O zi specială,cu încărcătură emoțională de proporții! Gala Meritas 2022

284928894_5591059404251507_4935812978872642270_n

O zi specială,cu încărcătură emoțională de proporții! Gala Meritas 2022

O zi splendidă de vară, completa atmosfera festivă și vibrațiile înalte pozitive ce învăluiau  incinta colegiului  Jean Brebeuf, în  amiaza  zilei de 11 iunie, zi de mare sărbătoare pentru elevii junimiști. GALA MERITAS 2022  ediția a 12-a, organizată de Școala Junimea Română din Montreal a  avut un motto foarte sugestiv și totodată  veridic: ” Repetitio mater studiorum est” 

Sala în care s-a desfășurat  festivitatea de premiere a fost decorată de gazde așa cum pretinde o asemenea  gala, zona scenei fiind delimitată cu mănunchiuri de baloane tricolore, unde elevii junimiști ne-au oferit un spectacol minunat.O bună parte din cei prezenți incluzând părinți și invitați purtau costume populare tradiționale, decorate cu superbe motive și culori.

Amfitrioana evenimentului, neobosita doamnă Otilia Tunaru, fondatoarea și directoarea școlii Junimea Română, o persoană cu o inimă de aur, a rostit cu multă căldură cuvântul de deschidere continuând cu prezentarea sponsorilor și a invitaților ce ocupau imediata vecinătate a scenei:Excelența Sa doamna Consul Cristina Marinescu, Gerant Interimar la Consulatul General al României la Montreal, PS  Ioan Casian Episcopul Ortodox Român al Canadei, domnul Dan Constantin Mieilă, Președintele al Comunității Românilor din Monteregie, doamna Ana Maria Surugiu jurnalistă,domnul Lilian Iluță,  cabinet de contabilitate și servicii fiscale Omnius, doamna Mihaela CD scriitor,jurnalist,pictor,fondator al revistei Poezii Pentru Sufletul Meu, doamna Melania Caragioiu poetă,doamna Camelia Dolha consilier în securitate financiară și subsemnatul în calitate de jurnalist și editor la Globart Universum, editor și co-fondator al revistei Poezii Pentru Sufletul Meu.

Spectacolul a debutat cu o serie de minunate recitări care a implicat o mare parte a copiilor aflați pe scenă. Iti era mai mare dragul să-i vezi în costume populare cu coronițe de flori pe cap și implicați în totalitate să recite impecabil.Aplauzele frenetice i-au răsplătit  pe micuții artiști, după fiecare recitare încurajându-i pe cei care urmau la microfon. Licăririle de steluțe din ochii lor căutau privirile mamelor parcă întrebând :” Mama, am recitat bine?”

Eternul șlagăr al copilăriei ”O lume minunată” a fost cântat cu mare entuziasm, fiind fredonat de întreaga sală la unison.Micuțele mânuțe gingașe s-au unit pentru a dansa ”Hora Unirii” cântată cu mare talent de o fetita din rândul boboceilor, frumoasa Emilia, care  împreună cu domnul ce o acompania la chitara a creat un moment foarte emoționant.

Intonarea imnului de stat a României a fost un moment solemn în care, inimile  celor prezenți au vibrat  într-un singur glas, în același sentiment patriotic, cu  mândria de a fi și a ne simți români.

A fost ținut un moment de reculegere în memoria regretatei doamne profesor Cristina Țocu plecată  dintre noi în eternitate prea devreme,aducând  tristețe celor care au cunoscut-o însă eternul ”We are the world” șlagărul  anilor ’80  cântat de două domnișoare superbe, cu voci cristaline, fiind vorba de  surorile Loriana și Andreea Grigorescu, au readus zâmbetele pe buzele tuturor. Nici minunatele surori Ana și Katy Brânzaru, două prințese mititele dar frumoase foc, înveșmântate în superbe costume populare de pe plaiuri Basarabene, nu s-au lăsat mai prejos, cântând și încântând auditoriul cu superba melodie ”Basarabie Frumoasă”.

Decernarea premiilor a fost momentul culminant cu emoții intense la cele mai înalte cote, aplauzele ne-contenind să mulțumească elevilor pentru eforturile depuse în perioada anului școlar.Oameni de bine cu suflet mare și-au adus aportul sponsorizând premiile laureaților, fiind nominalizați pe  secțiuni, pe grupe de vârstă  dar și pe materii de predare   copii alături de profesori și sponsori. Au fost oferite diplome,  cadouri în bani și cărți, alături de superbe coronițe de flori multicolore iar apoi s-au făcut poze cu laureații în aplauzele celor prezenți.

Rând pe rând au luat cuvântul la microfon onorații invitați, felicitând copiii, părinții și deopotrivă profesorii, urând mult succes tuturor, o vacanță benefică și binemeritată tuturor junimiștilor.

O plăcută surpriză a venit din partea unor personalități marcante ce se află în România sau Republica Moldova din sfera universitară și culturală amintind aici pe prof. dr.Liliana Foșalău din cadrul facultății de litere a universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, conferențiar universitar doctor critic și istoric literar doamna Diana Vrabie, respectiv domnul Mihai Cimpoi academician român,critic și istoric literar, domniile lor adresând laureaților felicitări prin intermediul înregistrărilor transmise pe ecranul din sală.

Un tânăr chipeș, fost junimist, în prezent elev la un prestigios colegiu din Statele Unite, ne-a surprins plăcut prin prezența la eveniment, adresând câteva fraze celor din sală cu  privire la condițiile de studii din respectivul colegiu american  si concluzionând ca: după eforturi susținute, dacă perseverezi, vor apărea și rezultatele pe măsură, vei reuși să-ți împlinești visele și aspirațiile din viață.

Pe parcursul ceremoniei domnul Sorin Grigorescu a făcut poze individuale sau de grup pentru a imortaliza minunatul eveniment, iar domnul Nicolae Lavric din partea MRTVs-a  aflat în spatele  camerele de filmat pentru a înregistra  toate aceste  momente memorabile  ale galei

La finalul Galei Meritas s-au rostit urări și felicitări într-o splendidă atmosferă , deasemenea  copiii au oferit flori doamnelor  profesoare, s-au făcut poze cu toți cei prezenți  în fața unor panouri decorate cu ocazia festivității.

Dacă am omis câteva  nume nu a fost cu intenție și profit încă o dată să felicit laureații junimiști,dascălii lor, invitații care au onorat cu prezența lor frumosul eveniment și desigur dragii părinți care  au  depus și depun in continuare  eforturi pentru ca vlăstarele lor să primească ce e mai bun și de calitate în materie de educație dar  mai ales să păstreze și să ducă mai departe graiul, cultura  tradițiile și  portul nostru românesc.

Conchid rostind superbele urale:”Vivat Academia, Vivat Profesores” iar cu ajutorul bunului Dumnezeu să ne revedem sănătoși la viitoarele ediții ale Galei Meritas !

a consemnat

Johnny Ciatlos Deak, jurnalist,

membru al Uniunii  Jurnaliștilor Independenți din România

senior editor Globart Universum publishing house Montreal

 

Mai citește:

ÎMPREUNĂ  CU GRUPUL VOCAL ARMONIA DE  ZIUA MAMEI  LA DOMENIUL ROMAN 

Evenimentul ”Să iubim în orice anotimp” la Hanul Moldovenesc din Canada

O ÎNTÂLNIRE DE  BUN AUGUR CU NOUA ECHIPĂ A CONSULATULUI ROMÂN DE LA MONTREAL 

O seară magnifică- lansarea cărții  PRIN OCHII MEI autor Mihaela CD  la Domeniul Roman -Canada 

Expozitia ”Descopera-mi sufletul” artist Mihaela CD-la Hanul Moldovenesc din Canada

Ce mai e nou prin librărie?

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.