Spectacolul DOR DE PRIMAVARA al Scolii Junimea Romana din Montreal, o bucurie pentru suflet!

329287998_229814969396844_335287906340987263_n

Spectacolul DOR DE PRIMĂVARĂ al Scolii Junimea Romana din Montreal, o bucurie pentru suflet!

DOR DE PRIMĂVARĂ, evenimentul de excepție  de la final de februarie 2023, iată  ne-a unit cu mic cu mare într-un magnific ceas de sărbătoare. Primăvara este  mult așteptată la Montréal  unde avem ger și zăpadă din plin până în luna Aprilie inclusiv, dar ne străduim să generăm căldură sufletească și strălucire de entuziasm, vibrând în ritmul tradițiilor noastre ce le-am moștenit din patria mama  și pe care le-am adus cu noi aici pe tărâm canadian. 

Evenimentul  ”Dor de Primăvară ” a fost organizat de școala Junimea din Montreal și Ansamblul Datina, cu participarea unor  tinere talente junimiste,a artiștilor de la ansamblul  Datina și a artiștilor  consacrați. Ne-au incantat cu minunate  melodii, binecunoscuții  artiști  ai comunității românești de la Montreal: domnul  Mircea Gheorghescu rapsod popular, domnul Leonid Saramet interpret de muzica populara, ușoară , dar și artist tenor la teatrul de opereta  Blesk din Montreal,  născut intre Prut și Nistru în republica Moldova,  domnul Cristian Cojocaru fost profesor de muzica  la liceul Octav Bancila din Iași și  doamna Paula Alecu  îndrăgită  interpretă de muzică populară de pe meleaguri argeșene.

Cântecelele de primăvara ale preșcolarilor au fost integrate intr-o sceneta originală, la care au participat elevele junimiste de secondaire (liceu), Mara Gherasim și Andreea-Sânziana Grigorescu. Astfel că debutul spectacolului a fost intens, vesel, alert. Doamnele învățătoare Adriana Pavel si Lilia Odainic, alături de echipa de animație culturală a școlii Junimea, ne-au dăruit un popas în copilăria noastră românească și am cântat cu toții împreună Melc, melc sau E ziua ta, mămico. Menționăm că tradiționalul nostru ‘’Alunelul’’ a fost adaptat și în franceză, deoarece printre părinții de la școala Junimea există familii care nu vorbesc românește. Copiii au fost drăgălași în costume cu flori și culori festive de primăvară, cu aripioare de fluturași și de albinuțe.

Domnul M C Carp, profesor la cursul online de Limba și cultură română de vinerea seara, a subliniat cât de însetați de cunoaștere sunt copiii, adolescenții și tinerii. Cursul său se prelungește mereu transformându-se în dizertații aprofundate despre dezvoltarea vocabularului, noțiuni de gramatică, opere literare, scriitori și personalități culturale ori istorice. La ultimul curs, care s-a ținut cu o seară înainte și care a durat trei ore, elevii mai mari și mai mici împreună cu familiile lor au împărtășit emoția și aprecierea tradițiilor, legendelor, cântecelor legate de Dragobete și baba Dochia, de mitul Zburătorului atât de măiastru reflectat în scrisul lui Ion Heliade Rădulescu sau Mihai Eminescu. In concluzie, tinerele generații din diaspora au nevoie sa cunoască ca să aprecieze literatura, obiceiurile, tezaurul spiritual moștenit de la înaintași; este de datoria noastră, a părinților și a profesorilor, să ii aducem la cursuri, lansări de cărți si la activități, dându-le astfel ocazia să le descopere și să le însușească.

După infuzia de bucurie copilărească, a urmat un moment de nostalgie și romantism prin cântecele interpretate de Leonid Șeremet, artist născut intre Prut și Nistru. Aducând un fragment din Basarabia sa dragă, solistul de operetă si folclor ne-a făcut să simțim unirea celor două spații prin muzică, prin fiorul primăvăratec din versurile atât de sensibile. Rapsodul popular Mircea Gheorghescu ne-a cântat la instrumente de suflat, pe care el însuși le meșterește, cu grija și respectul pe care le-a înțeles încă de mic, pe plaiurile din Bucovina, obcina cea de taină. Asemeni ciobanului mioritic, a poposit la noi cu trăistuța purtătoare de traditii și instrumente ancestrale: ocarina, tilinca, fluiere din diverse materiale. De pe meleaguri argeșene a poposit la noi Paula Alecu, acompaniată de Cristian Cojocaru, de loc din dulcele târg al Ieșilor. Apoi a urmat  o explozie de datini și obiceiuri, hore, strigături de peste dealuri intre fete și feciori, iar după veselia drăgăstoasă de Dragobete a urmat scena pețitului, presărată cu zicale din popor, fragmente din Descriptio Moldaviae de Dimitrie Cantemir, elemente se teatru popular autentic. Am fost martori cu toții la dialoguri mustind de umor și haz de necaz, la bucuria incandescentă a tinerilor ce petrec și se întrec la snoave, vorbe de duh.

Finalul a fost marcat de invitația la nunta ce se va pregăti la toamnă, iar noi am fost poftiți să împărtășim bucuria protagoniștilor prin hore și cântece de voie-bună, alături de tinerii de la Ansamblul Datina din Montreal. Îndrăgita interpretă Paula Alecu ne-a scos pe toți la joc, cu mic cu mare. Ne-a purtat in pași de dans prin folclorul din diverse zone ale României. Datorăm această experiență culturală inedită colaborării dintre familia de suflet Junimea Română – scoală pentru minte, inimă și cultură- și grupul Datina din Montréal: Mihai Nechifor coregraf, Marius Finca istoric si culegător neobosit de folclor, întreaga echipă care ii urmează cu pasiune.Atmosfera  călduroasă și voia buna  ne-a făcut sa uitam  frigul de afara! In sufletele noastre a venit deja  PRIMĂVARA! 

In cadrul acestui eveniment s-a organizat și un târg de frumuseți românești artizanale: mărțișoare, felicitări, produse apicole BIO pentru întărirea sistemului imunitar, produse și servicii de îngrijire corporală. Cu mulțumiri pentru entuziasmul și bucuria ce și-au dat mâna într-un eveniment de excepție, școala Junimea și Ansamblul Datina vă invită să ținem mereu aproape, fie prin scris la adresa contact@junimearomana.com, fie la telefon la numărul: 514 884-6530.

Sâmbătă 10 Iunie 2023 vă așteptăm la Gala Meritas, următorul nostru eveniment dedicat virtuozității artistice și excelentei românești. Veniți să sponsorizați copii care sunt campioni, să ne dăm mână cu mână ca să creștem împreună!

Imagini din culisele evenimentului Dor de primăvară, cu mărțișoare, expoziție, artizani români și spectacol de toată frumusețea! Hai să dăm mână cu mână ca să-nflorim împreună ! Școala Junimea și Ansamblul Datina vă îmbrățișează peste ocean!

Pentru  revista ”Poezii pentru sufletul meu”, 

Otilia Tunaru 

Director-fondator al Scolii Junimea Romana  din Montreal 

PASI DE CATIFEA format TIPARIT (softcover)

Cartea Pasi de catifea a autoarei Mihaela CD vine sa confirme inca o data sensibilitatea si talentul poetei prin versuri care va vor mangaia sufletul. Cartea contine 250 pagini si 17 capitole insotite de incantatoare imagini color. Comanda acum la un pret de numai 35 CAD fiecare carte este insotita de un semn de carte din partea autoarei.

35,00 CAD

IUBESTE-MA IN FIECARE ANOTIMP-format TIPARIT (SOFTCOVER)

IUBESTE-MA IN FIECARE ANOTIMP-poezii de dragoste contine 250 pagini color in care veti gasi minunate picturi ale talentatului artist Mircea Rustiuc care au fost o sursa de inspiratie pentru autoarea Mihaela CD. Cumparati aceasta minunata carte in format TIPARIT si veti primi gratuit un semn de carte! Transport gratuit pentru primele 100 de volume comandate!

35,00 CAD

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.