Radu Botiș -Cuvânt înainte * Măsurând Clipa*La ceasuri de taină …

MC_patru

MǍSURÂND CLIPA

Radu Botiș -Cuvânt înainte   

La ceasuri de taină …

 

Sufletul are sensibilități iar drumul prin viața aceasta vremel-nică a fiecăruia rămâne, poate, încrustat în mod invizibil ca o alternativă la nemurire.Viata pamânească privită în complexita-tea ei este unică dacă o raportăm la fiecare persoană însă accep-tată ca un întreg al omenirii ea își are coordonatele bine stabilite. Lumea celor care au harul de a îmbrăca în straie alese cuvântul este aceea a frumosului prin excelență pentru că numai sufletele sensibile își pot contopi propriile trăiri renăscând prin cuvânt.

 O incursiune în cartea ‘MĂSURÂND CLIPA”, care iese la lumină prin așezarea împreună a talanților celor două autoare, Mihaela CD și Aurelia Oanca ne face să descoperim afinități comune,ghidate după valori în care cu prisosință descoperim iubirea pentru sacru, prețuirea aproapelui, țara și familia rămâ-nând structuri de bază bine ancorate în simțămintele lor,în ceea ce nutresc. Ce poate fi mai vibrant (Cand treci prin anotimpuri) ,,Din focul verii calde am adunat culoarea?/Și am depus-o-n plete ce flutură în vânt, /Din brizele suave am adunat candoarea?/Ce mângâie făptura în fiece cuvânt”, decât să cuprinzi ceea ce a marcat fără îndoială Aurelia Oancă de-a lungul timpului dar toate aceste secvențe de viață au fost adunate și bine primenite precum un odor de preț aparte.

Ca un răspuns,asemeni unui ecou, la trecerea aceasta inevita-bilă prin acest spațiu finit,precum o mărturie necesară curg ase-meni unui firicel de apa din inima Apusenilor nostri (ca o fru-moasă completare parcă) versurile poetei Mihaela CD :,, Şi-am adunat, puţin câte puţin/Scântei şi sunete de mandolină /Comori ce-al inimii foc întreţin/ Jar şi cărbuni arzând în apa lină” (Bucăţele din sufletu-mi cuvântat).

Plină de rafinament poetic definiția,indirectă,a vieții melodios redata prin sunetele mandolinei,bogății sufletești care și-au urzit arderea întru purificare,mulțumire dar și răspuns ori odihnă la curgerea vremii.Obisnuim să spunem adesea că timpul trece dar oare accentuăm suficient realitatea că viața aceasta trecătoare, finită în planul lumesc,trece încet,încet către marele fluviu al nemuririi? Păreri împărțite vor fi din acest punct de vedere însă încrederea în Divinitate ne dă dreptul să gândim,să punem pe talerul vremii încrederea că nu suntem veniți întâmplător pe pă-mântul acesta iar talanților pe care i-am primit în dar să le dăm șansa de a odrăsli.

Iată întâlnim în această carte ca ofrandă adusă poeziei de cele două autoare care au copt pe altarul gândirii în jăraticul aspru al propriilor simțăminte roade mănoase,formate din mărgeaua bru-mei de dimineața ori din tăcerea unor nopți nedormite.Poate ziua le-a poposit alături darnică intru totul cu binecuvântata lumină ori…uneori taina este greu de vădit!Poetul este urzit să n-aibă timp,când muza îl ispitește mâna deretică din pana-i măiastră belșug de cuvinte,sensibile, balsamice chiar, iar mai apoi dăruite neconditionat tuturor.

 ,,Ne plânge simfonia toamnei în priviri/ Şi-n suflet ne şopteş-te o romanţă… /Suntem aceeaşi, …cei din amintiri/Ce suspinăm prin cioburi de speranţă…”( Cioburi de speranţa).  Ce frumos tablou redat într-o formă a trecerii fiecăruia,cu desaga prea plină de amintiri dar cu privirea ațintită neșovăielnic spre ziua de mâine ,, prin cioburi de speranţă”.Probabil că nimeni nu este grăbit să plece din viața aceasta oricâte obstacole s-ar ivii, încer-cările sunt inerente,fac parte din firescul lucrurilor,vrem să ne apropiem de perfectiune atat cât reușim și totuși simțim că mai avem atâtea de făcut,pare-se că timpul se condensează ori ziua trece prea grăbită,noaptea cu ,uneori,monotonia ei ne dă răgazul să cumpănim ‘MĂSURÂND CLIPA” și constatăm că nimeni încă nu i-a stabilit unitatea de măsură.Abia acum vedem deslusit ce înseamnă fericirea cu adevărat și prețuim cu dreaptă măsură clipa prezentă? Răspunsuri,probabil, vom afla fiecare parcur-gând cartea aceasta,vom înțelege că nu întâmplător,două poete Mihaela CD și Aurelia Oanca au ceva de spus, ceva mirific iar sufletele lor sunt așezate cu totul in acest buchet de poeme.

Lecturând cartea,cu siguranță vom descoperi imagini poetice deosebite,cu bună mireasmă in care teme existetiale capătă nuante pline de armonie,răsfătul anilor care au trecut,bucuria vietii,increderea că si maine vom regăsi zambetul pentru intampinarea noii zile dar si curajul de a accepta că amintirile sunt tot ale noastre. Las iarăsi versurile care vin atât de firesc, complet și pline de sens,să-si urmeze firescul contempland:       ,, Mai lasă-mi, toamnă, înc-o bucurie/ Nu-mi rupe frunza ultimului ram/Aşteaptă-mă cu vesta-ţi aurie /Mai lasă-i fericirii înc-un gram”.( Mai lasă-mi, toamnă!)

RADU BOTISClipă de clipă,minut de minut, căpătând valențe aparte iarasi versurile înnobilează, starea de bine,mereu ‘MĂSURÂND CLIPA”:,,Vă las poezia din sufletul meu /De plec fără să dau de ştire, /Să-i faceţi un loc într-un muzeu /Lumii să-i fie eternă oştire”.( Testament;Mihaela CD)

 La ceasuri de taină urzitori de frumos dau frumusețe tainelor din cuvinte deschizand usi către o lume a binelui,frumosului si a bunei convietuiri intre oameni.

Să fie de bun augur!

Pr  Radu Botiș

Membru UZPR

Revista Mǎrturii Maramureşene

mk_OM-CN-BCe-NA

Mai citește: 

Semnal editorial – SFATURI PENTRU MÂNTUIRE, GRIJA PENTRU SUFLET de preot Radu BOTIȘ

Datoria scriitorului de a lumina tânăra generație-Johnny Ciatlos-Deak-cronică-COPIII ȘI POEZIA, Aurelia Rînjea

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Despre scriitorul Radu Botis

Johnny Ciatlos Deak-Iubește-mă în fiecare anotimp

Radio Power Love -despre revolutia din Canada-Mihaela & Johnny CD- realizator Lucian Dumbrava

Radu Botis*despre cartea *Cercul*

Jurnalista ANA MARIA SURUGIU despre interviul cu Nadia, Presedintele Basescu la emisiunea SALUT ROMÂNESC DIN MONTREAL

Evenimentul Magia Slovelor – Montreal 28 ian 2023

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Ce mai e nou prin librărie?

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Pachet TRIO LOVE-format TIPĂRIT (softcover)

Pachet TRIO LOVE este un pachet de 3 volume de poezii romantice :PAȘI DE CATIFEA, DIALOG PESTE OCEAN și IUBEȘTE-MA ÎN FIECARE ANOTIMP, însumând 700 de pagini în care veți pluti pe valul iubirii bucurându-va privirea cu imagini și picturi color care îmbogățesc trăirea. Comanda acum la preț promoțional pachetul TRIO LOVE la 95$ (Preț întreg 105$) și veți primi gratuit trei semne de carte din partea autoarei

95,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.