat seama că evoluția mea nu-mi mai aparținea și m-am lăsat purtată de valul divin…
Am înțeles cu fiecare zi ce trecea că voia Domnului este să dăruiesc tot ce am ținut închis în suflet! Niște lucruri incredibile și oarecum similare i se întâmplau și soțului meu ghidându-ne spre noi idei și noi proiecte iar acum știm și suntem convinși că avem o misiune comună, să dăruim frumosul, să răspândim bunătatea, binele, să promovăm talente, să ajutăm pe alții, să promovăm arta și cultura în lume.Cred cu tărie că adevărata menire o afli numai când ești cu adevărat pregătit!
Menirea-n vers
Eu mi-am găsit menirea-n vers , prin suferință
Mi-e dorul candela ce pâlpâie în neputință
Mă bântuie slovele -n gând și nu-mi dau pace
Arzânde să exprime tristețea ce-n suflet zace
Bolborosind înoată prin trăiri născute anterior
Efervescente versuri ce-s izvorâte din adânc fior
Și în explozie ,cuvinte mute, cu forță mă lovesc
Ș-apoi se liniștesc când simțămintele le tipăresc
Cocheta muza e prezentă la-ntâlnire deseori
Asemeni unei zâne căzute din aștri creatori
Se-ngemănează vorbele-n strop ușor de talent
Condus mi-este condeiul de focul cel fervent
Văpaia sentimentelor înmănunchiate-n vers
Cutreieră grăbită-n minte întregul univers
Prin dor și suferință, eu mi-am găsit menirea
Să împărțesc prin versuri arderea și trăirea!
Sunt textier, am 11 melodii la 6 dintre melodii am compus și linia melodică.Sunt redactor la editura Globart Universum din Montreal, Canada, șef de departament la revista Sintagme codrene colaborator la diverse publicații în engleză și română și redactor coordonator de antologii. Sunt implicată în activități culturale din țară și străinătate, continui desigur și marea mea pasiune pictura, realizând colecții în acrylic dar și colecții de pictură digitală. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, al World Poets Association, Președinte al filialei World Poets Association Canada și membru al Ligii ScriitorilorRomâni.
Deasemenea sunt membru al Federation of Canadian Artists, membru al asociației Artists in Canada, membru al NADA, National Association of Digital Artists, Massachusets, USA
Activitatea mea este diversificată , sunt promotor cultural, am organizat de-a lungul anilor mai multe concursuri literare și de artă în imagini în revista on line, apoi în revista tipărită” Poezii pentru sufletul meu”, am organizat evenimente culturale prin care să promovăm tinere talente dar și scriitori și artiști consacrați români din întreaga lume: ”Mesaje de iubire”- feb. 2019, ” Invită-ți prietenii” -oct. 2019 , Evenimentul ”Serata armoniilor artistic”e- în 28 septembrie 2019- Montreal , ”Concursul online Gala artelor editia 1” și Evenimentul ”Gala artelor ediția 1-a”- ian 2020, ” Copilărie dar neprețuit”- mai 2020 ”Eleganta iubirii” -februarie 2021 ”Concursul online Gala artelor ediția a 2 a” și Evenimentul ”Gala artelor ediția a 2-a”- aug 2021, ”Concursul online Gala artelor ediția a 3 a”febr 2022 etc
Pășind prin viață am adunat experiențe și amintiri care se află adânc în suflet și care înmuiate în penița harului divin devin versuri. Poeziile mele sunt inspirate în general din viața de zi cu zi, cu bune și cu rele, scriu cu sufletul, despre iubire, familie, părinți, tinerețe, copilărie, amintiri, viață și moarte, de dor, despre natură, de prietenie, divinitate, etc. Așa s-a nascut in 2020 cartea mea Pași de catifea poezii din sufletul meu pentru sufletele voastre publicată la editura Globart Universum, Montreal 2021, lansată oficial in 29 august 2021 în cadrul evenimentului Galei Artelor editia a 2a la Montreal.
Paşi de catifea
Văd paşii tăi cum repezi au trecut
Prin agonia frunzelor de toamnă
S-au tot grăbit…, nu i-a durut…
Că vine-o toamnă şi-apoi altă toamnă…
Irepetabili zvelţii paşi de-atunci
Ai vrea să-i chemi însă nu-i chip
Trecut e timpul…, clipele adânci
S-au şters… ca valul pe nisip…
Căci timpul trece şi nu iartă
Ce mult ai da să-l poţi opri
Să poţi întoarce această soartă
Şi bătrâneţea să o poţi întineri
Şi a venit din nou o toamnă…
Să vie încă multe după ea!
Azi numeri frunzele ce te condamnă
Să calci uşor… cu paşi de catifea…
Despre scriitoarea Mihaela CD
Cuvânt înainte- cartea Pasi de catifea
”Mihaela CD este o scriitoare canadiană de origine română,sensibilă, romantică, care împleteşte cu măiestrie sentimente, cuvinte şi expresii în versuri scrise cu vocaţia poetului cu suflet de aur.
Natura sa poetică ne îndreaptă cu entuziasm spre creaţiile sale, ce ne poartă cu sete de lume şi soare, într-un ansamblu de trăiri şi gânduri, în lumina cuvântului scris cu muzicalitate, în vers clasic.
Aflată în plină afirmare şi evoluţie artistică, practic, scriitoarea îşi urmează firesc acest destin poetic, prin meritele sale, fiindcă este prolifică şi extrem de talentată, lăsând în urmă, de fiecare dată, supreme volume de versuri.
Citind toate volumele pe care le-a publicat până în prezent, am observat că scriitoarea Mihaela CD este o gânditoare a propriei sale existențe, în jurul căreia construieşte. Inima sa este bogată în imagini cu o capacitate de un vast univers sufletesc, duios şi gingaş, iar versurile sale sunt pline de puritatea graiului românesc şi încărcate de nobleţe.
Mihaela CD are o voce lirică plină de curaj în care iubirea devine palpabilă, scrisă cu cuvinte cât o viaţă, într-o remarcabilă reuşită. Ea face din iubire, cu măiestrie şi cu satisfacţia sufletului curat, nestemate pe care le dăruieşte cititorului. Superb este prea puţin spus, poeta se remarcă printr-un stil propriu perfectat în vârtejul timpului cu talent artistic în versificare desăvârşită. Genul său de vers este bogat în metafore şi figuri de stil pline de patos. Cântecele cu adiere lină a versurilor poetei aflate sub semnul candorii pline de substanţă, înfloresc în puterea de frumos a poetei care se dăruie sufleteşte plină de farmec şi magie copleşitoare în volumul său Paşi de catifea. Asistăm la un aplomb de versuri ce-ţi umple sufletul şi ca nişte triluri de pasăre formează un madrigal liric. Dacă ai privilegiul să citeşti volumul Paşi de catifeascris de poeta Mihaela CD, vei observa că harul poetei poartă cititorii emoţional şi estetic pe treptele şi versurile unei anevoioase game şi că sufletul poetei nu are hotare, iubite cititorule, pentru că poeta scrie din suflet pentru suflet, se îngemănează cu natura, cu lumina, şi se înveleşte cu seninul, cu muzicalitatea interioară şi ingenioasa expresie poetică, ce-i confirmă valoric starea de volum de poezie pentru suflet.
După ce citeşti cartea ai un sentiment de regret că s-a terminat aşa de repede fiindcă lirismul o caracterizează şi îi conferă lauri binemeritaţi, deoarece cartea Paşi de catifea este o capodoperă literară a poetei Mihaela CD. Demersul său poetic confirmă adevărul potrivit căruia cuvântul poetului arde cu veghe de stea ce trebuie aşezat lângă suflet şi privit cu dor, volumul este un spectacol viu unde visele sunt, trăiesc şi rămân întotdeauna, iar dacă ai pierdut cartea Paşi de catifea, n-ai trăit!
Scriitoarea Mihaela CD rămâne pentru mine o permanentă revelaţie, o fascinaţie şi o confirmare, iar pentru cititori, o promisiune sigură, deoarece îşi asumă această calitate în mod evolutiv cu fapte, cu trăiri, cu experienţe. Recomand cititorilor cu căldură şi dragoste acest volum excepţional de poezii Paşi de catifea, iar scriitoarei Mihaela CD îi doresc ca bunul Dumnezeu să îi binecuvânteze rodniciile pe ogorul literaturii române şi universale!”
prof. Victor Manole
membru al Ligii Scriitorilor Români
membru al Asociaţiei Poeţilor Mondiali-World Poets Association
Pași de catifea … pe cărarea sufletului
cronică după lansare
”Se spune că-n suflet nu trebuie să intri cu bocancii. Dar pășind ușor, cu pași de catifea, se poate și chiar e indicat.
Personal, cred că acesta a fost unul dintre gândurile cu care a pornit la drum autoarea Mihaela CD, atunci când și-a propus să scrie „Pași de catifea”.
Așa după cum ne-a obișnuit, Mihaela CD oferă celor dornici să-și hrănească sufletul o carte de excepție. Atractivă vizual, prin condițiile tipografice deosebite, cine deschide cartea, numai răsfoind-o, nu o mai poate lăsa din mână. Paginile te atrag ca un magnet nevăzut, poeziile, gândurile și emoțiile pe care autoarea le-a așternut pe hârtie îți fac bine, te bucură și te încarcă emoțional, ajungi să râzi, să plângi, să te bucuri, să suferi sau să te rogi în același timp cu ea. Necunoscută poate, simți că o cunoști de-o viață.
Talentul Mihaelei este în primul rând autenticitatea. Ea își pune sufletul în palmă și-l expune tuturor fără cosmetizări, fără farduri, fără false pretenții. Poeziile ei îți merg direct la suflet, ajung drept la sursă. Versurile ei creează o stare, o reflecție dintre cele mai profunde. Întrebări pe care ți le pui și răspunsuri în care te regăsești.
Într-o lume în care se scrie puțin și se citește și mai puțin – căci cine mai are timp și de așa ceva în nebunia din jur, nu? – gestul Mihaelei CD pare unul fără sens. Pare, căci nu este. Mihaela provoacă. Mihaela uimește. Mihaela zdruncină apatii și naște curiozități. Mihaela ține drumul drept, cu capul sus și cu chipul plin de soare și zâmbet. Mihaela poartă credința cu ea și, de cele mai multe ori, îndrăznește și o așează pe hartie. Fără a aștepta ceva în schimb, Mihaela își oferă în totalitate sufletul ei.
E o ocazie rară. Vă invit să vă opriți o clipă și să profitați de această oportunitate. Nu veți regreta. La final, vă veți simți mai sensibili, mai buni, mai generoși. Vă veți simți vii și autentici. Puteți rezista tentației?”
Ioana Poenaru
jurnalist Montreal
Spiritul liric în poezia Mihaelei CD
fragment -Prefață ”Pasi de catifea”
”Fără a se naşte spontan, ca Minerva din capul lui Jupiter,poezia Mihaelei CD din volumul Paşi de catifea e neîndoios expresia momentului nostalgic prin care trece eul poetei cu o activitate complexă în domeniul creaţiei literare, de promotor cultural şi ctitor de reviste.
Evantaiul policrom al activităţilor acestei Doamne a Literaturii Române de pe Mapamond mă îndeamnă să-l reproduc în continuare pentru a-l cunoaşte cititorul: Mihaela CD este scriitor, poet, redactor, cronicar, textier, promotor cultural, artist plastic tradiţional şi digital, este membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, membru al World Poets Association – România, Preşedinte World Poets Association – Canada(…)
Romantismul poetei e un semn al cosmicităţii, o expresie veche românească a cumpenei lumilor de sus şi de jos, în primul rând, în al doilea rând, vine intuiţia moral-erotică şi moral-eroică şi exemplaritatea unei umanităţi al cărei letopiseţ e întocmit din efigii.”
Al. Florin Ţene
Preşedintele Naţional al Ligii Scriitorilor Români
Membru al Academiei Americano-Române de Artă şi Ştiinţă
Tot în 2021 la editura Globart Universum a fost publicată cartea Dialog peste ocean o punte de poeme pentru suflet , care este rod al colaborării mele cu scriitorul Trandafir Sîmpetru, urmată de o carte de poezii în limba engleză The Fire Within Us , editura Globart Universum 2021 o traducere și o adaptare a cărții Focul din Noi. Volumele Dialog peste ocean şi The Fire Within Us au fost lansate in cadrul evenimentul Garden Party al Universum Vip Studios in data de 17 octombrie 2021 la Montreal.
TRESTIA FRAGILĂ A SINGURĂTĂŢII…Trandafir Sîmpetru
Te apropii de mine, iubito,
vii încet dinspre labirintul de oglinzi,
suspinând ca o binecuvântată singurătate
prin care am umblat înfăşuraţi într-o ceaţă
albastră, să nu mă vezi, să nu te văd,
cum bâjbâim prin adâncile încăperi
ale sufletului, azururi îndepărtate
în ecouri de lumini ce tremură frânte
în privirea ta şi în suspinul buzelor.
Dincolo de moarte, eşti tu! îmi spui,
mergând pe nişte prelungi coline unde se auzeau
clopotele asfinţitului, jarurile austrului îmi ardeau
obrazul şi eu căutam, căutam macii din câmp,
prin voalul unde niciodată nu am descifrat mâhnirile
durerilor din sufletul tău sau taina străină în care
ca un ecou e plânsul, oh, iubito, câtă suferinţă
umblă prin sufletul tău, nori furioşi se apropie
din munţii violeţi şi eu te-aştept ca pe un chip
ştiut, în dimineţile luminoase, pe mările mele,
văd umbra ta cum se apropie de ora iluziei,
de altarul visului rupând trestia fragilă a singurătăţii.
Dac-aş putea… Mihaela CD
Dac-aş putea s-adorm şi să mă trezesc
Precum o floare zâmbitoare dimineaţa
La fel ca mugurii firavi ce înverzesc
Să cânte fericirea, să-mi respire viaţa…
Dac-aş putea să-mi uit tristeţile adunate
Precum un prunc ce râde după supărare
Şi-n braţul mamei în momente legănate
Să piară toate supărările de pe cărare
Dac-aş putea să-mi redesenez destinul
Precum conturezi cu creta, un norişor
S-aleg doar mierea şi s-arunc pelinul
Aş pluti fericită precum un fulguşor…
Dac-aş putea…
Dialog peste Ocean,
Mihaela CD – Trandafir Sîmpetru: sublimii marinari ai poeziei de dragoste
cronică
“Unde-s doi, talentul crește” , am putea parafraza această recenzie de carte, această invitație de a descoperi, cu emoție neașteptată, recenta apariție editorială a editurii Globart Universum, „Dialog peste ocean”, semnată deopotrivă de Mihaela CD și Trandafir Sîmpetru. Nu vă lăsați înșelați de titlu, cuvântul “ocean” e scris intenționat cu literă mică. Aici nu e vorba despre Oceanul Atlantic, care, ce-i drept, separă locul de trăire fizică al celor 2 autori (Canada, respectiv România), ci despre oceanul infinit al artei, al poeziei, al frumosului în cele mai rafinate detalii.
Nu știu nici cui a aparținut ideea acestui dialog, nici cum a apărut și s-a concretizat. Cert este că această întâlnire, poate unică, reușește să creeze un dialog de la egal la egal plin de duioșie, de emoție și trăire sufletească, mai rar întâlnite în lumea literară actuală.
Cartea se dorește a fi o punte de poeme pentru suflet, cum este specificat chiar pe copertă. Altfel spus, oricine e conștient de sensibilitatea sa interioară poate păși cu încredere pe acest pod, oricând și până oriunde va dori. Singur sau însoțit, cititorul va descoperi o panoplie de poezii și poeme dintre cele mai reușite ale celor 2 autori, ce „dialoghează” în limbajul binecunoscut lor, al creației literare. Cei 2 artizani ai condeiului țes un adevărat ștergar de gânduri poetice, o maramă de emoții fine și delicate, pe aproape 200 de pagini, într-un stil când alert, când melancolic, dar întotdeauna unic al poeziei de dragoste.
Confundându-se ca stil uneori până la asimilare, detașându-se alteori diametral opus, Mihaela și Trandafir își aruncă unul celuilalt săgeți parfumate, inteligente și sugestive, încărcate de semnificații subtile. Ca-ntr-un tango cunoscut doar de ei doi, ale cărui reguli le păstrează cu sfințenie, dar din care ne împărtășesc cu generozitate și nouă producția finală, spectacolul, strălucirea. Ca-ntr-un zbucium inițiatic, ca-ntr-o sarabandă a valurilor poetice, ca doi mateloți care știu să manevreze cu pricepere pârghiile vasului pe care-l conduc printre apele mereu surprinzătoare ale poeziei.
“Dialog peste ocean” e mai mult decât o simplă colaborare între 2 autori. Este produsul a doi autori talentați, chintesența sufletelor lor, a iubirii de neam și de aproape care-i animă și care-i împinge spre alte și alte țărmuri ale creației, nebănuite, necunoscute încă…
O carte – document, o carte – far, care luminează calea tuturor celor însetați de lumină, de frumos, de poezie autentică. O carte dedicată celor ce simt și gândesc românește.
Vânt din pupa!
Ioana Poenaru
jurnalist Montreal
Dialog peste ocean
Cuvântul editorului
Într-o perioadă de arzânde frământări şi perturbări, fără precedent, ca urmare a crizei globale cauzate de pandemie, cartea Dialog peste ocean apare ca un dar miraculos, creat parcă să oblojească şi să aline, în forma unui grandios pansament universal ce se întinde între bătrânul continent şi tărâmul nord-american, printr-o „punte de poeme pentru suflet“.
Noul volum Dialog peste ocean vine să confirme,încă o dată, universalitatea dialogului literar care există dincolo de stiluri poetice şi dincolo de orice distanţe geografice. Autorii acestei cărţi, Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru, ne propun un dialog inedit în care se oglindesc două stiluri total diferite, dar care se lasă purtate de valurile lirice, înspumate şi zbuciumate ale aceleiaşi teme eterne, iubirea.
Rolul benefic, solidarizant şi solidificator al punţii literare astfel create pune în lumină contextele şi experienţele cultural-istorice comune, aceste liante facilitante ale alianţelor literare transatlantice.
Prin cuprinsul său, cartea Dialog peste ocean pune la dispoziţia noastră şi ne oferă, spre cunoaştere şi interpretare, un spectacol contemplativ şi grandios ce se adresează, cu generozitate, sufletului şi inimii.
Scriitura de maturitate a autorilor întruchipează vizionar beneficiile cuvintelor ancorate în nostalgica
temă a iubirii, ce se armonizează prin schimburi interconectate în profunzimea fibrei iubirii.
Minunatul dar pe care ni-l oferă autorii Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru, volumul Dialog peste ocean are trăsături menite să accentueze procesul vindecător cu rol protector al sufletului dar şi să permanentizeze prin viziunea atemporală.
Cititorii au astfel şansa să descopere două ţesături literare de valoare, care prin rezonanţa şi impactul
emoţiei create, colorează în reflexii strălucitoare apele oceanului literar ce le uneşte într-un dialog peste ocean unic, autentic, original!
Johnny Ciatloş Deak
jurnalist Montreal
Dialog peste ocean
fragment- prefață
Poezia de iubire este o binecuvântare, un zbor spre infinit, o mare sete de frumos a sufletului!
Omul trebuie să pătrundă adânc în iubire. Acesta este primul pas către Dumnezeu, şi el nu poate fi
ocolit. Iubirea este un cer liber, înstelat şi strânge în jurul ei, nu doar câţiva oameni, ci întregul univers, soarele şi luna, păsările şi copacii, animalele şi florile, întreaga existenţă este invitată să sărbătorească alături de ea. Iubirea nu are nevoie de prea multe lucruri. Starea de îndrăgostit înseamnă să pluteşti pe aripile vântului. Adevărata iubire este eternă. Foarte puţini oameni din
istorie au cunoscut iubirea şi cu toţii au fost iluminaţi, au reprezentat culmea conştiinţei umane pe pământ. Cu cât dăruieşti mai multă iubire, cu atât primeşti mai mult, iar viaţa devine un dans al iubirii. Pasionaţi de poezie, din care nu putea lipsi tema iubirii, poeţii contemporani români Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru şi-au propus să creeze un dialog poetic peste ocean prin conectarea celor două ţări în care locuiesc,Canada şi România.
Apropiaţi atât ca generaţie cât şi ca formule cultural- literare, cu o bogată activitate scriitoricească şi artistică, consacraţi în cele două genuri literare: poezie şi proză şi dincolo de graniţele lor, poeţii din acest proiect literar, ne oferă versuri exprimând iubire, atracţie, pasiune, frustrare, dezamăgire, toate la un loc făcând corp în universul dragostei. Ei încearcă şi reuşesc să pună pe hârtie sentimentele noastre profunde,uneori greu exprimabile.(…)
Aleasă preţuire cu felicitări, dragi ambasadori ai poeziei româneşti, Mihaela CD şi Trandafir Sîmpetru, voi faceţi cinste ţării în care v-aţi născut! Vă doresc cât mai frumoase realizări, multă putere de creaţie, sănătate şi mult succes!
Olga Văduva (Grigorov)
Preşedinte ASCIOR Tulcea
Membru în Liga Scriitorilor Dobrogeni — România
Este adevărat că devenind tot mai ocupată cu diverse activități culturale, am ajuns uneori sa fiu obligată să înăbuș ”muza” care îmi șoptește versuri la ureche. Nu am renunțat însă la poezie, am continuat cu un volum de poezii de dragoste ” Iubește-mă în fiecare anotimp” dedicat soțului meu.Cartea” Iubește-mă în fiecare anotimp” a fost publicata la editura Globart Universum din Montreal in luna decembrie 2021 si urmează să fie lansata în curând. Aceasta carte este rodul unei superbe colaborari cu artistul plastic Mircea Rustiuc, cu care ma aflu la cea de a treia colaborare dupa ”Focul din Noi” si ”The fire within Us” imbogatind cu minunate picturi fiecare din cele 17 capitole ale cartii dar si coperta cartii care poarta semnatura talentatului meu prieten Mircea Rustiuc.
Iubește-mă în fiecare anotimp
Când iarna-ți bate-n geam cu fulgi de dor
Iubește-mă iubite, la fel precum odinioară
Când fulgii cei mărunți pășesc încet încetișor
Și ninge-n suflet amintiri din prima vară.
Și-n vântul fin ce-adie primăverile din noi
Iubește-mă iubite,la fel precum odinioară
Când ne sorbeam din ochi văpăile din ploi
Și inimile ne cântau la unison ca o vioară
Și-n verile toride ce ni le vibrăm în doi
Iubește-mă iubite,la fel precum odinioară
Când ne-am jurat să respirăm doar amândoi
Și ne-adoram în șoapte-n fiecare seară
Iubește-mă iubite, la fel precum odinioară
Și-atunci când toamnele nu mai au timp
Sărută-mă și alintă-mă la fel ca prima oară
Iubește-mă iubite, în fiecare anotimp !
Impresii despre cartea Iubește-mă în fiecare anotimp:
”O carte presărată cu licurici de amor!”
fragment din postfata
”O carte presărată cu licurici: „Iubește-mă în fiecare anotimp” este o carte plină de sentimente și emoții. Nu se putea altfel, dat fiind că poartă semnătura Mihaelei CD, o autoare care are un suflet delicat, precum cuvintele ei. În poeziile acesteia există o sensibilitate unică, o armonie de sentimente profunde și spontane care reflectă caracterul său și bucuria de a trăi. Poeziile din această carte au o frumusețe aparte și reflectă, în formă, o măiestrie a compoziției în versuri. În esență, ele exprimă sensibilitatea unei femei minunate care știe să îmbine în versuri frumusețea naturii, simplitatea sentimentelor de iubire și puritatea lucrurilor simple (…)
Lăcrimioara Iva
membru al Uniunii Scriitorilor din România,
redactor șef al revistelor Magazin critic și Cutezător,
președinte Euro Education Sardinia.
Iubirea ca vibrație a inimii exprimată de eul Poetei
fragment de cronica Iubeste-ma in fiecare anotimp
” (…) Întreg volumul ”Iubeste-ma in fiecare anotimp” este o monografie a trăirilor în spiritul iubirii și al subconștientului acestui sentiment specific uman. Sentimentele prin care trece poeta dau impresia unui seismograf ce înregistrează stările eului, al dorințelor ardente îmbrăcate într-u lirism puternic. Acest fior metafizic strecurat în lirică , e și un indiciu că iubirea poetei se ridică deasupra tuturor lucrurilor.(…)
Al.Florin Țene
Președintele național al Ligii Scriitorilor Români
Membru al Academiei Americană Română de Artă și Știință.
Desavârşirea prin iubire
fragment Cuvânt de încheiere
”(…)Un univers poetic elevat și empatic, bogat în figuri de stil și construcții estetice, cu o muzicalitate intrinsecă specială, care ne captivează și ne face să o însoțim pe autoare cu bucurie, în mirajul pe care-l crează prin scrierea poemelor.Cartea este un periplu prin sufletul autoarei, într-un preaplin care se revarsă spre noi, cu prietenie și cu bucurie. O bucurie care nu este deplină, decât dacă este și împărtășită! O pledoarie pentru iubirea fundamentală, prin care intrăm în viața celuilalt cu sufletul, privind divinul din el, ca o interfață dintre noi și Dumnezeu. O declarație de iubire adusă vieții, văzută ca o poveste pe care o trăim aici, pe această planetă, învățând și dăruind lecția iubirii, cea pentru care Dumnezeu ne-a creat.”(…)
Prof AURELIA RÎNJEA
membru al World Poets Association România
Prin anotimpurile iubirii
fragment din recenzia de carte Iubeste-ma in fiecare anotimp ”(…)Poeta Mihaela CD, scrie foarte frumos si in cartea ”Iubeste-ma in fiecare anotimp” isi releveaza stilul, sensul, valoarea, fondul creativ, cu mare atentie. Se vede talentul, energia, inteligenta si cugetarea. Prin poezie autoarea intelege albina, aude glasul ierbii radacinile neamului , ii vorbeste cerul, marea si pamantul, se impaca cu vantul, cu linistea, cu lumea pentru ca ea insasi este bucata de cuvant. Poeziile autoarei sunt selectate ordonat, armonizat si transmit emotii cititorului ca un balsam, ca un medicament,un dialog personal si unic cu o inima sincera . Cu modestie voita construieste versuri ce leaga punti intre inimi unde asterne o primavara a bucuriei in culori incantatoare. Lucrarea este impresionanta ,un univers sincer de foarte buna calitate unde fiecare poezie este imbracata de poeta in straiele ei de sarbatoare. ”(…)
Prof Victor Manole
membru al Ligii Scriitoarilor Români
membru al Asociatiei Poetilor Mondiali,World Poets Association
Despre Mihaela CD
fragment de cronicǎla Iubeşte-mǎ în fiecare anotimp
Poeziile distinsei noastre colege Mihaela CD se pot numi operă de artă,în special cea literară, care se adresează cu dragoste și iubire ființei umane și o introduce în relații directe, fără intermediari.
Ea,poeta, iubește arta, literatura și poezia în special, pentru că pe unde a trecut arta, pe unde se citește o poezie, își găsesc un loc de consimțământ așteptat în filosofia mesajului metaforic, etica sa, ca să nu mai vorbesc de estetică, sunt întotdeauna frumos ornamentate; modul de expresie, esența cuvântului, întotdeauna spuse cu o dinamică precisă, adesea, mai ales în acest sistem politic ortodox, chiar și al nesiguranței zilei de mâine,
Mihaela CD știe că unul din meritele literaturii este acela că ajută o persoană să-și clarifice timpul existenței și știe să se distingă în marea pleadă a celor care fac artă adevărată, literatură de calitate în mod special, cu asta e remarcabilă, cu asta defilează prin viață, prin acel clișeu al nesfârșirii.
Având propria genealogie, dinamică, logică și viitor, arta nu este sinonimă, dar în cel mai bun caz paralelă cu istoria și felul ei de a fi este noua realitate estetică creată de fiecare dată. Acesta este motivul pentru care se dovedește a fi mai înainte o mare poetă,chiar înainte de nașterea cuvântului scris și ca să clarific, este un element major care apare, exact clișeul despre care vorbeam mai înainte.(…)
Mihaela CD,reprezintă un întreg univers pentru că poezia ei, este un accelerator gigantic al conștiinței, al gândirii, al senzației, al facerii de bine.
Trandafir Sîmpetru,
Președinte World Poets Association,
Membru al Universității de Stat din Republica Moldova
Taramul iubirii
fragment din cuvântul de început
”Popasul făcut printre versurile Mihaelei CD, m-au umplut de farmecul primăvăratec al iubirii. Sentimentul cântat din timpuri străvechi, este și va fi mereu actual. Indiferent de vârstă, anotimp, loc de pe pământ, oamenii iubesc. Acest volum ca o magică epopee cuprinde trăiri, sentimente, iubiri, trădări, iertări, dorință, pasiune, într-un cuvânt tot ce este omenesc și mai ales, tot ce este legat de dragoste.
Închei, prin a felicita pe cei doi creatori de frumos, poeta Mihaela CD și artistul plastic Mircea Rustiuc, pentru minunățiile ascunse în acest volum.
Cuvintele sunt prea puține pentru a exprima admirația cititoarei și privitoarei, AURELIA OANCĂ. Felicitări infinite!”
AURELIA OANCĂ
membru al filialei băimărene a Asociaţiei Scriitorilor Români, membru al filialei Baia Mare a Ligii Scriitorilor Români, membru al Clubului „Spinul” al epigramiştilor din Baia Mare
IUBIREA ȘI ,,UN UNIC TU ȘI EU AMOREZAT,, SUNT UN ÎNTREG DIN ,, IUBEȘTE-MĂ ÎN FIECARE ANOTIMP,,
cronicǎ de Silvia Mihalachi Volumul de poezii sub egida titlului,, Iubește-mă în fiecare anotimp ,, este ca un excepțional – roman de iubire în versuri – , (așa mi-a plăcut să-l denumesc după o citire și recitiri)…, coborât de pe planeta POESIS , planetă care își are propria lumină, propria căldură alimentându-se numai cu versurile, poeziile primite de la poeți…Aceștia sunt singurii locuitori și ei poeții nu mor niciodată pentru că elixirul vieții fără de moarte este iubirea lor nemărginită față de tot ce merită iubire din iubire și care vorbesc o singură limbă ,, Lyrics,,. Cei care citesc poezii ce poartă pecetea,, MIHAELA CD,, beneficiază de clipa magică a universului de a o cunoaște ca pe un membru onorabil al planetei POESIS și vor afla, că ,, reprezintă un întreg univers pentru că poezia ei este un accelerator gigantic al gândirii, al senzației, al facerii de bine,, Trandafir Sîmpetru – președinte al World Poets Association.
Privind adesea spre POESIS , recomandându-mă ca fiind,, un cititor cinstit,, (I Minulescu )am beneficiat si de data aceasta de darul format din poezii, primit de la POETA MIHAELA CD care stăpânește ,, TĂRÂMUL IUBIRII,, după cum mi-a mărturisit adresa , o altă locatară a planetei POESIS , Distinsa Doamnă Aurelia Oancă. Totodată mi-a mai spus , că autoarea poeziilor ,, Iubește-mă în fiecare anotimp ,, are ,, Pana înmuiată în cerneala iubirii, pictează slovele și tandrele șoapte de iubire în versuri pline de parfum,, ( Mai vino să-mi pictezi iubirea).
Versurile grupate în poezii se succed atât de plăcut, de spectaculos, de interesant , încât lectura volumului de poezii, am transformat – o într-un film de dragoste ca urmare a efectului pe care l-au avut versurile asupra imaginației mele…..Personajele principale , EA și EL își fac rolul vieții ,, Un unic Tu și Eu amorezat,, care,, Pereche inimilor noi suntem/Căci noi respirăm în tandem,, . Peste un timp fără timp în iubire, se va auzi ,,Mai vino să-mi fii pocăință/ Mai vino să-mi stai aproape/ Mai vino să-mi aprinzi trăirea/ Mai vino……Din zori de zi până în noapte,, (Mai vino să-mi pictezi iubirea)!.
Filmul se derula , in imaginația mea cu fiecare vers, cu fiecare poezie și printre ,,Șoapte de iubire ,, apare EA,( pag. 16) diafană printre umbre și lumini, lumina iubirii care șoptește,, Iubitul meu, a inimii splendoare!,, și umbra lăsată ca un văl pe ochi păstrând felia de mister a unei,, ,, Dragoste suavă,, când în game de iubire ,, M-am lăsat dusă în azurul nopții/ De șoaptele flămânde de amor/,,.
,, Pe file de iubire,, se fac mărturisirile către,, Iubitul meu iubit,, și ca un tremolo cuvintele de dragoste, de o sensibilitate aparte, se succed în versurile ,, Eu te-am ales, iubitul meu iubit, /..Să-mi fii alături și să-mi fii dorit,,. Apoi se remarcă o ușoara îndrăzneală delicată de a dărui o abundență de dragoste ,,,, Să știi cât te iubesc,,,, Tu ești soarele vieții mele,,,, Clipele noastre parfumate,, .. ..Mărturiile se încununează în a dăinui pe,, tărâmul iubirii,, în fiecare anotimp.
Fascinată de atâta dăruire de dragoste , dragoste răsplătită în monedă proprie, citesc, versurile îmi vorbesc și sonoritatea lor vor acompania,, Tangoul dragostei,, cu pașii lui nemuritori în,, Nuntă între stelele iubirii,, pentru,, Sensul nostru de a fi, acela a unui ,,..unic TU și EU amorezat,, care își poartă ,își înalță iubirea printr-o comuniune statutară profund exprimată în versurile ,, Respirăm într-un duet/Ne-am împerecheat iubirea/ Și – ntr- un dans de menuet/ Ne purtarăm împlinirea,,..,,(…)
Silvia Mihalachi
scriitor şi poet
Bineînțeles cǎ nu m-am oprit aici chiar dacǎ am avut între timp şi o revolutie,aici în Canada, iar în calitate de jurnalist
şi redactor am fost mereu pe baricade, am avut multă treabă, totuşi am continuat câte puțin şi munca la cǎrțile mele(începute încă la sfârşitul anului trecut) iată această carte de eseuri, impresii, articole, recenzii ş cronici literare ”Prin ochii mei” reprezintă un vis împlinit căci eu sunt deopotriva scriitor, poet, jurnalist şi cronicar iar satisfacția este cu atât mai mare cu cât este prima mea carte de acest gen.
În prezent am în lucru un volum de poezii rǎzvratite ” La casa de nebuni” un volum de versuri, reflecții şi enunțuri motivationale bilingv englezo-român ”Nǎscut pentru a fi (alt)cineva”/”Born to be”someone(else)” şi o traducere în limba engleză a volumului ”Binecuvântare și chin/Blessing and Torment” iar la capitolul proză lucrez în prezent la un roman ”Femeia care a uitat să mai plângă” o uluitoare poveste de viață pe care sper să o pot termina cât de curând. Desigur pe termen scurt și mediu mai am multe alte proiecte privind publicări în reviste, colaborări, articole și volume colective, iar pe termen lung am multe idei pe care doresc să le pun în aplicare, mă aflu într-o perioadă prolifică și creativă, mă reinventez și mă redescopăr zi de zi, mă bucur și apreciez tot ce primesc!
Ce imi doresc cel mai mult? Să trăiesc într-o lume liberă și să fiu sănătoasă ca să-mi pot continua menirea!
Ce le doresc cititorilor? Să fiți sănătoși, buni, demni, liberi și fericiți!Doamne ajută!
Mihaela CD ,
Fragment din volumul PRIN OCHII MEI GLOBART UNIVERSUM Montreal, Canada-2021
Mai citește:
GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!
In curând va fi tipărită revista de colectie cu nr 9/2022
A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY
Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022
Fericirea stă ascunsă în zâmbete

CADOU ABONAMENT REVISTA PERSONALIZAT
Fă-i cadou unui om drag un abonament la revista Poezii pentru sufletul meu în format tipărit și noi ii vom trimite o felicitare personalizată în numele dumneavoastră împreună cu prima revistă. Ofertă valabilă până la 31 decembrie!
75,00 CAD

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)
Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!
95,00 CAD