Angela Dumbravă- Scrisoare cu dor


angela dumbrava

 

Scrisoare cu dor

Autor: Angela Dumbravă-Tulcea

 

 

Hei, draga mea prietenă, ți-e bine? Nu mai știu aproape nimic de tine de anul trecut, atunci când mi-ai trimis mesajul  în care spuneai că ești sănătoasă și că  îmi dorești și mie la fel. Atât de ocupate am fost că nici nu ne-am dat seama că a trecut timpul.

A … și fiindcă a venit vorba, tot acolo lucrezi sau te-ai întors în țară?  Chiar nu mai știu nimic de tine, doar ce mai aflu din mesajele automate pe care le trimiți la toată lista ta de prieteni pe facebook. Din ele văd că ești fericită. Măcar acum când avem timp liber și stai acasă,hai să vorbim la telefon și chiar pe camera telefonului ca înainte. Și să ne uităm una la alta chiar dacă nu suntem pe canapeaua din casa ta sau a mea, ci doar  virtual… Stii, parcă mă gândesc să-ți scriu mai bine o scrisoare așa cum făceam înainte când simțeam că te văd și vorveasc cu tine.

Să știi că sunt sănătoasă ceea ce îți doresc și ție!

Aici timpul este frumos și primăvara la fel. Așa cum îți plăcea ție. Doar atât că este mai altfel acum, iar în curtea noastră nu se mai aud glasurile acelea de copii fericiți. Cum am aflat că ești încă plecată din țară o să-ți povestesc câte ceva de la noi că poate ți-o fi dor:

 O mai ții minte pe  mătușa Maria? Se ține încă bine, a mai îmbătrânit un pic, dar încă mai face  pâinea tot la cuptorașul  din curte care ne plăcea atât de mult în copilărie?

Când ai să ajungi acasă să știi că nimic nu mai este ca atunci, parcă și satul a îmbătrânit, iar sălciile care ne-au legănat toată copilăria abia mai pot să-și țină crengile .

Îți amintești de caisul din fundul grădinii noastre când ne cocoțam în el după caisele gustoase și aromate? S-a uscat.

Și nici câinile bătrân, Nero, nu mai este, și nici vecina de la capătul satului pe care ne plăcea s-o necăjim cocoțându-ne în agudul de la drum care făcea agude atât de bune.

Poate ar fi mai bine să-ți amintesc de jocurile noastre când alergam cât ne țineau picioarele pe islalazul satului,  sau de mai târziu,  când ne întâlneam pe ulița satului și când ne făceau ochi dulci băieții!!!! Sau când jocurilor nevinovate le  luaseră locul altele: cele când rupeamfrunzulițele de la o crenguță de salcie una, câte una și le număram în gând… ”mă iubește, nu mă iubește” și tot așa până se terminau frunzulițele. Dacă ultima nu cădea cum ne doream, rupeam altă creangă și repetam din nou până nimeream, te iubește.

Dar ce zici de-atunci când țineai de ”șase” la ușa clasei ca să ne citească Mihai destinele din cartea cu foile îngălbenite de atâta vechime și mâini care au răsfoit-o, pe care am luat-o pe ascuns de la bunica lui? Eram tocmai atunci când ne puneam întrebări despre viață, destin, miracol.

Si crede-mă vreau atâtea să-ți mai spun … Dar de atunci când plecam în căutare de ouă de gâște, lișițe, rațe când ne umpleam noi, fetele, poalele, iar băieții- buzunarele cu ouă pe alese??? Ne așezam pe iarbă și le ciocneam ușor, făceam o  gaură  mică în el și le sorbeam așa crude cum erau.

Îți amintești ce gustoase erau și cum ne lingeam  urmele rămase și iar la joacă ne  ascundeam după sălcii, prindeam libelule, alergam cât ne țineau picioarele și nu ne dădeam

seama când se făcea seara????

Dar ce zici de vacanțele de vară, când după ce ne întorceam de pe la școlile unde învățam în oraș, copilăream cu toți în sătucul nostru?  Și când ne întâlneam la canalul de lângă casa noastră, acolo se făcuse o bucată mare de răniș,iar unde  apa nu era adâncă și puteam să mergem  prin apă o bucată bună cu apă, ajungându-ne până mai sus de genunchi??? Cei care nu știau să înoate făceam baie acolo și mai ales noi, fetele, unde era răniș și apa mică. Băieții se duceau la adânc și câte unul se dădea cu capul la fund fără să știm și ajungea până la noi  pe sub apă și ne-apuca de picior… și atunci ține-te sperietură și țipete.

Îți mai aduci aminte de Fănel că începuse s-o placă pe Margareta și avea- ce- avea cu ea și ca un pește  ajungea lângă ea, o lua în brațe ca s-o liniștească, motiv ca să fie aproape? Aud și-acum în urechi țipetele noastre speriate când  ieșeam din apă cu cămășile ude și lipite de noi prin care se vedea totul prin pânza subțire de stambă a cămășii??

Ne stropeam  cu apă și fugeam ca să ne ferim de băieți  care alergau să ne-ajungă  și să ne dea cu capul la fund. La țipetele noastre, tata de pe unde era, venea în fuga mare ca să vadă ce-a luat foc… Eu cred că își cam dădea seama despre ce era vorba, dar se făcea că-i ceartă pe băieți și-i făcea cu ochiul băiatului șugubeț. Îți amintești ce fericite eram?

–           A … am uitat să-ți spun: în caz că vii acasă și mă întâlnești întâmplător, să nu te uiți după tânăra de-atunci … să știi că acum, sunt mai scundă, am și părul grizonat, doar ochii mi-au rămas la fel de luminoși, în care licăresc luminițele acelea vesele, după ei să te iei!

Draga mea, cred că te-am plictisit, m-am luat cu amintirile și nici nu mi-am dat seama cum a trecut timpul, la câte ai și tu pe cap. Aș avea  multe să-ți  mai scriu, dar știi ceva, tare mi-ar plăcea să mai stăm de vorbă amândouă ca atunci când  nu ne uitam pe ceas. E timpul să închei scrisoarea și asta repede că mă așteaptă curierul la poartă. Am uitat că l-am chemat. Când o primeși să nu plângi, că te simt. Așa eram și când eram în liceu, ți-amintești????

Draga mea, dragă, o să trecem noi peste asta și o să stăm de vorbă ca atunci.Despre mine și ai mei să știi că suntem sănătoși avem masa plină, avem prieteni mulți între care ne simțim bine…Acum abia așteptăm să se dea drumul la viată și promit să ne întâlnim și să depănăm amintiri în fața unei cafele pregătită cu dragoste.

Te îmbrățișez cu drag! Prietena ta din copilărie.

 

Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

ANA MUNTEANU DRĂGHICI* ,,ANOTIMPURI RETRO”la CHICAGO

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

ANA MUNTEANU DRĂGHICI*FLORI ȘI POVEȘTI CU SURPRIZE-BUCURII, PENTRU MAME ȘI COPII!

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

DORUL POETEI MIHAELA CD A TRECUT OCEANUL-ANA MUNTEANU DRAGHICI

Ana Munteanu Drăghici o poetă a sufletului românesc-cronica de Mihaela CD

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Despre cartile autoarei Mihaela CD

FRUMUSEȚEA ADEVĂRULUI-prefata de Ana Munteanu Drăghici- LA CASA DE NEBUNI

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

GABRIELA RAUCA ne invita la emisiunea sa : SIMFONIA CULORILOR la RADIO PRODIASPORA!

In curând va fi tipărită revista de colectie cu nr 9/2022

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Poeţii nu mor niciodată

Silvia Mihalachi *UN GÂND FRUMOS-Impresii Revista de colectie PPSM nr 8/2022

Fericirea stă ascunsă în zâmbete

Ce mai e nou prin librărie?

 

IUBESTE-MA IN FIECARE ANOTIMP-format TIPARIT (SOFTCOVER)

IUBESTE-MA IN FIECARE ANOTIMP-poezii de dragoste contine 250 pagini color in care veti gasi minunate picturi ale talentatului artist Mircea Rustiuc care au fost o sursa de inspiratie pentru autoarea Mihaela CD. Cumparati aceasta minunata carte in format TIPARIT si veti primi gratuit un semn de carte! Transport gratuit pentru primele 100 de volume comandate!

35,00 CAD

Revista de colecție TIPĂRITĂ nr 9/2022 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 9 al revistei de colecție Poezii pentru sufletul meu, cu numai 20 CAD .De o calitate excepțională imprimata color revista de colecție Poezii pentru sufletul meu este o revista trimestriala de literatura, arta și cultura ce iți aduce frumosul în suflet.

20,00 CAD

LA CASA DE NEBUNI format tipărit (softcover)

LA CASA DE NEBUNI este o carte de poezii răzvrătite din suflet si pentru suflet Cartea este tipărita color si conține 262 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa pătrundeți alături de ea în tainele ”Casei de nebuni”. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea LA CASA DE NEBUNI în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.