CU LUMINA SUFLETULUI*Prof. AURELIA RÎNJEA


thumbnail (9)

CU LUMINA SUFLETULUI

Autor: Prof. AURELIA RÎNJEA

 

 

Cu prilejul vernisajului Expoziției de fotografie

Iubesc Fotografia prezintă România”,

din 22 aprilie, 2023, în MINA UNIREA din Slănic județul Prahova.

 

Cu Lumina sufletului vă trimit mesajul meu de prețuire și admirație, pentru tot ceea ce faceți și dăruiți!

Ca fizician, scriitor și om care iubește cuvântul și lumina, pot să vă spun că există oameni cu sufletele colorate!

Aceștia poartă în ei ceva din tainele luminii dăruite de Dumnezeu,  de fiecare dată îmbrăcate  în altă haină de sărbătoare. 

thumbnail (4)

Niște oameni cu siguranță aleşi, mânați de o sete lăuntrică de a desluşi Calea, pătrunși de dorinţa de viaţă, de iubire, de tot ce înseamnă cunoaştere, adevăr și dăruire.

Au în ei o armonie specială a sufletului, dincolo de limitele înţelegerii.  De la ei, împrumuţi ceva din puterea de a vedea cununa lumii, cu ei, ții Pământul în palmă, ca pe un număr de aur, cu ei privești dincolo de oglindă.

În universul lor, descoperi cât de fascinantă e viața, pătrunşi fiind de spiritul primei rostiri şi de sublimul adevărului. 

Așa vă văd eu pe dumneavoastră, Iubitori și Creatori ai Fotografiei – care faceți din scrierea cu Lumină – o Artă!

Sunteți OAMENI CU SUFLETELE COLORATE!

Cu siguranță nu întâmplător ați poposit aici, pe aceste locuri atât de dragi sufletului meu, într-un moment atât de special, în Săptămâna Luminată!

Doresc să știți că ocupați un loc special în inima mea, admirându-vă creațiile, pe care le cunosc de pe Grupul dvs, IUBESC FOTOGRAFIA, de pe facebook.

Mă bucur că din acest grup fac parte și doi slăniceni, doamna Daniela Ioan și domnul Eugen Dumitru (Eugraph), mesagerii acestor locuri cu o vibrație specială, cărora le admir creativitatea, sensibilitatea, pasiunea și setea de frumos.

Ceea ce faceți dumneavoastră prin fotografie, este un lucru foarte special. Conectați starea de grație a luminii la adevărul personal al fiecăruia, parte din Adevărul divin, apoi emoția trăită, o treceți prin filtrul rațiunii, al inimii și al bucuriei și  o transmiteți mai departe.

Realizați o muzică stranie, care ne invită la contemplare, într-un echilibru tacit, într-un joc subtil de lumini…

thumbnail (3)

Personalitatea fiecăruia dintre dumneavoastră poartă amprenta propriului suflet, a codului divin cu care ați fost dăruiți, prin care depuneți mărturie la ceea ce receptați din Marea Creație, pe care o treceți prin filtrul trăirii, al emoției pure și apoi care o redați precum o poveste, aici în Grădina Maicii Sfinte, pentru noi și pentru cei ce vor veni.

Povestea legăturii dintre Poezia pe care o scriu și magia Fotografiei, a început în urmă cu 5 ani, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, când am simțit nevoia să scriu o carte, DOINĂ ÎN ȚARA MEA DE RAI, ca o datorie a mea de bun român, ce în momente importante pentru Țară, aveam ceva de spus și de oferit.

 Cum conținutul cărții și coperta trebuiau să formeze un tot unitar, Dumnezeu mi-a răsplătit căutarea, descoperindu-l pe dl. Eugen Dumitru (Eugraph), care prin generozitatea care îl caracterizează și-a dat acceptul să folosesc superba fotografie „Piatra verde” drept copertă.

  • Ce reprezenta, ea?
  • Reprezenta Kogaionul oamenilor ce locuiesc aici, pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu:

 

UN KOGAION

 

Bătrânul tuf vulcanic…

În el Lumina a încremenit

Cu tot cu oameni,

Cu poveștile lor.

A împrumutat de la ei

Culoarea sufletului,

Gustul timpului – Veșnicia.

Un bulgăre de timp,

De credință și lumină,

Așezat pe dealuri.

Privindu-l slănicenii

Să se regăsească,

Să-l poarte cu ei.

Un Kogaion care le știe

Legendele și durerile,

Dorurile și fericirile,

Dar mai ales poveștile.

 

(din volumul Țara lui D-zeu, Ed. Stef, 2021)

 

Da, Piatra Verde vorbește cu noi, cei care avem rădăcinile aici! În fotografia realizată, domnul Eugen Dumitru (Eugraph) surprinde poate cea mai superbă revelare a muntelui către noi, intră în miezul luminii, vorbind cu taina ei atât de fascinantă – Culoarea. Ochiul vizionar al artistului fotograf, așteaptă cel mai potrivit moment și într-o rezonanță cosmică cu Cerul și Pământul,  vocea sa lăuntrică prinde aripi prin ipostazierea asumată a clipei, muzicalitatea ei se eliberează, iar Lucrarea respiră, devine vie.

Artistul, prin creația sa, devine interfața dintre noi și divin, proiectând lăuntric modul său personal de a percepe lumea.

Volumul de poezii, cu coperta reprezentativă, precum o carte de vizită, a fost apreciată în lume, ca O CARTE CARE TREBUIE CITITĂ ÎN ȘCOLI – cum spune Theodor Damian în Revista LUMINĂ LINĂ nr 1/2019, din New York, ea redând „valorile spirituale ce ne menţin dăinuirea ca neam, în acest colţ de rai care este România.”

    Rezonanța Poezie – Fotografie, bucuria realizării cărții așa cum îmi doream, reprezentată de o copertă vorbitoare, m-a făcut cu prețuire și recunoștință să dedic realizatorului ei, Poezia de la pagina 193.

 

INEFABIL

                D-lui Eugen Dumitru, artist fotograf

 

Când Soarele

Îşi îndreaptă

Blânda privire,

Limpezindu-ne calea,

În haină regală

Cerul  filtrează

Inefabilul.

Gândurile – păsări,

Strop de culoare

Către oameni,  zburând

Într-o muzică

Pe care tu o auzi,

O înţelegi,

O dăruieşti mai departe!

 

(din Volumul Doină în Țara mea de Rai,  Ed Karta-Graphic 2018)

thumbnail (2)

Iar azi, în Săptămâna Luminată, ați venit aici, împreună, în miezul acestui filon de sare, care poartă în el o Gaussiană a sufletelor oamenilor ce trăiesc aici, văzută sau nevăzută, dar cu siguranță văzută de dumneavoastră cei prezenți.

Prin fotografie, ne învățați pe noi privitorii, să citim lumea prin ochiul fiecăruia dintre dumneavoastră, prin care surprindeți misterul, unicitatea și libertatea spiritului, într-o alchimie dintre fotografie și spectator, care vibrează pe o strună ce mângâie sufletul.

Ne oferiți compoziții vizuale prin care Lumina, în această Țară binecuvântată de Dumnezeu, cade peste toate lucrurile, apoi o dirijați lăuntric spre noi, înălțându-ne.

Oferiți hrană vie sufletului, cu valențe estetice și axiologice, într-o co-participare și deschiderea spre dimensiunea sacră a existenței. Faceți invizibilul vizibil și realizați ceea ce eu consider ca scriitor, O Poezie Vizuală, despre Țara noastră de Rai!

La porțile dimineții, în Raiul de acasă, cu fiecare răsărit,  așa cum este redat în fotografiile expuse, românul așteaptă un suflu nou, un zvon de viață, într-o Cumințenie a inimii, într-o cântare murmurată cu smerenie și răbdare și nădejde.

Fotografii în fața cărora ți se taie respirația. Nici cuvintele nu își găsesc rostul. Doar te bucuri într-o mare pace și simți că ești Român!

Aici, vocile dumneavoastră interioare se contopesc cu Spiritul  Pământului, cu Vocea Sării, cu Decebal și Eminescu, în această temporalitate relativă, în care captați secunda de viață și prin fotografie, depuneți mărturie fragmentului de timp, care nu  se întoarce niciodată. O formă de cunoaștere care îmbină lumea reală cu cea a percepțiilor și a dorințelor, care oferă șansa de a dăinui, prin perspectiva inedită a clipei.

Atâta liniște și pace dăruiți, precum niște Apostoli ai Luminii, pe plaiuri românești!

Cu gândul și cu inima vă sunt alături, felicitând atât creatorii, pe organizatorii acestui generos și minunat proiect, cât și gazdele și vă doresc să aveți în continuare cât mai multe expoziții personale și de grup, care să vă încununeze și să vă bucure viața!

 

 

Prof. AURELIA RÎNJEA

Membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română

și al World Poetry Association, România

 

 

 

Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

ANA MUNTEANU DRĂGHICI* ,,ANOTIMPURI RETRO”la CHICAGO

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

ANA MUNTEANU DRĂGHICI*FLORI ȘI POVEȘTI CU SURPRIZE-BUCURII, PENTRU MAME ȘI COPII!

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

DORUL POETEI MIHAELA CD A TRECUT OCEANUL-ANA MUNTEANU DRAGHICI

Ana Munteanu Drăghici o poetă a sufletului românesc-cronica de Mihaela CD

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Despre cartile autoarei Mihaela CD

FRUMUSEȚEA ADEVĂRULUI-prefata de Ana Munteanu Drăghici- LA CASA DE NEBUNI

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!

In curând va fi tipărită revista de colectie cu nr 9/2022

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Poeţii nu mor niciodată

Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022

Fericirea stă ascunsă în zâmbete

Ce mai e nou prin librărie?

 

IUBESTE-MA IN FIECARE ANOTIMP-format TIPARIT (SOFTCOVER)

IUBESTE-MA IN FIECARE ANOTIMP-poezii de dragoste contine 250 pagini color in care veti gasi minunate picturi ale talentatului artist Mircea Rustiuc care au fost o sursa de inspiratie pentru autoarea Mihaela CD. Cumparati aceasta minunata carte in format TIPARIT si veti primi gratuit un semn de carte! Transport gratuit pentru primele 100 de volume comandate!

35,00 CAD

Revista de colecție TIPĂRITĂ nr 9/2022 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 9 al revistei de colecție Poezii pentru sufletul meu, cu numai 20 CAD .De o calitate excepțională imprimata color revista de colecție Poezii pentru sufletul meu este o revista trimestriala de literatura, arta și cultura ce iți aduce frumosul în suflet.

20,00 CAD

LA CASA DE NEBUNI format tipărit (softcover)

LA CASA DE NEBUNI este o carte de poezii răzvrătite din suflet si pentru suflet Cartea este tipărita color si conține 262 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa pătrundeți alături de ea în tainele ”Casei de nebuni”. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea LA CASA DE NEBUNI în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.