Silvia Mihalachi – ,, MĂSURÂND CLIPA,, AM AFLAT VALOAREA TIMPULUI-recenzie Măsurând Clipa

COPERTA FINALA MASURAND CL

MǍSURÂND CLIPA

Recenzie de carte  de Silvia Mihalachi

 

Cuvânt de încheiere

 

,, MĂSURÂND CLIPA,, AM AFLAT VALOAREA TIMPULUI

Călătorind prin ani , luni, zile privind înainte și uneori  în urmă , vroiam să ajung la o margine de timp pentru o clipă de popas. Cărarea mă ducea într-un decor mirific, necunoscut. Atenția îmi este îndreptată spre crengile unui copac ale căror ramuri franjurate, precum gândurile, se aplecau protectoare asupra unei bănci solitare.

Pe bancă găsesc coperta unei cărți.  Privesc în jurul meu și nu văd pe nimeni.  Îndrăznesc și mă așez pe un colț de bancă, iau coperta și citesc: ,, Măsurând Clipa,, / Am căutat un loc în lumea asta mare/ În care să mă simt ca și în rai,,.Privesc,nu văd pe nimeni și continui să citesc:  ,, Nu dispera, că timpul nu-i trecut/ Și mantia întunecată de-ncercări/ Va dispărea lin și din necunoscut/ Se vor întoarce tandre  primăveri,,.

Nu pot să explic când, de unde,  lângă bancă au venit două distinse doamne. Mă ridic de pe bancă, sfios țineam coperta lipită de mine și mă aud întrebând, unde sunt paginile cărții, unde sunt? La întrebarea mea primesc întrebarea cum mă numesc, îmi spun numele  ,, un cititor și vreau să citesc cartea”. Distinsele doamne mă cheamă să iau loc pe bancă în mijlocul lor și îmi spun: ”noi suntem autoarele acestei cărți, poeta Aurelia Oancă și poeta Mihaela CD, paginile cărții sunt la noi și  le vei primi, citind, una câte una îți va completa cartea și vei afla  formula de calcul a timpului tău” .

In  realitatea visului, vroiam să  le îmbrățișez cu toată dragostea și admirația mea, vroiam să le spun că le cunosc de ceva vreme citindu-le scrisul în poezii și nu numai. Dar visarea are limitele ei, mulțumindu-mă să așez filă cu filă în cartea care are( și ea) lăcașul în sufletul meu. Aud cum poeta Aurelia Oancă îmi spune:,, Prețuiește viața! Fiecare clipă este un moment care poate deveni unic…,,

Murmur, aș fi vrut să fiu auzită când spun că acest moment în care citesc  ,, Măsurând Clipa,, pentru mine este un ,, moment unic,,. Citesc , sau mi se vorbește ,, Viața este un drum  cu sens unic…/ ,, Din multitudinea de anotimpuri care  trec peste noi, păstrăm în desaga amintirilor doar clipele în care am trăit cu adevărat!,,.  Recunosc vocea , sfaturile  distinsei poete Mihaela CD și  spun cu voce tare, care tot un murmur de citire este, că  această carte cu poeziile ei și semnăturile cu peniță de aur ,, Aurelia Oancă- Mihaela CD,,  sunt clipe deosebite pentru mine și le voi păstra în ,, desaga cu amintiri,, speciale ale unui cititor. Întregindu-mi cartea cu paginile primite de la autoare ,încep lectura, așezată pe tot parcursul lecturii între cele două  constelații cu poezii.

Citesc primele poezii ,, CÂND TRECI PRIN ANOTIMPURI autor Aurelia Oancă și,, ANOTIMPURILE IUBIRII,, autor Mihaela CD . Se remarcă în aceste două poezii  tema timpului,  evenimentele se succed de la trecut,  străbat prezentul spre viitor ceea ce formează   îngemănare poetică cu specificul, amprenta timpului pe fiecare autore în parte. Trecerea prin anotimpuri a poetei Aurelia Oancă se manifestă culegând  amintiri , acestea fiind rodul faptelor frumoase și a ,,clipelor,,speciale în raport cu trăirile personale în anumite etape  ale timpului.  Poeta  și-a  împodobit anotimpurile , cu efectul frumos al versurilor ,, Din primăvara vieții am adunat iubire/ Din focul verii calde am aduna culoare/ Apoi din pașii toamnei am adunat rugina,, .

 Pentru timpul viitor, pentru anotimpul care va veni, autoarea dăruiește ,,nemuritoare,, versuri, cu o ușoară resemnarea , accepțiune ce fac parte dintr-un superb pastel:   ,, Cu pași grăbiți se-arată crăiasa ce îngheață/ Orice suflare care se trece pe pământ,/Cu haina ei cea albă și fluturii de gheață,/Pe cealaltă  pagină găsesc valori sentimentale,versuri de-o  frumusețe poetică aparte, păstrate pe parcursul din ,,ANOTIMPURILE IUBIRII,, de autoarea Mihaela CD . O frumoasă cântare adusă iubirii și manifestarea ei în perioada anotimpurilor cu toate nuanțele  într-un segment de timp , numit viață  cu vârtejurile ei și puterea iubirii de a rezista învingătoare :,,Anotimpurile  iubirii trec peste noi/ Ne-alină și ne scaldă în dulci raze/ Ne-mbrățișăm și-n vânt și-n ploi/ Găsind mereu a fericirii oaze,,. Aceste două poezii  le percep ca pe o prefață de carte  în versuri, deschizătoare a unii lecturii care, cu fiecare filă  se transformă într-o discuție amicală, prietenoasă între două poete ce de mulți  ani se întâlnesc în salonul aceleași muze .De la primele poezii am simțit minunea , să o numesc așa, pe care o fac poeziile din cartea  ,, Măsurând Clipa,, prin care  reușesc să unească paralele între două exprimări în versuri personalizate. La îndemnul trăirilor poetice , autoarele cărții  ,, Măsurând Clipa,, și-au unit mâinile ce niciodată nu se despart, nici din cauza diferențele de fus orar, a diferențele de a percepe și reda iubirea , natura, valurile vieții, valurile mării când privindu-le împreună, fiecare dintre poete vede  alt  val. Continui lectura convorbirilor dintre poezii, făcând popas de reflecții în care îmi sedimentez cele remarcate. O destăinuire cu multe încărcături sufletești  în poezia,, E PREA FRUMOS,, Aurelia Oancă, ,, E mult prea mult ce-a strâns a mea iubire,/E mult prea mult ce vreau să risipesc/,,.Versurile următoare parcă se cer așezate într-un taler de cântar imaginar pentru că sunt împovărătoare, ,,Puhoiului de-ascunse sentimente/ Nu le mai pot zidi un nou zăgaz,,.Sunt mult prea grele  și trebuie  să se mai lepede de ele , nu mai constituie motivație pentru că,, A mea ființă ( este) foarte obosită,, din cauza dezamăgirilor încât ar recurge la ,,  Să sfâșii haina ce te-mbracă-n jale/Și să arunci povestea-n negru  hău!,, . Mă întreb ce măsură au avut clipele pe perioada povestirii acestei poezii cu versurile ei ,, E prea frumos să crezi și să visezi/ Dar  când descoperi ce îți poate -aduce/ Nu îți rămâne loc nici să oftezi,,.

Citesc poezia alăturată,, PE-ALE INIMILOR PARTITURI,,  partituri de viață semnate de poeta Mihaela CD. ,,Dorurile ce ni-s adâncite-n amintire/ Cu grijă le păstrăm în variate rafturi,,,versurile mă fac să deduc că înălțimea , măsura rafturilor sunt  în funcție de trăirile la un moment alese din viața a două suflete pereche. Se simte din primele versuri că amintirile de pe,, partiturile inimilor,, au o altă tonalitate în comparație cu amintirile din poezia ,, E PREA FRUMOS,, . În poezia ,, PE-ALE INIMILOR PARTITURI,,  sunt prezentate ca o exegeză a versetelor de iubire,  modalitățile la care recurg partenerii pentru a menține  tonul iubirii: ,,Din clipele vesele ne facem scuturi/ Ne – nmiresmăm cu esențe adunate/ Romanțe ce-s sufletului vorbitoare/ Sfioase refrene fredonând sărutări/ Rămân în strofe pentru eternitate,,. 

Adaptată la această lectură de  poezii alăturate, poezii aparținând celor două distinse poete Aurelia Oancă și Mihaela CD, citind fiecare poezie am imaginea unui ceas, al cărui pendul își caută echilibrul în timpul ce-l face să oscileze într-o parte și alta  „Simfonii şi doine/ Balansăm în viață… întruna. ,, Măsurând Clipa,,  prin citirea cărții am descoperit frumusețea  versurilor și a modalității de  confesare între două poete pentru care prietenia lor este o poezie și poeziile lor sunt alăturate ca bune prietene. Deși cele două poezii citate mai jos  au tema ,,timpului ireversibil,, regretul că nu pot reveni la anii tinereții, tonalitatea versurilor este diferită, intensitatea acestei trăiri le unește. Am alăturat versurile din poeziile, ,, DE S-AR ÎNTOARCE.. ,, De s-ar întoarce anii vieții mele /Și invers eu ușor i-aș număra/, M-aș crede un coborâtor din stele /Și poate tare mult m-aș bucura,, și ,, ROATA VIEȚII,,: ,,Roata vieţii se-nvârteşte /Şi n-ai cum să o opreşti /Ce ameţitor ,ea se roteşte/Timpul zboară, anii trec ,,.

Un inedit tandem în  frumoase tablouri de primăvară, de aceeași primăvară,  dar cadre  diferit  filmate  în versuri de o frumusețe ce-ți întinerește sufletul și citirea: ,, MIRACOLUL ALB,,și,, MAGIA FLORILOR DE CIREȘ,,: ,,Miracolul ce albe flori și-arată /În strălucirea zilei de azur,/  Parfumul frumuseții te îmbată /Și armonia prinde nou contur,, autor Aurelia Oancă și ,, Flori de cireş scăldate   de-o rază/ Ne mângâiaţi privirea cu fericire/În veci fiţi vesele în această oază /Dansaţi într-o continuă sclipire ,,, autor Mihaela CD.  .Primăvara înflorește în poeziile semnate Aurelia Oanca și Mihaela CD. În acest proces de trecere a timpului, autoarele cărții, iubitoare de frumos, iubitoare de anotimpul primăverii , anotimpul poeților ,își prezintă versuri într-un dialog între poezii indiferent de fus orar , indiferent de distanța care le separă, amândouă au dorința: ,,SĂ VINĂ PRIMĂVARA,, să vină primăvara la propriu…și la figurat în sufletele lor: ,, De sub covorul veșted din pădure/A răsărit un splendid mărțișor/ Un dor ce-a stat ascuns sub glia rece ,, PAȘI DE PRIMĂVARĂ,,/ ,,CÂND PRIMĂVARA VA VENI,,  o abundență de versuri frumoase semnate  Aurelia Oancă care citindu-le întineresc și sufletele cititorilor, simți mirosul verdelui crud al ierbii, al florilor de cireș. O dragoste nemărginită față de anotimpul primăvara este exprimată și de  poeta – pictor Mihaela CD. Este bine cunoscut că arta picturii a folosit totdeauna  simbolurile primăverii..,,SĂ VINĂ IARĂȘI PRIMĂVARA/ să ne încânte ochii,/să fie iar verde frumos /să cânte ciocârlia iară, să ne dezmierde auzul,/să fim iar veseli,,.,,ADIERI ÎN ÎNFLORIRI/Din din pestrițe seri de mai/ Luna vine iar să-nșface/Boarea cu cântec de nai,,.

 Povestea  iubirii în versuri pe care o spun cele două poete, una alteia în două poezii superbe ,, ÎNCHIDE CU ZĂVORUL,, și ,, VIOLONCELUL TRĂDAT,,  colindă cămăruțele sufletului și ajung să atingă coardele iubirii în surdina plăcerii si întunericul trădării intr-o țesătură de iubire și iertări ce  vibrează  în funcție de caracterul fiecărei persoane și modalitatea de perceperea a sentimentul de iubire:,, Închide cu zăvor ușa trădării/ Și gândul rău în lanțuri să îl pui, /Deschide larg ferestrele iertării / Printr-un cuvânt căzut din univers/Va șterge negrul dintre vechi cutume /Și va aprinde taina dintr-un vers! ,,autoarea Aurelia Oancă. ,, Nu merit să mă mai iubești că-s lașă/Și iar te-am schimbat într-o secundă,, sunt declarații care printr-un  exemplu de rezistență în timp a iubirii se  așează, sau reașează sentimentele în sufletele pereche ,, Și chiar de-oi mai cânta alt cântecel/ Cu vioara,  inima mea nu te-a  trădat!,, . O splendidă  lucrare este această poezia ,, Violoncelul trădat,,.Prin simboluri edificatoare , violoncelul și vioara,la care le este martor  ,, blândul contrabas,,   participă , părți componente într-un  spectacolul al măștilor pe  caracterul  uman.

Subiectele cu diversitatea lor sunt reluate în convorbirea prin intermediul poeziilor dintre cele două poete ca și cum poeziile se strigă una pe alta. Pe tărâmul iubirii,  poetele au   lăsat  versurile de la alte două poezii de excepție ,, LA TAIFAS CU VIAȚA ,, și ,, IUBIRE MĂNDRĂ, TU ÎMI  EȘTI  FIINŢǍ,, .Citesc versurile: ,, Izvorul care poartă-n el durerea /Îl voi închide și îl voi seca,/Iar când în mine soarele apune,/Să-i spun vieții-n pace, murmurând/, Ai fost și bună dar și rea cu mine,,/ poeta Aurelia Oancă. Această poezie o strigă pe cealaltă într-un necesar echilibru emoțional pentru cei ce citesc cartea, dar și pentru cei care au semănat cuvintele  ce-au germinat inegalabile frumuseți poetice într-un  sentiment sensibil și uman , cel al iubirii: ,,In inimile ce-s de timp brăzdate/Te rog rămâi, nicicând să nu mai pleci/Iubire mândră, tu îmi ești ființă/Căci vreau să îmi rămâi în piept pe veci /Să crești și să-mi vibrezi în conștiință,, autor Mihaela CD./

De la începutul lecturii am simțit aproape în fiecare poezie o grijă, o protecție din partea autoarelor cărții,, Măsurând Clipa,, față de cititor în al sfătui, al ajuta să nu piardă  timpul arătând valoarea lui prin sugestivul titlu al cărții. Totodată ne arată frumusețile si beneficiile naturii , făcându-ne să înțelegem necesitatea comuniunii cu natura , cu elementele, prin propriile exemple care se oglindesc într-o vastă și frumoasă redare a naturii în poeziile personale. Am găsit foarte multă dăruire,  afecțiune față de natură în poeziile poetelor Aurelia Oancă și Mihaela CD. Citind pastelurile  te incită să pictezi sau să te plimbi in natură…Te face să îți imaginezi că poeziile ar avea un contract imaginar cu anotimpurile pentru că, ele anotimpurile  vin încărcate cu elemente inspiratorii si versurile se scaldă in propria frumusețe pline de metafore si simboluri.. Uneori în poezii se substituie  vârsta cu un anumit anotimp si frumusețea versurilor sunt produsul unui talent de excepție din care erup poezii nemuritoare, făcându-ne pe noi cititorii să ne bucurăm de frumusețile fiecărui anotimp și de vârsta pe care o avem. ,, AȘA ARATĂ DIMINEAȚA,,Când soarele abia trezit apare/Și-alungă vălul nopții c-un sărut /De rouă și un văl de fum ce pare/Un scâncet alb al nopții ce-a trecut.,,/ ,,DIN SMARALDUL VIEȚII,,/,,Cu ochii tăi ce poartă strălucirea/Cuprinsă în azurul străveziu, /Admiră raiul și-ți vei ști menirea /În clipa asta; mâine-i prea târziu,,. ,,DACĂ AȘ FI...,, / aș fi o floare /În zori eu ți-aș zâmbi/i cu parfum o boare /Ți-aș pune peste zi.,,.,,MAI VREAU…/ un strop de soare, /Mai vreau un strop de bine,,, poeta Aurelia Oancă.

Citind  poeziile dedicate anotimpului vara, ale poetei Mihaela CD, pot spune că sunt precum o virtuozitate  din partea poetei  în a cânta în versuri pe strunele naturii și pe coardele  iubirii rezultând o poezie – feerie estivală .  ,,PE PLAJĂ  S-A ÎNFIRIPAT SIMȚIREA,,/ Pe plajă-am ales culegând fericirea /Să ne iubim pe al infinitului catarg /Îngemănaţi noi ne-am ales unirea /…Pe plajă îmi cântă astăzi amintirea,, . ,,Te-aştept pe-aceeaşi bancă,, /Şi frunzele de tei se răsucesc în arc/După marile iubiri şoptesc regrete /Cu emoţii ascunse-n roşii trandafiri,,,,Flori din pomul vieţii,,/Se scutură flori din pomul vieţii/Cât le admirăm în anii tinereţii!,,.

Cândva Tudor Arghezi scria ,,Niciodată toamna nu fu mai frumoasă,,..Acum, parafrazând , îmi spun că,întotdeauna, în versurile poetelor Aurelia Oancă și Mihaela CD toamna este cea mai frumoasă și își revărsă toate frumusețile de culori si roadele ei într-un ,, corn al abundenței,, pentru fiecare poetă  în stilul ei. În poeziile cu tema  toamnei, am găsit pe lângă farmecul versurilor ce creează tablourile ,,toamna în natură,,, și  terma iubirii, regretul trecerii timpului în viața fiecăruia poet, cititor, trecător…În segmentul de carte dedicat toamnei se găsesc și alte poezii de excepție, cu trăiri ,gânduri ce scriu adevărate pagini filosofice  printre ,, frunze care plâng,, ,, Romanțe triste,, ,,Mirajul toamnei/ Toamna din suflet,, într-un ,,Timp boem,, în care se poate auzi, citind cartea, vocea poetei Mihaela CD: ,,Rămâi cu mine drag timp boem /Căci te păstrez sfințit la mine-n gând /Şi te-am înscris în mine scump poem/Prin drumul tinereților vibrând ,,.

Să nu vă pară ciudat că simt nevoia să îmi cer scuze față de toate poeziile din cartea,, Măsurând Clipa,,  pe care  nu le-am consemnat în rândurile mele de,,  cititor,, și care totuși ele mi-au dat atâtea clipe frumoase din multe puncte de vedere, fără să mai măsor clipa, timpul..Din multitudinea de anotimpuri care trec peste noi,  păstrăm în desaga amintirilor doar ,,clipele în care am trăit cu adevărat! ,,. Citind cartea am să păstrez aceste clipe, pentru că   ,, Fiecare clipă este un moment care poate deveni unic,,, Aurelia Oncă .

 Filele lecturii mă anunță că vine un alt anotimp, prin ,,PARFUM DE CRIZANTEME/ Las ideile să-mi zboare, /Să compună noi poeme, /Despre lume, despre floare…/Aurelia Oncă  și cu,, Florile din inima mea/Aş vrea cu sufletul întreg să-ţi dăruiesc /Că-i strânsă-n buchet dragostea sublimă/Și mă imploră arzător să ţi-o mărturisesc,,autor Mihaela CD. Trecerea în alt anotimp  când toamna predă ștafeta iernii, este un moment poetic și în natură și în poezii.  Prin poeziile următoare se prevede venirea iernii:,, TAINA UNUI NOR /O lacrimă de toamnă se prelinge/Pe geamul meu împovărat de gânduri,/O frunză tristă, galbenă, se frânge /Iar ochii mei se-așeză printre rânduri. ,, autor Aurelia Oancă, și căreia se alătură poezia,,  Fulgi de gând de pe un nor/Un gând mai zboară pe un nor /Și fulguieşte cu credinţă /În noaptea marilor şoptiri /Şi pace-i de prin nemuriri.,, Mihaela CD.

Mereu sunt marcată pe parcursul lecturii și cu atât mai mult la această răscruce între aceste două anotimpuri, de frumusețea sufletească cu care sunt brodate versurile de către cele două distinse poete, prin a  relata cum vârsta, anumite stări umane sunt exprimate prin numele și manifestarea unui anotimp. Poezia ca atare stă de foarte multe ori alături de filosofie dăruindu-și una  alteia gânduri, dorințe și vise și cu atât mai mult frumusețea filosofiei se simte, se citește, se deduce în poeziile semnate Aurelia Oancă și Mihaela CD. Iarna din sufletele noastre și iarna,, PRINTRE NĂMEȚI /..  se-aude-o simfonie,/ Crăiasa poposită peste vreme, /Alungă dintre ramuri cântăreții,/ Vrea singură să-și cânte-a ei poeme /Și c-un sărut de ger să ia poeții,..autor Aurelia Oancă. În ,,Tolba zilelor,, când,, Priveşti iarna care toarce afară/Trec anii, trece-al tinereţii avânt/ Şi din toate câte le-ai petrecut /Nimic n-ai regreta să retrăieşti / Să fim iar veseli frumoşi şcolărei,,  autor Mihaela CD.

Poeziile acestor distinse poete, adună clipe măsurate, clipe ne măsurate și toate anotimpurile vieții. Un timp și spațiu au fost rezervate de către poete, pentru a discuta aspecte ale vieții cărora nu se poate, nu trebuie măsurate clipele pentru că aparțin timpului ireversibil. Ambele voci, și două poezii cu vocea scăzută și mesajul vocal puternic, exprimă regretul că timpul, când vine,  trece prea repede și nu se mai întoarce. ,, De ai să treci a gândului hotare/În căutarea timpului pierdut,/Te vei trezi în universul mare/Lipind în stele fiece minut,,/.,,A GÂNDULUI   HOTARE,, autor Aurelia Oancă, în timp ce  ,, Singurătatea ta,, aprigă te apasă/Căci ai golit al dragostei potir /..Ţi-e tristă viaţa făr-acest safir ,, autor Mihaela CD.

 Cu șoapte de taină  într-o prietenie in care vorbesc cuvintele din sufletul poetelor ,se  scriu versuri care singure se traduc în toate inimile :,, FEMEIA DEMNĂ,,../ este floarea ce se naște /Din trup de mamă cu parfum de viață, /E ca lumina-n sfânta zi de Paște/ Ce poartă-n ea iubirea și te-nvață, / Să fii mereu ca raza de la soare ,, autor Aurelia Oancă.  La așa șoapte întru-un dialog între inimi și versuri, poeta Mihaela CD  pledează  cu noi argumente scrise într-un poem pentru ,, Femeia, Zeița amintirilor din viitor,, , care ,,/Un simţ are în plus faţă de bărbat /Cu ochii minţii poate vedea scânteia/ Ea-i receptivă la emoţii şi sentimente /Aşa a vrut şi-a înzestrat-o Dumnezeu/ Să vibreze şi să primească avertismente,,.

Cărțile numai citindu-le poți auzi cum ne vorbesc .Cărțile poartă, păstrează cu cinste cuvintele scrise de  poetele Aurelia Oancă și Mihaela CD. Cu o îngrijorare față de soarta cărților din biblioteci și nu numai de acolo, poeta Aurelia Oancă  vorbește în numele lor, prezentându-ne valoarea pe care o au și care este necesară pentru toate  vârstele , totodată  îndemnând să le citim. Cărțile ar trebui să nu doarmă niciodată…și totuși în multe biblioteci se face ,, LINIȘTE! CĂRȚILE DORM,,. O prezentare a cărților din bibliotecă este scrisă în versuri,  un adevărat ,,curriculum vitae,,.

Pe aceeași temă, dar abordând o alta prezentare autoarea Mihaela CD ne  dă versuri din ,, Lacrimi reci şi lacrimi calde/ Tot vorbesc din amintiri/Fluturând ușor aripa/Unei rime ce șoptește/Vorbe simple și cochete,, .

Gândul mi-a rămas setat la cărțile din biblioteci și la autorii lor indiferent din ce loc, din ce țară, din timpul trecut sau cel actual. După ce am considerat să mai reflectez asupra poeziilor și a  titlului de carte  ,, Măsurând Clipa,, am decis să recitesc poeziile,, SE FACE UN CENACLU,,  / CĂND SCRIU POEȚII,,/DIN LACRIMA TĂCERII poeta Aurelia Oancă/ la care poeta Mihaela CD se alătură  cu poeziile: ,,POEȚII TOȚI NE PLEACĂ,,/ ,, TESTAMENT,,/,,UN POET ȘI UN CÂINE,,, Din aceste poezii am adunat suveniruri în versuri, ca să nu le uit:,,CÂND SCRIU POEȚII /,,..se trezește noaptea/Și își înșiră stelele pe cer,/Se-nfățișează luna sus pe boltă /Și se îmbracă toate în mister/Când plâng poeții se revarsă cerul ..,,/,,DIN LACRIMA TĂCERII /,,Adună-mi jar …/Și pune-mi mir pe geană ,/tremurând,/Tu, șterge-mi de pe chip spuza durerii,/Apoi alungă-mi norii grei din gând,,,.  Așa ,,SE FACE  UN CENACLU,, /,, sus în ceruri /Și rând pe rând se-nalță cei chemați,/Să scrie-o poezie sau poveste/Acolo sus și luminați de-o stea,, poeta Aurelia Oancă .

Poeta   Mihaela CD își alătură gândurile prin poeziile :,,POEȚII TOȚI NE PLEACĂ!/,,Se duc să scrie slove-n Paradis /Atâta fostu -le-a dat ca să fie /Pe astă lume nu mai au de scris! /Vor scrie dulci poeme eternale /Să mângâie cu versuri doar pe sfinţi,. ,, UN POET ȘI UN CÂINE,, o poezie tristă, actuală, duioasă și de citit cu sufletul. ,,Scrie poeme    pe-un colţ de ziar/Zilnic versuri se zbat prin adieri/Adună azi mai sărac decât mâine/Strofe ce-l fac mai bogat decât ieri /Chiar de le aude doar el şi-un câine ,,. Poetul, artistul care scrie, pictează din dragoste fața de arta lui,. ,, Artă pentru artă ,, și poezie pentru poezie, o deviză a celor ce se hrănesc cu frumusețea artei pe care o slujește. Poeta Mihaela CD ne impresionează cu ,,TESTAMENT,,Vă las poezia din sufletul meu/De plec fără să dau de ştire, /Să-i faceţi un loc într-un muzeu/Lumii să-i fie eternă oştire./Şi las în testamentul ce-l scriu/ Doruri eterne pentru cei plecaţi,,. Un capitol ,, in menoriam,, scriitorilor, poeților plecați într-o galaxie numai a lor.

Aș vrea să mai recitesc, consult clipa și ea îmi clipește, îmi spune citește, eu te-aștept. Recitesc :,, NU UITA SĂ ZÂMBEȘTI Când zorii îți alintă fața ,, /,,INVITAȚIE LA BUNĂTATE,, și clipe necronometrate le-am folosit recitind ,,NICICÂND NU-I PREA TÂRZIU,,,, că așa a lăsat tipărit, în carte, autoarea Mihaela CD care îmi spune și  mie  ,, un cititor,,Nicicând nu-i prea târziu să speri /Că poţi trăi superbe primăveri /N-ai zece vieţi ca să trăieşti /Doar una ai, s-o preţuieşti! Nicicând nu-i prea târziu să spui /Un mulţumesc,…,,/ Vreau doar să ştii, cât timp eşti viu, /Pentru orice, nicicând nu-i prea târziu,, .

Pe pagina alăturară ,, ȘI BINE ȘI RĂU,, este titlul poeziei, autor Aurelia Oancă care întregește versurile poeziei de mai sus, cu sfaturi cum să gestionezi binele și răul ,,Și nu lăsa povețele nebune/Să facă din lumină, negru hău/Iubire,sau speranță, sau o floare,/Sau poate prinse toate-ntr-un buchet,/Și-atunci vei ști că răul care doare/S-a transformat în binele cochet,,.Cele două poete Aurelia Oancă și Mihaela CD,  dau acestor două poezii misiunea să transmită cititorului o stare de bine, de speranță….de frumos. ,,În buchetul cu iubire, speranță și o floare ,, am pus un frumos,, MULȚUMESC,,, din partea mea pentru distinsele poete Mihaela CD și Aurelia Oancă.

silvia mihalachi - Copy

Iau cartea cu mine și am senzația că  poetele Aurelia Oancă și poeta Mihaela CD îmi sunt aproape,  încât îndrăznesc să le întreb pe ce cărare trebuie să merg, ca să mai ajung și altă dată la ele. Cu zâmbetul sincer și frumos din fotografiile  pe care l-am regăsit și pe copertă, îmi spun să urmez cărarea pavată cu versurile lor, ele mă vor duce la poezii, poeziile îmi vor deschide ușa casei, ,, CASA CĂRȚILOR,,.

Mă întorc pe aceeași cărare pe care am venit și totuși ea este alta. Deoparte si de alta a  cărării erau flori…Stau si le privesc, și îmi aduc aminte că ,,Pe unde trec poeții, rămân în urmă flori” Radu Stanca. Ce frumoase sunt poeziile-flori sădite de  poetele  AURELIA OANCĂ și MIHAELA CD.

Semneaza,

Un cititor

 

Silvia Mihalachi

poet si cronicar România

mk_OM-CN-BCe-NA

Mai citește: 

Mihaela CD*Cuvintele mele se  unesc în Magia Slovelor ca sǎ vǎ mulţumeascǎ!  

Datoria scriitorului de a lumina tânăra generație-Johnny Ciatlos-Deak-cronică-COPIII ȘI POEZIA, Aurelia Rînjea

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

CAMPANIA CONTINUĂ-VĂ INVIT SĂ VĂ ALĂTURAȚI! Mihaela CD

Johnny Ciatlos Deak-Iubește-mă în fiecare anotimp

Silvia Mihalachi -GENEZA ÎNTREBĂRILOR.Cronică la ”Născut pentru a fi(Alt)cineva”

Scriitoarea Mihaela CD invitată la emisiunea SALUT ROMÂNESC DIN MONTREAL

Jurnalista ANA MARIA SURUGIU despre interviul cu Nadia, Presedintele Basescu la emisiunea SALUT ROMÂNESC DIN MONTREAL

Silvia Mihalachi-Binecuvântare și chin o vitrină a poetei Mihaela CD

Evenimentul Magia Slovelor – Montreal 28 ian 2023

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Ce mai e nou prin librărie?

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Pachet TRIO LOVE-format TIPĂRIT (softcover)

Pachet TRIO LOVE este un pachet de 3 volume de poezii romantice :PAȘI DE CATIFEA, DIALOG PESTE OCEAN și IUBEȘTE-MA ÎN FIECARE ANOTIMP, însumând 700 de pagini în care veți pluti pe valul iubirii bucurându-va privirea cu imagini și picturi color care îmbogățesc trăirea. Comanda acum la preț promoțional pachetul TRIO LOVE la 95$ (Preț întreg 105$) și veți primi gratuit trei semne de carte din partea autoarei

95,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.