Al Florin Tene-CONCEPȚIA DESPRE OM ÎN ISTORIA FILOZOFIEI ANTICE

AL FLORIN TENE

CONCEPȚIA DESPRE OM ÎN ISTORIA FILOZOFIEI ANTICE

Autor:  Al Florin Tene 

În vremurile ancestrale, odată cu trezirea conștiinței de sine s-a născut sentimentul unei datorii personale. El a dat naștere coagulării unor trepte de noțiuni etice. Astfel, Jung, a ajuns la concepția că „Individualizarea nu are alt scop decât de a elibera sinele, pe de o parte de învelișuri false ale persoanei, pe de alta de forța sugestivă a imaginilor inconștiente.” (Jung, „Dialectique du Moi et de l’Lnconscient”, Paris, Gallimard, 1963, p. 113.).
Îndepărtarea idolilor și mai ales al zeilor de la procesul creației sau la conducerea lumii, a indus mințile raționale la închegarea de reprezentări ale universului, explicând formarea și evoluția fără intervenția zeilor și idolilor transcendenți. A. Dumal, într-o carte apărută la Paris, în 1972, scria că în această situație oamenii trebuie să fi fost disperați pentru ca astfel să-și arunce umanitatea în vastul cavou al naturii, abandonându-și ființa umană legilor sale proprii, și să iasă din aceasta. Spiritul se descoperă în Sankhya la indieni, considerându-l un epifenomen. Iar în Occident atomismul este considerat fiind descoperit de Democrit și apoi dezvoltat de Epicur. Una din marile dificultăți ale filozofiei este că nu se pot concilia unitatea fundamentală a universului cu multitudinea și mulțimea ființelor separate și contradictorii. Descrierea în conștiința umană a factorilor, după Plotin, provin din supremația Unității, unde conștiința este văzută ca raportându-se mai mult sau mai puțin la numenul ființei, se inspiră din una dintre relațiile care o constituie. Platon, mai înainte a arătat dualismul dintre creator și ființa creată, precum și dintre ființele particulare și substanța universală. Problema existenței în om a unei celule primordiale de conștiință susceptibilă de relații personale cu alte celule de conștiință a fost extins la concepția de Dumnezeu. Această celulă a lui Dumnezeu, este conștiința omului. Kirkegaard scria: „adevăratul sentiment religios constă în interioritatea ascunsă – în cartea sa „Post scriptum”, traducere Paul Petit, Paris, Gallimard, 1941, pagina 343,
154
– această interioritate ascunsă este celula lui Dumnezeu, care s-a născut în ciorba oceanului primordial ce a trecut prin lanțul trofic până la om”.
Înțelepții budiști, și chiar optica hindusă, spun că starea de conștiință în care se află omul nu oferă viziunea realității din ultima perioadă. După părerea mea, sensul eului interior al înțelepciunilor spiritual, fie că sunt creștine, iudeo-creștine, budiste mahomediste, hinduse, nu poate atinge o individualitate care s-ar menține doar la nivelul reacțiilor primare. Durkheim K.G, în „Le Zen et nous” spune că omul este cetățeanul a două lumi: lumea materială și cea spirituală. Această dualitate o găsim în istoria Greciei, care a despărțit psychikos de pneumatikos.
La experiența realității, la cunoașterea acesteia în adevărata esență a cuvântului nu ne duce la speranța să ajungem prin confruntarea diverselor opinii despre natură și despre caracterele noțiunii de individ sau de suflet, despre sinteza sau alcătuirea lor. Pentru Homer, sufletul este un principiu al vieții fără forță spirituală, este, practic, o imagine, un eidolon. Psyches este nesimțitoare, doar thumos și nous simt. Sufletele decedaților nu au inteligență, pentru că, în timpul vieții, ele nu au participat la activitatea conștientă a trupului. Heraclit ne transmite că sufletele primesc o conștiință a lumii emisă de combustia focului, că sufletele cele mai conștiente sunt acelea în care focul elementar arde cel mai puternic. Dar, ca și trupul, sufletul nu este altceva decât un flux veșnic reînnoit, schimbător și lipsit de individualitate. Însă, pentru orfici, urmașii tradițiilor dionisiace, nu există despărțire între zei și oameni.
Socrate combină concepția orfică, ce consideră sufletul un zeu nemuritor închis în mormântul trupului, cu ideile ioniene, care văd în suflet o conștiință luminată în starea de veghe de o rază a focului sacru.
155

Alte articole: 

Clubul GOLD- Ambasadorii culturali ai revistei noastre tipărite!

RAPORTUL DINTRE SOCIAL ȘI ESTETIC ÎN LITERATURA ROMÂNĂ

Al Florin Tene -Ecouri literare românești venite din Canada

Al Florin Tene -Iubirea ca vibrație a inimii exprimata in eul Poetei -Iubește-mă în fiecare anotimp

Pasi de catifea*Spiritul liric în poezia Mihaelei CD

AL FLORIN TENE -AFORISME  în dar  

Cum pot publica si eu in revista?

Antologia GALAXY ecouri literare românești (4 volume) lansată la GALA ARTELOR ediția a 3-a Montreal 27 august  2022

Mai citește:

Scriitoarea Mihaela CD laureata a festivalului ”Fericirea -Vis Nepământean” la secțiunile: poezie și proză poetică

   GLORIE LIMBII ROMÂNE PRIN ÎNŢELEPCIUNEA EI-Al Florin Tene

Dumnezeu, Țara Maicii Domnului o mirunge…. -Al Florin Tene

DOSTOIEVSKI GENIUL ROMANULUI RUS ȘI PĂRINTELE EXISTENȚIALISMULUI – 190 DE ANI DE LA NAȘTERE ȘI 130 DE LA TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ-Al Florin Tene

INCONȘTIENTUL EULUI ACTIV ÎN POEZIA ROMÂNEASCĂ-Al Florin Tene

INVENTAREA „IADULUI” ȘI AL „RAIULUI” MIJLOACE DE A EDUCA OMUL DE LA ÎNCEPUTUL CREȘTINISMULUI PÂNĂ ÎN PREZENT-Al Florin Tene

LA BRAȚ CU TOAMNA PRIN MARAMUREȘUL ISTORIC-Al Florin Tene

MOTIVUL ICOANEI ÎN LITERATURA ROMÂNĂ-Al Florin Tene

MENTALITATEA SOCIETĂȚII OMENEȘTI, ÎNTR-O PERIOADĂ ISTORICĂ, DETERMINĂ VALOAREA ARTISTICĂ A OPERELOR-Al Florin Tene

MILITANTISMUL MUSULMAN ȘI VIITORUL EUROPEI-Al Florin Tene

Al Florin Tene -ROLUL REALISMULUI SOCIALIST ÎN FALSIFICAREA ADEVĂRULUI ISTORIC

Peţii nu mor niciodată

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Ce mai e nou prin librărie?

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani FORMAT ELECTRONIC (EBOOK)

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 380 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Comanda acest volum în format ELECTRONIC si vei primi in mai putin de 48 de ore în email cartea în format pdf. Comanda acum! MAI IEFTIN MAI RAPID, MAI ECOLOGIC!

20,00 EUR

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Un gând despre „Al Florin Tene-CONCEPȚIA DESPRE OM ÎN ISTORIA FILOZOFIEI ANTICE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.