Ziua Națională sub aura Tribunului Vasile Lucaciu!

hhhh

Ziua Națională sub aura Tribunului Vasile Lucaciu!

Participând cu emoție, de Ziua Națională a României, la Casa Armatei din Baia Mare, la spectacolul literar-muzical-artistic dedicat acesteia, la simpozionul dedicat lui Vasile Lucaciu și Întregitorilor Neamului Românesc, la lansarea volumului  ”Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române”- autor col. (r) Gavril Babiciu din Șișești, am constatat că România nu va putea fi ștearsă de pe harta pământului niciodată. Atâta timp cât sunt oameni ca cei care au participat la acest eveniment și spun cu toată ființa: ”Te salut, te iubesc și te respect Românie” în fiecare zi, atâta timp cât drapelul nu este numai pe insignele din piept sau fularele din jurul gâtului ci și în inimă, atâta timp cât armata și biserica sunt piloni ai acestui neam, România va dăinui și va MAMA bună tuturor românilor.

Toți cei care au venit în 29 noiembrie la Casa Armatei, au mai venit pentru ceva sfânt. Să aducă ofrandă, recunoștință și prinos marelui Tribun VASILE LUCACIU. Pentru mine ceea ce face col. (r) Gavril Babiciu este de admirat și ținut minte generații de azi și generații ce vor veni! Destinul a făcut ca acest mare patriot să se fi născut la Șișești iar una dintre datoriile lui a fost și este să fie legat ombilical de cel mai cunoscut înaintaș care a trăit pe aceste meleaguri binecuvântate. Gavril Babiciu, pe banii lui, pe truda și neodihna Domniei sale scrie cărți despre faptele ”Leului din Șișești”, adună documente, petrece zile în arhive, studiază Istoria neamului, îl face cunoscut pe Eroul Națiunii Române Vasile Lucaciu în țară și peste hotare,  se implică total la Complexul muzeal din Șișești, ceea ce mă îndeamnă să mă gândesc că poate fi numit  un erou al zilelor noastre, zile tot mai apăsătoare datorită războiului  ruso-ucrainean, crizelor politice și economice ce le resimțim.

De altfel, în editorialul semnat de Gheorghe Pârja în Graiul Maramureșului cu o zi înainte, prezent și Domnia sa la această manifestare, a scris: ”Gavril Babiciu a adunat cu migală și reverență dovezile care l-au înveșnicit pe marele patriot. Statui, busturi, lucrări de pictură, instituții care-i poartă numele, lucrări privind viața și activitatea lui Vasile Lucaciu fac parte din recunoștința unui veac.”

Despre cartea document ”Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române” au vorbit în termeni elogioși dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Ilie Gherheș, istoric, dr. Ștefan Vișovan, conf. univ. ș.a.

Au prezentat materiale, adevărate lecții de istorie col. (r) Mircea Fechete, col. (r) Gavril Costin, actorul Claudiu Pintican ne-a recitat și îngândurat, poeții Radu Botiș,UZPR, și col. (r) Iacob Oniga au recitat poeme patriotice din creația proprie iar prof. Alexandru Leonard Pop a lansat, în colaborare cu Poșta Română  emisiunea filatelică ”100 de ani de la moartea Leului de la Șișești”.

Corul ”Armonia Chioreană” din Ciolt, dirijor Eugen Indre, la invitația col. (r) Ioan Marchiș ne-a delectat și emoționat cu vechi cântece patriotice, inclusiv ”Pe-al nostru steag e scris Unire” dar și cu câteva colinzi vechi, de pe vremea bunicilor noștri.

Un moment special a fost când pe scenă au urcat fiică și tată și au fost premiațide către col. (rtg.) Ioan Bota. Eleva Maria Breban, elevă în clasa a IX-a la Colegiul de Arte Baia Mare ne-a fermecat cu a ei vioară, cu modestia și frumusețea ei. Înclin să cred că cele mai mari emoții le avea col. (r) Romică Breban, tatăl ei, cel care ne-a oferit spre încântarea ochiului și inimii o expoziție în toată regula cu ”ciotele” sculptate de el, dar și cu picturile Domniei sale, încât, te întrebi de unde atâta energie?

Pentru cele câteva ore în care m-am simțit mai român ca niciodată, se cuvine să aducem calde mulțumiri organizatorilor, dl. col. (r) Ioan Ceterchi, să nu uităm că Șișeștiul este ”Alba Iulia Ardealului de Nord” și că aici, la Șișești  este a ”Doua Catedrală a Reîntregirii Neamului Românesc”.

Trăiască România Mare! Vivat! Crescat! Floreat!

                                                                                         Gelu Dragoș, U.Z.P.R.

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!

In curând va fi tipărită revista de colectie cu nr 9/2022

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Poeţii nu mor niciodată

Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022

Fericirea stă ascunsă în zâmbete

Ce mai e nou prin librărie?

Revista de colecție TIPĂRITĂ nr 9/2022 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 9 al revistei de colecție Poezii pentru sufletul meu, cu numai 20 CAD .De o calitate excepțională imprimata color revista de colecție Poezii pentru sufletul meu este o revista trimestriala de literatura, arta și cultura ce iți aduce frumosul în suflet.

20,00 CAD

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani,FORMAT TIPĂRIT (SOFTCOVER)

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 392 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.