Titina Nica Țene -O boacănă cât casa

titina nica tene -1

O boacănă cât casa

Autor: Titina Nica Țene     

Gata! Mă lămurisem de oraş. Niciodată nu mai merg acolo. Pentru că acolo sunt filme cu oameni care se omoară între ei, acolo este bere pe care dacă o bei te ameţeşti şi nici nu mai vezi trenul şi mai ales pentru faptul că acolo fumează chiar şi femeile. Eu ştiam că numai bărbaţii fumează, dar acum ne-a venit o profesoară de la oraş. Şi ce credeţi? Am văzuto, cu ochii mei, cum fuma, în recreaţie. Am rămas cu gura căscată. Scotea fum pe gură şi nas. Abia am aşteptat să vină fratele meu cel mare de la oraş să-l întreb ce înseamnă să fumeze o femeie. El a zis că “aşa e la oraş, lumea se emancipează. Primul om din Europa care a fumat a făcut puşcărie şi când a ieşit fumau toţi! “ Eu nu am înţeles nimic din explicaţia lui. Nici nu ştiam ce înseamnă emancipat. Mi-a venit o idée genială, credeam eu. Dacă nu mă mai duc la oraş, atunci de ce să mai  merg  la şcoală? Şia aşa erau7 kilometri până la şcoală. Iarna ne îngheţau picioarele în opinci, iar vara vroiam să ne jucăm. Şi apoi nu vedeam în ruptul capului nici o legătură între radicali şi sapă, sau între fracţii şi sapă. Ce nevoie aveam de şcoală? Aşa că am hotărât, împreună cu altă fată din sat, să nu ne mai ducem la şcoală. Plecam de dimineaţă la şcoală dar nu ajungeam acolo. Plecam pentru că mama atât ştia: să mă duc la şcoală, iar ea la sapă. Ne opream sub podul din Beica până treceau la şcoală toţi copiii. Apoi ieşeam de acolo. Soarele strălucea puternic, apa clipocea, iar în zăvoiul de pe mal înfloriseră viorelele, cânta cucul, aşa că era mult mai frumos ca la şcoală, unde profesorii ne băteau dacă nu ştiam lecţia, pe care nici nu o explicaseră.  Ne puneau mereu să citim. Eu nu înţelegeam de ce, că doar ştiam să citim. Făceam gropi adânci pe malul apei, unde puneam broaşte şi peştişori. Culegeam flori şi le plantam pe malul râului; eram sigură că se prind şi vor înflori şi la anul.

Au fost două săptămâni de vis. Fără grijă, fără şcoală. Numai că în duminica aceea frumoasă de mai a venit, chiar acasă la noi, diriginta clasei a şasea. Când am văzut-o, parcă am văzut pe dracu. M-am ascuns în spatele casei. Eu ascultam la colţ. Zice către mama:”de ce nu trimiteţi fata la şcoală? “ Eu am îngheţat, cu toate că soarele vărsa peste sat valuri de căldură. Mama îşi face cruce şi zice: “Cum nu o trimit!? Că pleacă în fiecare dimineaţă. Ba în ultimul timp nu mai trebuia să trag de ea să meargă la şcoală, mergea cu mare voie bună. “

M-am strecurat, după ce a plecat învăţătoare, în lanul de cânepă din Dadeşu toată ziua. Aşteptam să vină acasă tata, că ştiam că el nu o lasă pe mama să mă bată. Tata, când a auzit, mi-a zis:”Ai făcut o boacănă cât casa. Ce vrei tu să faci, că de sapă nu eşti bună, că eşti denevoie. Învaţă carte, ca să nu munceşti. Din carte vine lumina. Şi nu înveţi pentru profesori sau pentru părinţi, înveţi pentru tine. “ Din aceste fraze ale lui tata am înţeles cât nu înţelesesem în şase ani de şcoală de la profesori. Eu credeam că învăţ pentru mama şi tata şi pentru profesori. Iar lumina sigur vine de la lampa cu gaz, de la soare, lună şi stele. Cum să vină de la carte!? Oricât aş ţine o carte în întuneric, nu luminează. Ba chiar am pus o carte noaptea să lumineze şi nu a luminat. De multe răspunsuri aveam nevoie, dar nu avea cine să mi le dea. Seara, la culcare, am plâns. Sora mea, Torica, m-a liniştit puţin, spunându-mi: “Lasă, a zis tata că ai făcut o boacănă cât casa, dar casa noastră este mică, ce te făceai dacă era ca cele de la oraş, cu etaj, adică pusă una peste alta!? “

Titina Nica ŢENE

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Poeţii nu mor niciodată

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022

Fericirea stă ascunsă în zâmbete

Ce mai e nou prin librărie?

De sărbători  FĂ CADOURI  INTELIGENTE! Dăruiește CĂRȚI ADEVĂRATE celor dragi!

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani,FORMAT TIPĂRIT (SOFTCOVER)

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 392 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.