Al Florin Tene-CUVINTE DESPRE DUMNEZEUL DIN NOI

AL FLORIN TENE

CUVINTE DESPRE DUMNEZEUL DIN NOI

Autor:  Al Florin Tene 


Pentru a-L înțelege pe Dumnezeu e necesar să apreciem lucrările Lui, pentru că ceea ce face Dumnezeu decurge din ceea ce este El. Iată o listă restrânsă a lucrărilor lui Dumnezeu trecute, prezente și viitoare: Dumnezeu a creat lumea (Genesa 1.1, Isaia 42.5), susține în mod activ lumea (Coloseni 1.17), Își duce la împlinire planul Său etern (Efeseni 1.11), care presupune răscumpărarea omului din blestemul păcatului și a morții (Galateni 3.13-14), îi atrage pe oameni la Cristos (Ioan 6.44), Își disciplinează copiii (Evrei 12.6) și va judeca lumea (Apocalipsa 20.11-15).
În Persoana Fiului, Dumnezeu S-a întrupat cum a spus Ioan 1.14. Fiul lui Dumnezeu a devenit Fiul omului și este, prin urmare, „podul” între Dumnezeu și om (Ioan 14.6, 1 Timotei 2.5). Numai prin Fiul
141
putem avea iertarea păcatelor (Efeseni 1.7), împăcarea cu Dumnezeu (Ioan 15.15, Romani 5.10) și mântuirea veșnică (2 Timotei 2.10). În Isus Cristos „locuiește trupește toată plinătatea Dumnezeirii” (Coloseni 2.9). Astfel, ca să cunoaștem cu adevărat cine este Dumnezeu, tot ceea ce trebuie să facem e să privim la Isus.
O gândire corectă, exprimată prin cuvinte cu privire la Dumnezeu e de maximă importanță, pentru că o idee falsă despre Dumnezeu este idolatrie. În Psalmul 50.21, Dumnezeu îl mustră pe omul nelegiuit cu această acuzație: „Ți-ai închipuit că Eu sunt ca tine.” Ca punct de pornire, o bună definiție pe scurt a lui Dumnezeu este „Ființa Supremă; Creatorul și Conducătorul a tot ceea ce există; Cel care există prin Sine care este perfect în putere, bunătate și înțelepciune.”
Știm că anumite lucruri sunt adevărate în privința lui Dumnezeu pentru un singur motiv: în îndurarea Lui, a binevoit să ne descopere o parte dintre calitățile Sale. Dumnezeu este Duh, intangibil prin natura Sa (Ioan 4.24). Dumnezeu este Unul, dar există ca trei Persoane – Dumnezeu Tatăl, Dumnezeul Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt (Matei 3.16-17). Dumnezeu e infinit (1 Timotei 1.17), incomparabil (2 Samuel 7.22) și neschimbător (Maleahi 3.6). Dumnezeu există pretutindeni (Psalmul 139.7-12), cunoaște totul (Matei 11.21) și are toată puterea și autoritatea (Efeseni 1, Apocalipsa 19.6).
Pornind de la Duhul Sfânt înțeleg că Dumnezeu este Duhul din celula din creierul nostru moștenită de la prima celulă vie din oceanul primordial. Această celulă a trecut prin tot lanțul trofic până la om, devenind Conștiința. Când spunem că „ne vede Dumnezeu”, practic ne vede conștiința noastră, cea care, de-a lungul mileniilor, a înregistrat și transmis, din generație în generație bagajul de cunoștințe etapizate pe societăți în dezvoltare.
Această celulă vie primordială s-a dezvoltat în diferite domenii: vegetal și animal. Practic acesta este Dumnezeu-Creatorul. Niciun om nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este Spirit, adică o formă de viață superioară creaturilor de pe pământ (Ioan 1:18; 4:24). Cu toate acestea, putem înțelege ce fel de persoană este el observând creația sa. De exemplu, marea varietate de fructe și de flori
142
este o dovadă clară a iubirii și a înțelepciunii sale. De asemenea, imensitatea universului ne dezvăluie puterea sa. — Citește Romani 1:20.
Isus a spus: „Tatăl nostru care ești în ceruri, să fie sfințit numele tău” (Matei 6:9). Dumnezeu are multe titluri, dar un singur nume, a cărui pronunție diferă de la o limbă la alta. În limba română se folosește, în general, forma „Iehova”, însă este folosită și forma „Iahve”. — Citește Psalmul 83:18. Numele divin a fost scos din multe Biblii și înlocuit cu titlurile Domnul sau Dumnezeu. Totuși, în textul original, numele lui Dumnezeu apărea de aproximativ 7 000 de ori. Isus a făcut cunoscut acest nume când i-a învățat pe oameni despre Dumnezeu. — Citește Ioan 17:26.
Dumnezeu ne invită să ne apropiem de el prin intermediul rugăciunii. El se interesează de fiecare dintre noi (Psalmii 65:2; 145:18). De asemenea, este gata să ne ierte. El observă eforturile pe care le facem ca să-i fim plăcuți, chiar dacă uneori nu reușim. Așadar, deși suntem imperfecți, putem avea cu adevărat o relație strânsă cu Dumnezeu! — Citește Psalmul 103:12–14; Iacov 4:8.
În limba română termenul Dumnezeu este un împrumut de la păgânism, el provenind din latinescul „Domine Deus”, mai exact din forma sa populară fără „i” („Domne Deus”), „veche invocație păgână adoptată și de creștini pentru unicul lor Dumnezeu”. În creștinism, Dumnezeu, YHWH, este văzut ca fiind creatorul Pământului și al Lumii.
De obicei se consideră că are atributele de sfințenie (separat de păcat și incoruptibil), justețe (are dreptate în toate), suveranitate (are voință proprie), omnipotență (atotputernic), omniștiință (atotștiutor), omnibenevolență (atotiubitor) și ubicuitate (omniprezent).
Tocmai rugăciunea pe care o spunem îl deconspiră pe Dumnezeul din noi. Acesta este Conștiința noastră. Spunând rugăciunea este reactivată celula primordială ce a trecut prin lanțul trofic până la Om, până la noi, liniștindu-ne psihicul, aducându-ne aminte de înțelepciunea Decalogului.
În acest context, Biserica prin frumoasele tradiții, obiceiuri cu Nașterea lui Iisus, Răstignirea, Învierea și Înălțarea nu a făcut altceva
143
decât să respecte Evangheliile Apostolilor, perpetuând o speranță a omenirii într-un Sfânt spectacol pe scena universală
Dumnezeu este cel care ne-a dat viață. De aceea, pe el trebuie să-l iubim mai mult decât pe oricine altcineva (Marcu 12:30). Ca să te apropii de Dumnezeu este necesar să înveți mai multe despre el și să faci voia sa. În felul acesta îți dovedești iubirea față de el. — Citește: 1 Timotei 2:4; 1 Ioan 5:3. Marcu spune că Dumnezeu ne-a dat viață. Așa este. Însă Dumnezeu nu este o persoană fizică. Este un Duh născut din celula primordială de care spuneam. Este propria noastră conștiință.

 

Alte articole: 

Clubul GOLD- Ambasadorii culturali ai revistei noastre tipărite!

RAPORTUL DINTRE SOCIAL ȘI ESTETIC ÎN LITERATURA ROMÂNĂ

Al Florin Tene -Ecouri literare românești venite din Canada

Al Florin Tene -Iubirea ca vibrație a inimii exprimata in eul Poetei -Iubește-mă în fiecare anotimp

Pasi de catifea*Spiritul liric în poezia Mihaelei CD

AL FLORIN TENE -AFORISME  în dar  

Cum pot publica si eu in revista?

Antologia GALAXY ecouri literare românești (4 volume) lansată la GALA ARTELOR ediția a 3-a Montreal 27 august  2022

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

   GLORIE LIMBII ROMÂNE PRIN ÎNŢELEPCIUNEA EI-Al Florin Tene

Dumnezeu, Țara Maicii Domnului o mirunge…. -Al Florin Tene

DOSTOIEVSKI GENIUL ROMANULUI RUS ȘI PĂRINTELE EXISTENȚIALISMULUI – 190 DE ANI DE LA NAȘTERE ȘI 130 DE LA TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ-Al Florin Tene

INCONȘTIENTUL EULUI ACTIV ÎN POEZIA ROMÂNEASCĂ-Al Florin Tene

INVENTAREA „IADULUI” ȘI AL „RAIULUI” MIJLOACE DE A EDUCA OMUL DE LA ÎNCEPUTUL CREȘTINISMULUI PÂNĂ ÎN PREZENT-Al Florin Tene

LA BRAȚ CU TOAMNA PRIN MARAMUREȘUL ISTORIC-Al Florin Tene

MOTIVUL ICOANEI ÎN LITERATURA ROMÂNĂ-Al Florin Tene

MENTALITATEA SOCIETĂȚII OMENEȘTI, ÎNTR-O PERIOADĂ ISTORICĂ, DETERMINĂ VALOAREA ARTISTICĂ A OPERELOR-Al Florin Tene

MILITANTISMUL MUSULMAN ȘI VIITORUL EUROPEI-Al Florin Tene

Al Florin Tene -ROLUL REALISMULUI SOCIALIST ÎN FALSIFICAREA ADEVĂRULUI ISTORIC

Peţii nu mor niciodată

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Ce mai e nou prin librărie?

 

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani FORMAT ELECTRONIC (EBOOK)

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 380 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Comanda acest volum în format ELECTRONIC si vei primi in mai putin de 48 de ore în email cartea în format pdf. Comanda acum! MAI IEFTIN MAI RAPID, MAI ECOLOGIC!

20,00 EUR

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Un gând despre „Al Florin Tene-CUVINTE DESPRE DUMNEZEUL DIN NOI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.